Itt a tavasz: vonulnak a békák – mentésükre sokan összefogtak

Lelkes önkéntesek segítségével mentik országszerte a tavasszal  költőhelyükhöz vonuló békákat, amelyek nagy része elpusztulna az emberek gondoskodása nélkül.


Az önkéntesek között egyaránt megtalálni a még járni is alig tudó gyerekeket és a legidősebb korosztály képviselőit is - mondta Sámuel Zsuzsa, a Zöld Út Egyesület elnöke. Az egyesület a Börzsönyben, a Hont és Parassapuszta közötti szakaszon segíti a békák vonulását.
    
Esős és meleg idő esetén a békák tömegesen indulnak meg az Ipoly irányába, amire az egyesület terelőkerítések kifeszítésével már előre felkészült. A Börzsöny békaállományának túlnyomó többsége a Hont-környéki területen található barna varangyok. A békák vonulása általában bő két hétig tart, és ez idő alatt mintegy 12 ezret tudunk biztonságba helyezni - magyarázta Sámuel Zsuzsa.
    
Kép: Bükki Nemzeti Park
Világszerte a kétéltű populációk csökkenését lehet megfigyelni. Élőhelyük leszűkülése, a környezetszennyezés, klímaváltozás és a betegségek, valamint az emberi tevékenységek is jelentős hatással vannak a kétéltű szervezetekre. Ezért is különös jelentőséggel bír a megmentésükre tett minden erőfeszítés - hangoztatta.
    
A békamentésbe sok más szervezet is bekapcsolódik, így a Jane Goodall Intézet is, amelynek programkoordinátora, Flórián Norbert elmondta: az évi őrjáratszerű mentést követően 2007-ben indult el Farmoson a szervezett mentés, amely jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Jane Goodall Intézet és a Tápió Természetvédelmi Egyesület együttműködésével zajlik. 
    
Mindenkit igyekszünk bevonni a munkába. Bemutatjuk az egyes fajok elkülönítő bélyegeit, a vödrökben található egyéb élőlényeket, a környező élővilágot. Eddig a békamentés során 9 kétéltű faj került elő, az egyedszámok 95 százalékát a barna ásóbéka tette ki. A mentett békák száma átlagosan évi mintegy 45000 egyed - emelte ki Flórián Nobert.
    
2012-re már több békamentő csoport jelentkezett a Jane Goodall Intézeten keresztül az akcióra, mint ahány "békás napunk" van, ezért örülnénk, ha más békamentő szervezetek is együttműködnének velünk és más helyszínekre is lehetne békamentő gyerekcsoportokat vinni. Így lehetővé válna a kétéltűvédelem szélesebb körben való bemutatása is - tette hozzá a program intézeti koordinátora.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A világ egyik legszebb természeti jelensége most zajlik nálunk!

Gyönyörűvé teszik az őszi alkonyatot a vonuló darvak. A világ egyik legszebb természeti eseménye az alkonyathoz kötődő szárnyalás. Most zajlik nálunk is - csak nézz fel kora este az égre.

A férfiaknak "barlangjaik" vannak, a nőknek pedig ilyen mesebeli kuckóik a kertben

Ha valahova el szeretnél bújni a rohanó világ elől, hogy feltöltődj: neked is egy ilyen kuckóra van szükséged!

Nincs még egy ilyen állat, ami egyszerre ennyire ronda és cuki

Sok olyan furcsa szerzet mászkál szerte a Földön, melyek úgy néznek ki, mintha az anyatermészet kicsit berúgott volna, mikor megalkotta őket. Ilyen a teknős-béka is.

A világ egyik legszebb természeti jelensége most zajlik Magyarországon, mutatjuk!

Jó lenne, ha élete során minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

"Mindenki képes, csak másként"

"Mindenki képes, csak másként"- ez a mottója a vasárnap megrendezésre kerülő felvonulásnak, amelynek célja a fogyatékossággal élők életszínvonalának javítása...


NAPI BOLDOGSÁG