Barangolj a világ legszebb levendulamezőin! (képriport)

A levendula neve a latin „lavare” igéből ered. Ez annyit jelent, hogy mosni. A levendula ugyanis kimossa a betegséget, a bánatot és a fáradtságot az emberből.


A levendula a boldogság, szerelem, védelem, szépség, tisztítás, relaxáció, alvás, pszichikus tudás növénye. A levendulának nincs szüksége virágföldre, sőt még öntözést sem igényel. A levendulának csak a fény kell. Ha árnyékos helyre ültetik, nem is nyílik ki a virága soha. Viszont aki levendulát ültet, az készüljön rá, hogy ez a növény szinte bizonyosan túléli őt.


Nem csak hasznos növény a levendula, de lelkünknek is jót tesz a lila dombok, mezők látványa... Barangolj több kontinens legszebb levendula mezőin!


Már több mint 2500 éve ismerjük a levendulát. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. A parfüm iparban és a legjobb minőségű kozmetikumok készítéséhez különleges illatanyaga miatt széles körben alkalmazzák. Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása közismert. 


Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek elkészítéséhez használják. Erős illatanyaga rovarűzésre is alkalmassá teszi. A Földközi-tenger mellékéről származó, mediterrán félcserje, melynek Virágai kékeslilák vagy mélylilák és nyáron nyílnak mára az egész világot meghódította Japántól Amerikáig: 

Provence, Franciaország

Provence Avignon

Június végétől augusztus végéig  Dél-Franciaországban, Provence-ban a levendula mezők virágba borulnak, látványuk és illatuk elbűvöli a látogatókat. Európában, ha levenduláról beszélünk azonnal ez a vidék jut eszünkben. A világ levendula termelésének egyharmada innen származik. 

Életképek a provence-i mezőkön

Nem csoda, hogy francia impresszionista festőket is megihlették a levendulamezők, gyakori témájuk volt ez a csodálatos táj.

Hajnal a provence-i mezők fölött

Sault városát a levendula fővárosának tekintik, ahol minden évben, egész nyáron át programokkal várják az idelátogatókat.

Sault városa a mezők felett

Anglia

Európában Franciaországon kívül is, és távoli tengerentúli országokban is találunk levendula termelő vidéket. Angliában számtalan levendulafarm található, bár terméshozamuk meg sem közelíti déli szomszédaikét, a franciákét. 

Kentish
Snowhill levendulafarm
Levendulamező Somersetnél

Amerika

Észak-Amerika levendula fővárosa Sequim, ahol minden évben megrendezik a nagyszabású Levendula Fesztivált.
Levendula farm Sequimben.


Furano, Japán

A levendulatermesztést Hokkaidoban már több, mint fél évszázada művelik. Az olcsóbb, importált levendulák miatt az 1960-70-es években Hokkaido levendulatermesztése mezőgazdasági funkcióját turista látványosságra cserélte. Napjainkban Furano levendula földjei rengeteg turistát vonzanak nyáron, mikor teljesen kivirágoznak.

Hokkaido sziget, Japán, Furano

A tihanyi őslevendulás


Bittera Gyula gyógynövényszakértő volt, aki 1920-ban földet bérelt a tihanyi apátságtól és a Franciaországból hozott levendula szaporításával elkezdődött a magyarországi ültetvény története. A helyi klímának és Bittera szakértelmének köszönhetően egyre nagyobb hírnévre tett szert. A mi levendulánk ugyanis magasabb illóolajtartalmú volt, mint az eredeti francia. 

A tihanyi őslevendulás

Sajnos a háború után tönkre ment a levendulás és csak a kilencvenes években kezdődött az újratelepítés és a megmaradt őslevendulás gondozása. Ma már újra Magyarország egyik híressége a Tihanyi Levendulás, ahol évente fesztivált rendeznek és újra gyönyörködhetünk a levendula virágzásban. 

Aratás Tihanyban

A tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a mai napig az őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. A látvány lenyűgöző, érdemes leülni közé, és a páratlan kilátásban gyönyörködni, szívni a jellegzetes illatát.


Nézd meg mennyi mindenre használhatod a levendulát, tekintsd meg webshopunkban, nyitóoldalunkon!


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Szedd magad levendula: idén is eljött a nyár egyik legjobb programja!

A Levendula Fesztivál lesz most hétvégén, 23-25-ig tart Tihanyban, ahol mindenhez hozzájuthatsz, ami levendulás, és persze nagyon sok érdekes programmal készülnek kicsik és nagyok számára.

Ezek a virágok most nekünk nyílnak: most öltözik pirosba sokfelé a határ (vöröslő képsorozat a pipacsmezőkről)

Pirosba öltözött az ország sok részén a határ. Ezek a virágok most nekünk nyílnak...

Ott a helyed: szedd magad nárcisz- és tulipánszüret vár a Balatonnál

Isteni programot biztosít a hétvégére és húsvétra is az, hogy Kőröshegyre is beköszöntött a tavasz. Szedd magad akció vár tulipánnal és nárcisszal, ennél léleksimogatóbb programot nem is lehetne kitalálni!

Most borul fehérbe a legnagyobb magyar hóvirágmező

A tartós hideg és a fagyott talajréteg késleltette a virágzást. De ez a kis virág mindig elsőként győzi le. Most egy olyan programot ajánlunk Nektek, amin részt kell vennetek, ha már ti is várjátok a tavaszt!

"Fogadj örökbe, és tiéd az álom lakás potom áron!"

Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálat, ismerős így? És, ha azt mondom Illatos út? Az intézmény most egy új és meglepő kampánnyal rukkolt elő a kutyákért!


NAPI BOLDOGSÁG