Már a vendéglátósok is látják a dohányzásellenes törvény előnyeit

Bár a vendéglátó-ipari szakmából korábban többen is ellenezték a dohányzás szigorítását, mostanra ők is belátták, számukra is előnyökkel jár ez a törvény - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő hétfőn.

A parlament április végén fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A javaslat egyik benyújtója, Heintz Tamás, aki azt mondta, a vendéglátóipar felől érkező ellenző hangokat sikerült elcsendesíteniük. Mint kifejtette: többször találkozott vendéglátósokkal, elment a rendezvényeikre, és végül kiderült, ők is úgy vélik, "ez a törvény nekik is nagyon jó". Belátták, ha egységessé válik a szabályozás, annak betartásával "tisztább lesz az éttermük, az étel valóban illatozni fog az asztalon". Heintz Tamás szerint, ha ezt a törvényt mindenki komolyan veszi, az nagy előrelépést jelent majd az egészségügy területén is. Erőszakkal ugyan senkit nem lehet rávenni, hogy leszokjon a dohányzásról, de a törvényi tiltásból fakadóan kevesebben és kevesebb alkalommal tudnak majd rágyújtani, s ez a cigarettafogyasztás radikális csökkenését eredményezheti. Ennek kapcsán utalt arra, hogy New Yorkban a szigorítás hatására egy év alatt 1300-1400-zal csökkent az akut infarktusok száma. Ez Magyarországon, csak az akut ellátások területén, forintmilliárdos megtakarítást jelentene, de ezen felül kevesebben szorulnának utókezelésre, egész életen át tartó gyógyszerszedésre, amelyek szintén jelentős költséget rónak az egészségügyi kasszára.
Fotó: delmagyar.hu
A képviselő ismertetése szerint Magyarországon egy óra alatt hárman, két óra alatt hatan, három óra alatt kilencen halnak meg dohányzás miatt. Évente mintegy 70 ezerrel csökken a magyar lakosság száma, amelynek feléért a dohányzás a felelős. 25-55 év között a mai magyar lakosság több mint a fele dohányzik, 50-55 éves kor fölött már csak a lakosság 20 százaléka. A harminc százalékos különbség viszont nem abból adódik, hogy leszoktak volna, hanem meghaltak - fűzte hozzá. Amikor ilyen mértékben fogy az ország, kiemelten fontos a megelőzés - mondta Heintz Tamás, hozzátéve: ezt a célt szolgálja a nemdohányzók védelméről szóló törvény. Ennek kapcsán úttörő szerepet vállalt Budapest, azon belül egy belvárosi szórakozóhely, a Gödör Klub, amely szeptember 18-tól füstmentességet hirdetett. Filep Ákos, a klub vezetője vasárnap jelentette be, október elsejéig még udvariasan megkérik vendégeiket, hogy a zárt termekben ne dohányozzanak. Ezután a Gödör belső termeiben nem, csak az arra kijelölt helyen lehet majd dohányozni - tette hozzá.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Itt a világ 50 legjobb szállodája - a harmadik budapesti hotel!

A T+L magazin szavazásán a legjobb 50 hotel listáján idén több amerikai szállás kapott helyet, mint tavaly. Mégis eközben a gyönyörű budapesti Four Seasons Hotel a cikk címképe!

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Magyarország – több, mint amit vársz: új imázs, sztereotípiák nélkül

Az új imázs film feladata, hogy leszámoljon az eddigi Magyarországról kialakult sztereotípiákkal: a puszta, gulyás, csikós klisékkel...

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!


NAPI BOLDOGSÁG