Belépés

Árulkodó blokkok – írásos felhívás az olcsóbb gyógyszerekről


Akár 2-3 ezer forint felesleges kiadására is felhívhatja a figyelmet februártól a gyógyszertárban kapott blokk.


Február 1-jétől a gyógyszerészeknek írásban is tájékoztatniuk kell a beteget, ha az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel, így láthatja, mennyit spórolhatna. A blokk egyes gyógyszerek esetében akár 2000-3000 forint felesleges kiadására is felhívhatja a figyelmet. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknek eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek, februártól viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik a drágább gyógyszerhez, a patikusnak dokumentált módon, írásos formában is kell erről tájékoztatnia.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke szerint ez a változtatás a gyógyszerészeket és a betegeket is az olcsóbb készítmények felé tereli. Arra a kérdésre, mi történik, ha a gyógyszerész szóban elfelejtené tájékoztatni a beteget az olcsóbb készítményről, s az eltérést a blokkon észlelve a beteg ott helyben szóvá teszi, azt mondta: ilyen esetben a gyógyszerész a beteg kérésére sztornózza a tételt. Hankó Zoltán azonban biztos abban, hogy ilyen tévedések nem fordulnak majd elő nagy számban, mert az effajta "polémia" nincs jó hatással a beteg-gyógyszerészi viszonyra.

Bidló Judit, az OEP főosztályvezetője elmondta: a cél az, hogy még nagyobb teret adjanak a generikus gyógyszerek elterjedésének, és a gyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki, amely a beteg és a biztosító számára is a legjobb. Mint mondta, a gyógyszerészek eddig ellenérdekeltek voltak abban, hogy helyettesítsék a készítményeket, mert a drágább készítményeknek nagyobb volt az árrése. Eddig a generikus program azért nem tudott beindulni igazán Magyarországon érdemi árcsökkentésekkel, mert ugyanolyan feltételekkel kaphatták a betegek a drágább és az olcsóbb gyógyszert is - tette hozzá.

A gyógyszerész csak a GYEMSZI OGYI által helyettesíthetőnek és egyenértékűnek nyilvánított készítmények közül ajánlhat helyettesíthető gyógyszert a betegnek, ezek  GYEMSZI OGYI honlapján nyilvánosak, mindenki ellenőrizheti, hogy az ajánlott gyógyszer valóban helyettesítheti-e az eredetileg felírt gyógyszert.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Fájdalommentes injekció

Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja ...

A tél beálltával összegyűjtöttük a világ ...

Fűszereket már több ezer éve ismerünk, de még mindig abban a tévhitben élünk, hogy a fűszerek ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése