Kiveszi a puskát a botcsinálta vadászok kezéből a kormány

Ezentúl az nem vadászhat majd, aki csak egy pár hetes tanfolyamon szerzi a vadászati engedélyét. A vadászkamara elnöke szerint manapság "levizsgázik az ember elméletből, lő egy párat korongra, és másnap mehet vadászni elefántra", ami nemcsak a környezetet károsíthatja, de veszélyes is: állítólag a hiányosan kiképzett vadászok miatt vannak vadászbalesetek.
Semjén Zsolt (aki, egyben a Vadászegylet
vezetője) is részt vett a tervezet kidolgozásában.
(Fotó: MTI)
A vidékfejlesztési tárca múlt heti rendeletmódosításával, ezentúl a jövőben nem vadászhatnak állami vadászvizsga nélkül azok, akik rövid tanfolyamokon szereztek bizonyítványt. A minisztérium hivatalosan azzal indokolta a szigorítást, hogy felkészületlenül senki ne kezdhessen vadászni, a tárcához érkezett visszajelzésekre hivatkozó közlemény szerint ugyanis az állami vizsgát megkerülő középfokú tanfolyamokon a hallgatók nem kaptak valódi felkészítést. A közelmúltban gyakorta okoztak különböző súlyosságú vadászbaleseteket olyanok, akik megfelelő végzettség és vizsga nélkül vettek fegyvert a kezükbe (halálos vadászbalesetekből az elmúlt években évente 1-2 volt Magyarországon az MTI archívuma szerint).
Magyarországon vadászni vadászjeggyel lehet, amit vizsgán lehet megszerezni. Az állami vizsgát a Vadászkamara és a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezi állami tananyagból, állami vizsgakövetelmények alapján. Nem kell vadászvizsgát tenni azoknak, akik erdészeti, mezőgazdasági, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben vadászat vagy vadgazdálkodási tananyagból vizsgáztak, vagy felsőfokú vadgazálkodási szakirányú végzettséget szereztek.

A gondok a néhány éve indult OKJ-s képzésekkel kezdődtek (az OKJ az Országos Képzési Jegyzék, amely tartalmazza az állam által elismert szakképesítéseket). A jellemezően fél vagy egy év, de esetenként még rövidebb idő alatt is elvégezhető, vadtenyésztő, illetve vadgazdálkodási technikusi tanfolyamokon végzők ugyanis mentességet kapnak az állami vadászvizsga alól, és automatikusan megkapják a jogosultságot a vadászat megkezdéséhez nélkülözhetetlen állami vadászjegy kiváltására."Ezeken a tanfolyamokon maximum korongra vagy céltáblára tanulnak lőni a résztvevők, és nem oktatják nekik a vadászathoz szükséges egyéb, elméleti ismerteteket sem. Attól, hogy valaki az átlagnál alaposabban ismeri például a vadgazdálkodás egy-egy területét, még nem felkészült ahhoz, hogy fegyvert vegyen a kezébe" - fejtette ki a minisztérium egyik dolgozója, aki szerint évente körülbelül 500-600, vadászként lényegében alkalmatlan jelentkező végzett az ilyen tanfolyamokon. Állítása szerint közülük sokan kifejezetten azért választották a kerülőutat a jogosultság megszerzésére, mert az állami vadászvizsgán korábban elhasaltak.

Ugyanezt erősítette meg az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is, aki elsősorban a biztonságos fegyverkezelés elsajátítását hiányolja a gyorstalpaló tanfolyamokról. "A hivatalos vadászvizsga letételéhez azelőtt fél évet el kellett tölteni fegyver nélkül, felügyelettel különböző vadászatokon, és több tíz óra lövészeti gyakorlat is kötelező volt. Ma viszont levizsgázik az ember elméletből, lő egy párat korongra vagy céltáblára a lőtéren, és másnap mehet vadászni elefántra" - magyarázta Feiszt Ottó, hozzátéve, hogy a vadászatokat szervezető megyei kamaráknak is gyakori tapasztalatuk, hogy "olyanok lövöldöznek összevissza, mások kárára a hajtásokon, akik nem is láttak még élő vadat".
Társas vadászat a Körösmenti Vadásztársaság szervezésében. (Fotó: gyomaendrod.com)
A kamara elnöke szerint nem csak az alap- vagy középfokú tanulmányaik után a képzéseken kikötő fiatalokról van szó. "Ma nagyon trendi vadászni, vadásztársaságban forgolódni, de a vele járó kötelezettségek már nem ilyen népszerűek. Van olyan, hogy valakibe 48 évesen üt bele a felismerés, hogy vadász szeretne lenni, a hosszadalmas felkészítéshez viszont már nem fűlik a foga, ezért befizet inkább egy gyorstalpalóra" - mondta az elnök. A módosítást Feiszt Ottó szerint nem a kamara lobbizta ki a minisztériumnál, de a szándékkal maximálisan egyetértenek. Azt is helyesnek tartanák, ha a jövőben nemcsak az állami vadászvizsga meglétét vennék szigorúan, hanem akkreditálnák a speciálisan arra felkészítő (nem OKJ-s) tanfolyamokat is, és gyakorlatorientáltabbá tennék a képzéseket.

A Magyar Vadászlap egyik írásának szerzője például azzal érvelt a szigorítás mellett, hogy "mutogathat nekem bárki bármilyen OKJ-s bizonyítványt vagy oklevelet, ha egy disznóhajtáson vagy más társasvadászaton egy ilyen hézagos tudású mellém húzza a sorszámát, akkor úgy fogom érezni magam, mintha orosz rulettet játszanék, pedig, ellentétben Petőfivel, ha választani lehet, én azért inkább ágyban, párnák közt halnék meg".

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Halálos ítélete elől menekült egy védtelen fóka a turisták hajójára!

A kardszárnyú delfinek étlapján igen sok állatt szerepel, köztük a fóka is. Azonban egy igen leleményes kiszemeltjük csodával hatásos módon menekült meg előlük!

Lélegzetelállító: amikor két bálna dönti el, mi történjen egy apró emberrel (+videó)

Elképesztő pillanatokat kapott el Jaimen Hudson drón kamerájával Nyugat-Ausztráliában, Esperance partjánál, amikor barátját filmezte, ahogy az paddleboardozott.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Veszélyes és csodálatos: az ősi mézvadászat Nepálban (képriport)

Egy hagyomány, amelynek sohasem szabadna eltűnnie.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)


NAPI BOLDOGSÁG