Kossuth-kiflik versenyét hirdette meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a szabadságharc vezéregyéniségének személyét középpontba állító kiflisütőversenyt március 15-én rendezik meg – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.
Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Az államférfi a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, amelynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, amely Kossuth Lajos kedvence lett.
Kossuth olyannyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az erkély alatt összegyűlt tömegnek az első magyar független miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az erkélyt a két világháború között Magyarországra szállították, ma a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.
A kiflisütőversenyre saját készítésű édességgel lehet nevezni az ünnepnapon. A sütkérezésre nyitott Kossuth-tisztelő honleányok és honférfiak által készített édes műremekek „bemutatására” és persze megkóstolására a március 15-ei ünnepen nyílik majd lehetőség. Az első helyezett kiflisütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként.

Íme, a nekünk bevált, nyerésbiztos recept
Hozzávalók
9 tojás
18 deka vaj vagy margarin
36 deka porcukor
36 deka liszt
½ citrom leve
A tetejére:
darált dió
porcukor
A tojásfehérjéket elválasztjuk a sárgájuktól. A fél citrom levét kifacsarjuk. Egy edénybe kimérjük a vajat és a cukrot. A mixerrel felverjük a fehérjét habnak. Majd egy külön edényben a vajat és a cukrot keverjük össze, egyesével-kettesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. Hozzákeverjük a citromlevet is, végül a lisztet. Fakanállal óvatosan hozzákeverjük a tojáshab egyharmadát, majd ha ezzel szépen elkeveredett, akkor az egészet.
Azért jó ez a sorrend, mert ennyi idő alatt nem esik össze a hab, viszont nem is kell elmosni a habverőket, hiszen a sárgája után nem lehetne a fehérjéket felverni. Fordítva viszont igen.
Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a nyers tésztát, tetejét megszórjuk darált dióval és porcukorral. 175 fokon 50-60 percig sütjük, amíg a széle pirulni nem kezd. Ha kihűlt, egy nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle.