Hogyan tudunk tízezreket spórolni havonta? Leteszteljük!


Mindenki azt szeretné tudni, miként lehet hó végére több pénz a tárcánkban úgy, hogy közben nem mondunk le semmiről, de gazdagabbá, egészségesebbé válunk. Természetesen végeláthatatlan azon módszerek sora, amellyel sokat „hozhatunk a konyhára”. Szerkesztőnk vállalkozott arra, hogy összeállít egy listát, amit egy hónapon át kőbe vésett szabályként fog követni, így le is teszteli saját háztartásán a spórolási praktikákat.


Szerkesztőnk, Ritka egy hónapig
vállalta az életmód változtatást,
tarts vele a kihívás alatt!

Szerkesztőségünk munkatársa, Ritka megihletődött a takarékossági világnap alkalmából, és fejébe vette, hogy tanúbizonyságát adja annak, miként lehet jelentős összeget spórolni havonta apró odafigyeléssel. Terve néhány egyszerű lépésre épül, de reményei szerint az eredmény magáért beszél majd.

Öt területen szeretné fokozni tudatos fogyasztói magatartását: bevásárlások, rezsicsökkentés, közlekedés, újrahasznosítás és extra kiadások. Lássuk a részletes tervet, melyhez örömmel vesszük olvasóink csatlakozását is a „pozitív takarékosság” hónapjának keretén belül – akár egyéni sajátosságaikat és egyéb ötleteiket is beépítve. 

I. Vásárlás


A polcokon a drágább és akciós árukat szemmagasságban helyezik el, ám ezek nem mindig bizonyulnak jó választásnak. Akárhogy is, de az üzletek mindig elérik (átpakolásokkal, polccserékkel), hogy a vásárló keringjen a hodályban és közben folyamatosan kísértésbe botoljon.

KIHÍVÁSOK:
1) Egy hónapon keresztül teli hassal otthon megírt – egy-két heti tervezett menüre összeállított – bevásárlólistával, szatyorral és a vásárlás értékének körülbelüli összegével indul a boltba, és csak azt vásárolja meg, amit előre eltervezett!

2) Nem vásárol vizet, hanem egy hónapig más megoldással helyettesíti: víztisztítóval, vízforralóval vagy szódásszifonnal készít magának szénsavas, szénsavmentes, ízesített vizet vagy finom teákat!

A tudatos vásárló 12 pontja

II. Rezsicsökkentés


A rezsinek természetesen vannak fix elemei, de érdemes átgondolni azt, miként lehet a fűtésszámlát, a víz- és áramfogyasztást csökkenteni, a különböző szolgáltatási díjakat racionalizálni.

KIHÍVÁSOK:
1) Mécsesekkel és energiatakarékos izzókkal az áramszámla ellen! Ritka vállalta, hogy esténként gyertyafénnyel fogja megvilágítani otthonát és "csökkentett üzemmódra" állítja elektromos eszközeinek használatát (kevesebb porszívózás, kézi mosás, bezárt hűtőajtó stb)!

2) A víztakarékosság jegyében nem folyat felesleges vizet, a felmosó vizet és esővizet pedig minden esetben újrahasznosítja (WC-öblítésre, locsolásra, felmosásra).

3) Vegye át a virtuális világ szerepét a személyes interakció! Racionalizálja Internet, bank, telefon és televízió szerződéseidet, előfizetéseit és csökkenti a felesleges telefonálást!


III. Közlekedés


Nyilvánvaló, hogy nem mindig könnyen megoldható az autómentesség, de sok esetben feleslegesen költjük benzinre a pénzt.

KIHÍVÁS:
1) Amikor csak teheti a gyaloglást, kerékpározást és a tömegközlekedést választja! 


IV. Újrahasznosítás


Rendkívül sok kreatív megoldás létezik arra, miként csökkentsük kiadásainkat. Nem csupán jelentős spórolást, de kiváló hobbit is teremthetnek a kézműves megoldások. 

KIHÍVÁS:
1) Keresi az újrahasznosítás lehetőségeit! Eddigi kedvence: jelentősen hozzájárulhat rezsid csökkentéséhez, ha egészen kreatív és alternatív megoldásként napkollektort készítesz otthon sörös dobozból. Figyelem: a kivitelezéshez nem árt műszaki vénával rendelkező személy munkáját is igénybe venni!

2) Alternatív megoldások a háztartásban: öblítő helyett ecetet tesz a mosáshoz, melytől puha és színtartó lesz a ruha, valamint nem vízkövesedik el a gép; mosópor helyett mosódiót használ majd, drága takarítási vegyszerek helyett pedig előkapja nagymamáink alternatív, de éppoly hatékony megoldásait majd!


V. Extra költség – személyi kiadások, szépségápolás, szórakozás, egészségtudatosság 


Egy hónapig igyekszik olcsó megoldást keresni személyi kiadásaira! 

KIHÍVÁS:
1) Szépségápolási, fittségi kiadások esetében a szabadban fog futni konditerem helyett és barterezni fog,   azaz megkér egy barátnőt haj- vagy körömfestésre, ahelyett hogy egyből a fodrászhoz vagy a kozmetikushoz rohanna. Reméli, hogy nem csupán tízezrekben mérhető a megtakarított összeg, de emberi kapcsolataid is javulnak jelentősen.

2) Igyekszik radikálisan leszorítani a koffeintartalmú (kávé, energiaital), az alkoholtartalmú italok fogyasztását valamint a dohányzást! Ezek a csökkentések szintén tízezrekkel járulnak hozzá a hó végi pozitív eredményhez.

Egészségtudatosság és jelentős megtakarítás – csak előnye lehet. 

Ezen módszerek előnyei tehát: környezettudatosság, energiatakarékosság, mérsékletes fogyasztás, egészségesebb életmód, kapcsolatépítés, és sokkal több pénz a pénztárcában! Készíts tervet, mire fordítod a megtakarított összeget, ez motivációt adhat abban, hogy ne költekezz sokat!

Kollégánk a mai nappal megkezdi kísérlet működését saját költségvetésének átalakítását a fentiek alapján. Izgatottan várjuk, milyen eredménnyel zárul vállalkozása. Amennyiben olvasóink is csatlakoznak a racionalizált fogyasztás hónapjához, örömmel vesszük tapasztalataikat: amit elküldhetsz nekünk konkrét tippek és számok formájában, vagy írd meg a cikkhez hozzászólásként!


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Címkék: költség, rezsi, archív

Kapcsolódó írásaink

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

Így táncolnak a 11 hónapos ikrek apjuk gitárszólójára (+videó)

Ennél elragadóbb videóval nem is lehetne kezdeni a hétvégét!

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

Lefilmezték a világ egyetlen fekete flamingóját (+videó)

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót.

Egy apuka szívmelengető képei Down-szindrómás kisfiáról

A kis Will a Lawrence család egyetlen tagja, akinél Down-szindrómát diagnosztizáltak. Az édesapja eldöntötte, teljesíti azt a vágyát, amely minden más gyerekben is megfogalmazódik: hogy repülhessen.

10 kép, ami villanyt gyújt a fejedben a Föld sorsáról

Minden tudós évek, évtizedek óta azt szajkózza, hogy ha nem vigyázunk a Földre, akkor előbb vagy utóbb, de kimerítjük a tartalékait.