Hihetetlen, de ezek a misztikus helyek is Magyarországon vannak!


Hazánk teli van szebbnél szebb kastélyokkal és kúriákkal, a Grassalkovichoktól kezdve az Esterházyakig. De ki gondolná, hogy a festői úrilakokat is még gyönyörűbbé tudja tenni az idő kegyetlen vasfoga?

Ami igazán szép, az mulandóságában is lenyűgöző tud maradni. A régi nemesek tervezői valóban olykor lélegzetelállító munkát végeztek, ám most nézzük meg, mivé alakítja át őket a legnagyobb építész: a természet!

A csalapusztai Kégl- kastély

Kégl család otthona (forrás: fejerinfo.hu)

A neoreneszánsz épület Fejér megye leglátványosabb úrilakja volt a XIX. században, és ma is az. Akkor még fényűző parkjával, halastavaival és kis kápolnájával nyűgözött le mindenkit, ma pedig kísérteties szépségével teszi ugyanezt, ahogy szilárdan áll a puszta közepén, megannyi világrázó év után. Képzeljük csak el, milyen leírhatatlanul gyönyörű lehet díszes tornya az éjszakai telihold fényében!

Kremsier- kastély, Barcs

A Kremsier-kastély felülről (fotó: Civertan)

Milyen szép látni, ahogy a fák lassan beköltöznek a szürke falak közé! A már több mint 130 éves kúria látványa nappal kissé megindító lehet, ahogy még mindig tartja magát az idővel szemben, este viszont a legfélelmetesebb horrorfilmek helyszínévé is válhatna.

Talán ijesztő, de valahol szép is (fotó: Horogszegi Tamás)

A mikosdpusztai Mikos-Zierer-kastély

Még látszik a régi pompa (forrás: mikosdkastely.freewb.hu)

Ki hinné, hogy Vas és Zala megye határán egy kis szelet Angliára bukkanhatunk? A főúri kastély állapota miatt ugyan nem látogatható, de aki mégis a közelébe merészkedik, biztosan el fog ejteni néhány mély sóhajt a látványtól.

Wenckheim- kastély, Póstelek

A zöld teljesen elnyeli a kőfalakat (forrás: www.wenckheim.hu)

Mintha egy ősi templomot néznénk egy dél-amerikai dzsungel fái közé rejtve, pedig alig járunk pár kilométerre Békéscsabától. Az egykor 72 szobás kastély hosszú, több mint 70 éves küzdelem után sem adja föl a harcot az állandó rombolással szemben.

Még mindig büszkén magasodik a fák fölé (Fotó: Szőke Katalin)

A lovasberényi Cziráky-kastély

Az ősöreg kastély (fotó: torobala)

Már a XV. század óta folyamatosan épülő kúrián olyan építészek dolgoztak az idők során, mint Rieder Jakab, vagy Ybl Miklós, így rengeteg építészeti jegyet hordoztak már magukon az öreg falak. A Cziráky család 1730-tól egészen a II. világháborúig uralta a vidéket, és csak az ezt követő évtizedek tudták a korabeli dicsőséget így lerombolni. Ám van remény, hisz a felújítások már 1966-óta tartanak a kastély körül.

A kastély belső tere (forrás: Wikipédia)

Hihetetlen, hogy az emberi kéz milyen fantasztikus dolgokat képes alkotni, de olykor rá kell döbbenünk: amiket ellenségeinknek vélünk, - az idő, a természeti csapások - pusztításukkal is szebbé tudnak tenni néhány romos kőfalat.

Még több hihetetlen helyről, természeti csodáról olvashatsz ebben a cikkünkben:
15+1 hely Magyarországon, melyekről nehéz elhinni, hogy léteznek!


Szerző: Gerstenbrand Bence - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

A legjobb hazai buszmegállók, ahol jó várakozni

Várakozni senki nem szeret, mégis ilyen buszmegállókban kellemesebben telnek a percek. De most mutatunk egy rendhagyó hazai összeállítás, ahol igenis várakozni jó

Papírjaguárnak, szász Porschénak, NDK-Volkswagennek is csúfolták: 60 éves a kultikus Trabi

Hatvan éve gurult le a futószalagról az első Trabant. Egészen pontosan 1957. november 7-én hagyta el a kelet-németországi Zwickau Sachsenring autógyárát a mára kultikussá vált Trabant első példánya.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?


NAPI BOLDOGSÁG