Így autózhatsz olcsóbban

Kevesen ismerik, pedig mindenkinek megéri a telekocsi használata, amely nem csak az egyre magasabb üzemanyagárakra, hanem a tömegközlekedés, a forgalomszervezés és a környezetvédelem problémáira is megoldást jelent. Két egyetemista működteti azt az ingyenes rendszert, amely egy bizalomra épülő közösségbe kovácsolja az olcsón autózni vágyókat.


Egekben a benzinár már hónapok óta és a legcsekélyebb jel sem árulkodik arról, hogy ez változna a közeljövőben. Sőt, ahogy a közmédia csiripeli a héten további 3-4 forintos emelkedés várható még pluszban. A drasztikus benzinár-emelkedés után legtöbbünknek egyre égetőbbé válik, hogy alternatív utazási formákat találjunk. Nagy választék nincs: vagy tömegközlekedünk (ami ár szempontjából gyakran még vetekszik is a benzinnel), vagy ott a telekocsi. Mi is ez az utóbbi? 

A képlet egyszerű: kihasználni a férőhelyeket a kocsiban, és ennek megfelelően osztozni a benzinszámlán. az ötlet nem csak pénztárcakímélő és praktikus, de még időben is jobban megérheti. Az interneten leszervezett telekocsis utazás akár feleannyiba is kerülhet Miskolcról Budapestre, mint tömegközlekedéssel – hangzott el a Híradóban. A miskolci Baráth Gabriella elmondta: ha busszal, vagy vonattal utazna a fővárosba, akkor 3400, 4000 ezer forintot is fizetne, így azonban 2000 ezer forintból is kijön az út. Ráadásul időben is jobban jár, mert míg tömegközlekedéssel több mint 2 óra az út, autóval akár 1 óra 45 perc alatt is el lehet jutni Miskolcról a fővárosba.

Átlagosan 1,4 ember utazik egy magyar autóban


Ismerős érzés, amikor álldogálunk a buszra várva a reggeli csúcsforgalomban és közben tömött sorban húznak el mellettünk a egyedül feszítő autósok? Nos, nem árulunk el túl nagy újdonságot azzal, ha többen ülnek egy autóban, megoszlanak a költségek, és javul a közlekedés is. Erre kínál megoldást a telekocsi szerveződés. 

Egy Internetes adatbázis révén figyelemmel követhetjük az utazási hirdetéseket. Egy-egy hirdetésnél tájékozódhatunk, hogy mikor és hová utazik az autós, mennyiért vinne el minket és hány szabad hellyel rendelkezik. A magyar Telekocsi rendszer, a Oszkár oldalon nyomon követhetők az épp aktuális útvonalterveket, ahová regisztráció után mi is szabadon jelentkezhetünk akár utazónak, akár utast keresőnek. Aki ebbe a rendszerbe regisztrál, annak valóban szüksége van rá, hogy pénzt spóroljon, arra lehet is számítani. Mindenkinek van adatlapja, ahol bárki véleményezheti a többieket sofőrként és utasként is. 

Az amerikai autópályákon saját sávot kapnak a két vagy több személyt szállító autók

Plusz sáv járhatna?


Az Egyesült Államokban az állam is támogatja a "carpooling" néven ismert módszert: saját sávot tartanak fenn a kettő vagy annál több utassal haladó autók számára. Itthon a buszsávok megnyitása merült fel lehetséges megoldásként. Ez azonban nem feltétlenül szerencsés, mivel olyan rossz itthon a közlekedési morál, hogy az visszaélésekre adhatna okot. Jelenleg ugyanis képtelenség lenne leellenőrizni az utasszámot, miután nem áll minden sarkon forgalomfigyelő kamera. Azt sem árt azért megemlíteni, hogy az emberi leleményesség határtalan, és a példaként felhozott Egyesült Államokban például jelentősen felduzzadt a felfújható babák iránti kereslet, ami a kamerák megtévesztését szolgálja a forgalomban. E sorok írója például San Fransiscoban tapasztalta testközelből a jelenséget.

Ami azonban bíztató, hogy itthon már Soprontól Nyíregyházáig Szegedtől Győrig mindenhol lehet telekocsis ajánlatot találni. A drasztikus benzináremelés óta ugrásszerűen megnőtt a telekocsis ajánlatok száma – mondja Gyürüs Máté, az oszkar.com honlap egyik alapítója. A rendszer két felhasználóval indult, jelenleg azonban már 24 ezren használják, és 36 ezernél is több hirdetés található az oldalon. Emellett szintén népszerű a telekocsi.eu oldal, ami kifejezetten a külföldre utazóknak kedvez európai útvonalaival. 


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Nincs több szmog - Minden hónapban autómentes nap lesz Párizs sugárútján!

Nem is csoda, hiszen évente több tízezren halnak meg a szmog miatt Franciaországban.

Mivel közlekedsz? Megmondom, ki vagy!

Mindegyik közlekedési eszköznek megvan a saját maga előnye és ugyanúgy a hátránya. Ezért is olyan árulkodó, hogy ki mit választ célja elérése érdekében.

Mozgássérültek frappáns válasza a szabálytalanul parkoló autósoknak (képekkel)

Mozgássérültek tartottak villámakciót szerdán Budapesten, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen, ha valaki elfoglalja a másnak fenntartott helyet.

Emberségből jeles: egy év szabadságot adományoztak a francia buszvezetőnek

Ahhoz hogy egy 32 éves férfi ápolhassa szélütés sújtotta feleségét, a helyi közlekedési vállalat dolgozóinak nagy része lemondott néhány szabadnapjáról.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~


NAPI BOLDOGSÁG