Csökkenő bírság összegek a közlekedésben

Differenciált, "életszerűvé szabott" alacsonyabb bírságokra lehet számítani hamarosan. Itt volt már az ideje!


Csökkentené a közlekedési bírságok összegeit és betiltaná a lézerblokkolót is az a kormányrendelet-tervezet, amit a következő ülésén tárgyal a kabinet. A várható változásokról Bíró Márk, a Fidesz-frakció közlekedési szabályok és szankciók átalakításáért felelős politikusa és Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi képviselője számolt be kedden Budapesten.

Bíró Márk és Kovács Kázmér az autóklub vezetéstechnikai pályája mellett tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rendelet-tervezetben szétválasztották a közlekedő társadalomra veszélyes, illetve arra veszélytelen szabálysértéseket, és ez utóbbiak esetében alacsonyabb bírságokat állapítottak meg.


A mozgássérült parkolás és egészségügyi doboz kérdését is rendeznék

Így a várakozási és megállási tilalom megszegéséért eddig kiszabott fix összegű, 30 ezer forintos bírság 10 ezer forintra fog mérséklődni, viszont ha valaki zebrán áll meg, annak már 25 ezer forintot kell fizetnie, míg az egyik legsúlyosabb büntetést, 50 ezer forintos bírságot kap az, aki mozgássérülteknek fenntartott helyen parkol. Betiltják a lézerblokkolót, de a radardetektort nem.

A képviselő a változások között említette azt is, hogy a vasúti átjárón való tiltott áthajtás esetében az eddigi 300 ezer forintos bírságot 60 ezer forintra mérsékelik, és azt is meghatározzák, hogy ez a szabálysértés csak ott büntethető, ahol valóban jár vasút. Hozzátette: emellett nem lesz büntethető az egészségügyi doboz hiánya, csak akkor, ha szükség lenne rá, de nincs. Így a rendőr csak azért nem állíthatná meg az autóst, hogy kifejezetten az egészségügyi dobozt vagy a láthatósági mellényt ellenőrizze - tette hozzá.

Differenciált bírságok jöhetnek

Kovács Kázmér a változások közül azt emelte ki, hogy az eddigiektől eltérően nem lesz büntethető az, aki saját garázsa előtt parkol. Emellett bíróság előtt vitathatja felelősségét az, aki„végszükségszerű ok” miatt parkol szabálytalanul, mert például egy vajúdó kismamát visz kórházba.

Az autóklub jogi képviselője azt is elmondta: a kerékpárosok tekintetében a véralkoholszinttől függően differenciálják a bírságolást, és a jövőben a 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint csak akkor lesz büntethető, ha a kerékpáros veszélyhelyzetet teremt, vagy ha főúton közlekedik. Jelenleg ugyanis az is több tízezer forintos bírságot kaphat, aki egyik tanyáról a másikra egy földúton közlekedik egy-két pohár sör után.


Bíró Márk szerint csütörtökön kerül kormány elé rendelet-tervezet, a változások augusztus 1-én, illetve szeptember 1-én léphetnek hatályba.


Bajod van a KRESZ-szel? Írd meg!

Májusban munkacsoportot hoztak létre az illetékes minisztériumok és a társadalmi szereplők a KRESZ módosítása és a közlekedési szabálysértésekért járó büntetések „életszerűvé szabása” érdekében. Azóta már 300 észrevétel érkezett a kreszmodositas@gmail.com e-mail címre, ahová továbbra is várják a KRESZ-szel kapcsolatos észrevételeket, építő jellegű javaslatokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Nincs több szmog - Minden hónapban autómentes nap lesz Párizs sugárútján!

Nem is csoda, hiszen évente több tízezren halnak meg a szmog miatt Franciaországban.

"Egyesben már tudok tolatni!" - Tanulóvezetők aranyköpései

A tanulóvezetők aranyköpéseit gyűjtötte egy csokorba az egyik szegedi autósiskola alapítója a weboldalán. Azt mindenki döntse el maga vérmérséklete szerint, hogy a bejegyzések mennyire viccesek, vagy éppen mennyire tanulságosak, mindenesetre szerintünk igazi gyöngyszemek.

Mivel közlekedsz? Megmondom, ki vagy!

Mindegyik közlekedési eszköznek megvan a saját maga előnye és ugyanúgy a hátránya. Ezért is olyan árulkodó, hogy ki mit választ célja elérése érdekében.

Mozgássérültek frappáns válasza a szabálytalanul parkoló autósoknak (képekkel)

Mozgássérültek tartottak villámakciót szerdán Budapesten, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen, ha valaki elfoglalja a másnak fenntartott helyet.


NAPI BOLDOGSÁG