Árulkodó blokkok – írásos felhívás az olcsóbb gyógyszerekről

Akár 2-3 ezer forint felesleges kiadására is felhívhatja a figyelmet februártól a gyógyszertárban kapott blokk.


Február 1-jétől a gyógyszerészeknek írásban is tájékoztatniuk kell a beteget, ha az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel, így láthatja, mennyit spórolhatna. A blokk egyes gyógyszerek esetében akár 2000-3000 forint felesleges kiadására is felhívhatja a figyelmet. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknek eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek, februártól viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik a drágább gyógyszerhez, a patikusnak dokumentált módon, írásos formában is kell erről tájékoztatnia.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke szerint ez a változtatás a gyógyszerészeket és a betegeket is az olcsóbb készítmények felé tereli. Arra a kérdésre, mi történik, ha a gyógyszerész szóban elfelejtené tájékoztatni a beteget az olcsóbb készítményről, s az eltérést a blokkon észlelve a beteg ott helyben szóvá teszi, azt mondta: ilyen esetben a gyógyszerész a beteg kérésére sztornózza a tételt. Hankó Zoltán azonban biztos abban, hogy ilyen tévedések nem fordulnak majd elő nagy számban, mert az effajta "polémia" nincs jó hatással a beteg-gyógyszerészi viszonyra.

Bidló Judit, az OEP főosztályvezetője elmondta: a cél az, hogy még nagyobb teret adjanak a generikus gyógyszerek elterjedésének, és a gyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki, amely a beteg és a biztosító számára is a legjobb. Mint mondta, a gyógyszerészek eddig ellenérdekeltek voltak abban, hogy helyettesítsék a készítményeket, mert a drágább készítményeknek nagyobb volt az árrése. Eddig a generikus program azért nem tudott beindulni igazán Magyarországon érdemi árcsökkentésekkel, mert ugyanolyan feltételekkel kaphatták a betegek a drágább és az olcsóbb gyógyszert is - tette hozzá.

A gyógyszerész csak a GYEMSZI OGYI által helyettesíthetőnek és egyenértékűnek nyilvánított készítmények közül ajánlhat helyettesíthető gyógyszert a betegnek, ezek  GYEMSZI OGYI honlapján nyilvánosak, mindenki ellenőrizheti, hogy az ajánlott gyógyszer valóban helyettesítheti-e az eredetileg felírt gyógyszert.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így gondolnak a gyerekek a gyógyszerészekre (egy fantasztikusan kedves videó)

Néhány napja, egészen pontosan szeptember 25-én volt a Gyógyszerészek Világnapja. Ennek alkalmából gyermekeket kérdeztek meg arról, hogy mi a véleményük a szakmáról.

Régi-új csodaszer, mely segíthet megelőzni a rákot

Egy új felmérés szerint egy nagyon népszerű és mindenki számára ismeretes ital segít megelőzni a rák egyik fajtájának kialakulását.

Fantasztikus fényképek apácákról, akik marihuána termesztésre adták a fejüket (képriport)

Ha azt hitted, hogy az apácák élete monoton és minden napjuk egyforma, tévedtél!

A láz veszélytelen, nem kell csillapítani

A láz veszélyeiről alaptalan tévhitek élnek sok emberben, aminek főként a gyermekek látják kárát. A láz ugyanis jóindulatú, ártalmatlan folyamat, amely segíti a gyógyulást. Még a 40 fok felett sem okoz semmilyen kárt...

A tökéletes növény (aminek még az aratása is lenyűgöző)

Levendula, aratás. A növény, aminek még az aratása is mesés. Néhány, – talán – új információ a levenduláról és pár recept, hogy kedvet csináljunk az otthoni levendulaszüreteléshez is.


NAPI BOLDOGSÁG