Ha az ember gondosan neveli a kis cserjét, az fává cseperedve többszörösen meghálálja a gondoskodást. Egyfelől kellemes, hűvös árnyékot biztosít a háziaknak, másfelől távol tartja a rovarokat, gombákat, férgeket, a fa alatt a gyomnövényeket, másrészt levelei, termése baktériumölő hatású. A népi gyógyászatban gyakran használták a diót sebkezelésre, bél- és gyomorhurut ellen, illetve vértisztítóként.
Lássuk, mely részeit mire tudjuk használni!
A diófa levele
A dió levelét leforrázva használhatjuk külsőleg borogatásként, vagy lemosásra különféle bőrbetegségek esetén – ilyen például a fekély, kelés, ekcéma, akné, gyulladásos sebek - , de alkalmazható például izzadás ellen is. Torokgyulladás esetén gargarizálhatunk vele, aranyeres tünetek esetén pedig ülőfürdőként enyhíti a kellemetlen tüneteket; gyomorproblémák esetén a főzetéből kortyolgatva javíthatunk állapotunkon.
A forrázat elkészítése: 5g száraz diólevelet forrázzunk le 2 dl forró vízzel, 20-30 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.
A dió zöld burka (diókopács)
A diókopácsban az újabb vizsgálatok alapján 12-féle flavonoid van, mely igazolja a népi gyógyászatban való használatát.
Akkor is fel lehet használni, amikor már elkezd befeketedni, de ekkor már jelentősen csökken csersav tartalma, C-vitamin tartalma pedig megszűnik.
A diókopács főzete szintén hatékony bél- és gyomorhurut esetén, száraz köhögés, valamint izzadás ellen; külsőleg bőrfertőtlenítésre és a hajhullás csökkentésére használhatjuk.
Így készítsük: 3-4 evőkanálnyi zöld diókopácsot tegyünk ½ liter forró vízbe, főzzük 10 percig, majd 2 órán keresztül hagyjuk hűlni. A kihűlt, szűrjük le, majd ezzel a főzettel lehet gargarizálni, kortyolgatni.
Hajszínezőként is használhatjuk: a megszárított diókopácsot porrá törjük, hozzá adunk annyi forró vizet, hogy tejfülszerű, kenhető anyaggá váljon. Ezt a hajunkra kenjük, 20 perc hatóidő után alaposan lemossuk, és ragyogó barna hajunk lesz.
A dió héja
A dió összetört héjából készített forrázatot cukorbajra ajánlják,
De ha félretesszük, remek tüzelő is lehet belőle.
A dió belső válaszfala
A diónak ezen részét szívgyógyszerként lehet alkalmazni, elsősorban szívritmuszavarokra, szívkoszorúér betegségekre, de cukorbetegségre is ajánlják .
Így készítsük el: egy maréknyi válaszfalat jól záródó üvegben öntsünk fel 40%-os konyakkal, hagyjuk 4 hétig pihenni, majd az oldatból napi 10-15 cseppet vegyünk be.
Dióbél
Magas fehérjetartalma miatt testi erősödésre, csonterősítésre, vérszegénység ellen.
Hasznos táplálék a cukorbetegeknek magas Omega-3tartalma miatt, normalizálja a bélműködést, tonizálja az idegrendszert, enyhíti a fejfájást. Serkenti a májműködést, segít rendezni a hormonháztartást. Foszfortartalma javítja a memóriát, magnézium tartalma pedig stresszoldó hatású. A szépségápolásban is fontos: rendszeres fogyasztásával szebb lesz a bőr és a haj, csökken a hajhullás.
Ha pedig találunk egy-egy szebb, nagy szemű diót, érdemes félretenni, hiszen a közelgő karácsonyra remek díszeket készíthetünk belőle. Csomagolhatjuk akár ezüstpapírba, de be is festhetjük, de készíthetünk belőle dióbél királykisasszonyt.
Apropó, karácsony: készítsünk hagyományos süteményeket, diós bejglit, zserbót, hogy a dió az ünnepek alatt is kifejthesse jótékony hatását!
Szerző: Pozitív Nap - Aletta