Legendás honfi, legendás süti - Kossuth-kiflik versenye a nemzeti ünnepnapon

Kossuth-kiflik versenyét hirdette meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a szabadságharc vezéregyéniségének személyét középpontba állító kiflisütőversenyt március 15-én rendezik meg – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.


Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Az államférfi a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, amelynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, amely Kossuth Lajos kedvence lett.


Kossuth olyannyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az erkély alatt összegyűlt tömegnek az első magyar független miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az erkélyt a két világháború között Magyarországra szállították, ma a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.


A kiflisütőversenyre saját készítésű édességgel lehet nevezni az ünnepnapon. A sütkérezésre nyitott Kossuth-tisztelő honleányok és honférfiak által készített édes műremekek „bemutatására” és persze megkóstolására a március 15-ei ünnepen nyílik majd lehetőség. Az első helyezett kiflisütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként. 


Íme, a nekünk bevált, nyerésbiztos recept


Hozzávalók


9 tojás
18 deka vaj vagy margarin
36 deka porcukor
36 deka liszt
½ citrom leve

A tetejére:
darált dió
porcukor

A tojásfehérjéket elválasztjuk a sárgájuktól. A fél citrom levét kifacsarjuk. Egy edénybe kimérjük a vajat és a cukrot. A mixerrel felverjük a fehérjét habnak. Majd egy külön edényben a vajat és a cukrot keverjük össze, egyesével-kettesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. Hozzákeverjük a citromlevet is, végül a lisztet. Fakanállal óvatosan hozzákeverjük a tojáshab egyharmadát, majd ha ezzel szépen elkeveredett, akkor az egészet.

Azért jó ez a sorrend, mert ennyi idő alatt nem esik össze a hab, viszont nem is kell elmosni a habverőket, hiszen a sárgája után nem lehetne a fehérjéket felverni. Fordítva viszont igen.

Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a nyers tésztát, tetejét megszórjuk darált dióval és porcukorral. 175 fokon 50-60 percig sütjük, amíg a széle pirulni nem kezd. Ha kihűlt, egy nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle.Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

Újabb magyar gasztro-sikernek örülhetünk, ezúttal Bécsből!

Magyar gasztroblogger diadalmaskodott a bécsi elegáns és nívós étterem hobbiszakácsoknak kiírt versenyén!

Desszertek, amiknek már a látványától is elolvadsz

A süti sütés művészet! És mi lehetne művészibb, mint ahogy az olvadt csokoládé kibugyog a késed mellett a süteményből, ahogy belevágsz... Hmmm...

A természet ereje, avagy ilyenek voltak az időjárás extrém szeszélyei idén (fotók)

Évek óta a szélsőséges időjárás jut osztályrészünkül. Idén joggal érezhetjük úgy, hogy a hőingadozások és viharok "egy újabb lapáttal rátettek" és még extrémebbé váltak a mindennapjaink ezáltal.

A régi idők húsvéti kelléke, amiről még nem hallottál: a sárga túró

A húsvéti hagyomány tájegységenként változik, most az észak-keleti régió különlegességét mutatjuk be.


NAPI BOLDOGSÁG