Augusztus 20. - Az ünnepnaptól új díszkivilágítása lesz az Országháznak

Augusztus 20-tól kap a Parlament épülete új díszkivilágítást, amelyet először az ünnepi tűzijáték után láthatnak majd az érdeklődők - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

Kovács Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, az új világítás - két évvel a Parlament dunai homlokzatának felújítása után - végre méltó formában emeli ki a főváros, az ország ékességét. Jelenleg csupán az épület kupoláját világítják meg, ezt követően azonban a dunai homlokzat, a tornyok és a tetőzet is sárga, nátriumlámpás díszvilágítást kap, amelyet lépcsőzetes elrendezéssel alakítottak ki. Ezt az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten és az erkélyeken elhelyezett lámpatestek alkotják - derült ki a sajtóértekezleten kiosztott tájékoztatóból, amely szerint a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezés is csökken.

Először 2006-ban kapott a Parlament díszkivilágítást az 1956-os Szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából.
A díszkivilágítás főpróbája augusztus 16-án este lesz. A szükséges kandelábereket, állványokat és a süllyesztett fényberendezéseket már elhelyezték. Az új díszkivilágítást - a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után - a Lisys Fényrendszer Zrt. építette ki, a beruházás nettó 485 millió forintból valósult meg. A tájékoztatás szerint ez a cég készítette el egyebek mellett a Budavári Palota, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Millenniumi emlékmű díszvilágítását is.


MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Járd be az Országházat a Street View-val!

Az érdeklődők a Street View segítségével a vörös szőnyegen lépkedhetnek, és olyan, a turisták szeme elől elzárt helyiségekbe pillanthatnak be.

Hivatalosan is készülünk az ünnepekre: megérkezett az ország karácsonyfája

Hétfőn érkezik a Parlament elé, az ország karácsonyfája. A 19 méter magas, 45 centiméter törzsátmérőjű fenyő december 8-tól január 6-ig díszíti a megújult Kossuth teret.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

A legrégebbi magyar ünnep: országszerte az államalapításra emlékezünk

Egyházi, illetve családi programokkal kísért önkormányzati rendezvényeket tartanak ma, augusztus 20-án.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)


NAPI BOLDOGSÁG