Árulkodó blokkok – írásos felhívás az olcsóbb gyógyszerekről


Akár 2-3 ezer forint felesleges kiadására is felhívhatja a figyelmet februártól a gyógyszertárban kapott blokk.


Február 1-jétől a gyógyszerészeknek írásban is tájékoztatniuk kell a beteget, ha az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel, így láthatja, mennyit spórolhatna. A blokk egyes gyógyszerek esetében akár 2000-3000 forint felesleges kiadására is felhívhatja a figyelmet. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknek eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek, februártól viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik a drágább gyógyszerhez, a patikusnak dokumentált módon, írásos formában is kell erről tájékoztatnia.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke szerint ez a változtatás a gyógyszerészeket és a betegeket is az olcsóbb készítmények felé tereli. Arra a kérdésre, mi történik, ha a gyógyszerész szóban elfelejtené tájékoztatni a beteget az olcsóbb készítményről, s az eltérést a blokkon észlelve a beteg ott helyben szóvá teszi, azt mondta: ilyen esetben a gyógyszerész a beteg kérésére sztornózza a tételt. Hankó Zoltán azonban biztos abban, hogy ilyen tévedések nem fordulnak majd elő nagy számban, mert az effajta "polémia" nincs jó hatással a beteg-gyógyszerészi viszonyra.

Bidló Judit, az OEP főosztályvezetője elmondta: a cél az, hogy még nagyobb teret adjanak a generikus gyógyszerek elterjedésének, és a gyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki, amely a beteg és a biztosító számára is a legjobb. Mint mondta, a gyógyszerészek eddig ellenérdekeltek voltak abban, hogy helyettesítsék a készítményeket, mert a drágább készítményeknek nagyobb volt az árrése. Eddig a generikus program azért nem tudott beindulni igazán Magyarországon érdemi árcsökkentésekkel, mert ugyanolyan feltételekkel kaphatták a betegek a drágább és az olcsóbb gyógyszert is - tette hozzá.

A gyógyszerész csak a GYEMSZI OGYI által helyettesíthetőnek és egyenértékűnek nyilvánított készítmények közül ajánlhat helyettesíthető gyógyszert a betegnek, ezek  GYEMSZI OGYI honlapján nyilvánosak, mindenki ellenőrizheti, hogy az ajánlott gyógyszer valóban helyettesítheti-e az eredetileg felírt gyógyszert.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Hatékony házi gyógymód gerinc-, hát- és lábfájdalmakra

Ez a három fájdalomtípus az idő előrehaladtával nagyon sok embert érint, alig látunk már hatvanon túli férfit vagy nőt, aki ne jajgatna, hogy itt vagy ott fáj...

Kifejlesztették a megoldást a szilárd gyógyszerek lenyelésére

Te is neheztelsz a kellemetlen szilárd gyógyszerekre, melyek csak egészben lenyelve fejtik ki hatásukat? Meg vagyunk mentve: kifejlesztették a megoldást a problémára!

A betegségek lelki okairól: először magunkban, ne a patikusnál keressük a megoldást

Megmutatjuk azt a 15 gyakori betegséget, amelynek kiváltó okai bennünk keresendők! A gyógymód mi magunk vagyunk!

Egy orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen: pirulák helyett napi négy liter folyadék!

Az orvos, aki felvette a harcot a gyógyszermaffia ellen – sokan így emlegetik Dr. Lenkei Gábor magyar orvost, akinek az a célja, hogy az embereket ráébressze az igazságra...

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)