A késői tavasz beköszöntével kivirágoztak a legkedveltebb magyar gyümölcseink. Dr. Apostol János, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint kiváló év várható. A kajszibarack és a mandula már virágzik, a meggy- és a cseresznyefák virágzása jövő hétre várható.
"A kajszibarack az egyik legérzékenyebb magyar gyümölcs. A fákon már januárban elkezdődik a rügyfejlődés, így a téli fagy könnyen megtizedelheti az ültetvényeket. De amelyik virágrügy a fagyokat túléli, az hibátlan gyümölcsöket teremhet. A magyar kajszi messze híres az ízéről, köszönhetően a magas napsütéses órák számának" - mondta a szakember, aki nagyon bízik az idei kajszi termésben, ahogy a mandulában is.
Mint kiderült, bár a magyar mandulaültetvények száma igen csekély, az itt termett mandulagyümölcs kiváló minőségű. Ezt bizonyítja az is, hogy néhány bécsi cukrászda csak magyar mandulával dolgozik.
A meggy és a cseresznye virágzása is hamarosan megkezdődik az érdi Elvira majorban.
A meggy Európa-szerte és a tengerentúlon is rendkívül népszerű gyümölcs. Apostol János elmondta, hogy a magyar meggy minőségjavító hatással bír. Amerikában például háromszoros áron adják, mint a kint termesztett fajtatársát. Sokkal finomabb és egyáltalán nem keserű, mint a külföldön termesztett meggy. Beltartalmi szempontból pedig szintén kimagasló értékekkel rendelkezik antioxidáns tartalma miatt. De a magyar cseresznye sem bír kevésbé kiemelkedő tulajdonságokkal.
"Magyarország legnépszerűbb cseresznyefajtái közül, a Rita a legkorábban érő fajta a világon. A magyar nemesítésű cseresznyefajták világszerte megtalálhatók, így Dél-Amerikában, Ausztráliában és Európa számos országában" - tette hozzá a szakember.
Forrás: stop.hu