Napkollektor és korszerűbb fűtés kerül a régi börtönépületekbe

Összesen több mint 1,7 milliárd forintot nyert el a büntetés-végrehajtás kilenc pályázatával börtönépületek korszerűsítésére, épületenergetikai fejlesztésekre és megújuló energiára alapuló fejlesztésekre; lesz, ahol napkollektor segítségével nyerik majd a meleg vizet, lesz, ahol a fűtés, máshol pedig a homlokzat újul meg.

Az MTI megkeresésére Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóiroda-vezetője kedden elmondta: elsősorban a régi, gyakran 100 évesnél is idősebb épületekre nyújtottak be pályázatot a börtönök a Környezet és Energia Operatív Programhoz. Mint mondta, ennek a pályázati konstrukciónak a célja az energiahordozók felhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások kiaknázásának fokozása. A vissza nem térítendő támogatással megvalósuló beruházások segítségével a környezeti terhelés csökkentése is elérhető, mivel a korszerű technológiák és a megújuló energiaforrások használata a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentését is jelenti. A beruházások egyaránt javítják majd a börtönökben dolgozók munkavégzésének és a fogvartottak elhelyezésének körülményeit.

Tökölön a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete épületének utólagos hőszigetelését tervezik, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a hőtermelő rendszert. A székesfehérvári 110 éves börtönépületben kicserélik a nyílászárókat, a kazánokat és melegvíz-termelő berendezéseket is. A felújításról azt várják, hogy 3,6 millió forinttal csökkenni fog az éves üzemeltetési költség. Márianosztrán többek között a kazánház és a körvilágítás újul meg. A Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának pilisszentkereszti telephelyén ugyancsak korszerűsítik a fűtést. Sátoraljaújhelyen napkollektorokat építenek a mosoda- és a konyhaépületre, a házi műhelyre is napelemeket szerelnek. Összesen több mint 300 millió forintból valósítanak meg fejlesztéseket a közeljövőben a pálhalmai, a szegedi, a miskolci és a debreceni intézetekben is.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Kenderre magyar: növény mentheti meg az építőipart

Van jövője az elképzelésnek: az építőiparban eredményesen hasznosítaná a kendert az egyik alternatív energiával és építőiparral foglalkozó társaság.


NAPI BOLDOGSÁG