Belépés

Napkollektor és korszerűbb fűtés kerül a régi börtönépületekbe


Összesen több mint 1,7 milliárd forintot nyert el a büntetés-végrehajtás kilenc pályázatával börtönépületek korszerűsítésére, épületenergetikai fejlesztésekre és megújuló energiára alapuló fejlesztésekre; lesz, ahol napkollektor segítségével nyerik majd a meleg vizet, lesz, ahol a fűtés, máshol pedig a homlokzat újul meg.

Az MTI megkeresésére Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóiroda-vezetője kedden elmondta: elsősorban a régi, gyakran 100 évesnél is idősebb épületekre nyújtottak be pályázatot a börtönök a Környezet és Energia Operatív Programhoz. Mint mondta, ennek a pályázati konstrukciónak a célja az energiahordozók felhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások kiaknázásának fokozása. A vissza nem térítendő támogatással megvalósuló beruházások segítségével a környezeti terhelés csökkentése is elérhető, mivel a korszerű technológiák és a megújuló energiaforrások használata a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentését is jelenti. A beruházások egyaránt javítják majd a börtönökben dolgozók munkavégzésének és a fogvartottak elhelyezésének körülményeit.

Tökölön a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete épületének utólagos hőszigetelését tervezik, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a hőtermelő rendszert. A székesfehérvári 110 éves börtönépületben kicserélik a nyílászárókat, a kazánokat és melegvíz-termelő berendezéseket is. A felújításról azt várják, hogy 3,6 millió forinttal csökkenni fog az éves üzemeltetési költség. Márianosztrán többek között a kazánház és a körvilágítás újul meg. A Büntetés-végrehajtási Szervezet Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának pilisszentkereszti telephelyén ugyancsak korszerűsítik a fűtést. Sátoraljaújhelyen napkollektorokat építenek a mosoda- és a konyhaépületre, a házi műhelyre is napelemeket szerelnek. Összesen több mint 300 millió forintból valósítanak meg fejlesztéseket a közeljövőben a pálhalmai, a szegedi, a miskolci és a debreceni intézetekben is.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Elkészült az Opel új üzemcsarnoka ...

Az 500 millió eurós beruházással épülő új motorgyár a tervek szerint 2012 végén kezdi majd meg a ...

Átadták a Nestlé új gyáregységét Bükön

Tízmilliárd forint értékű zöldmezős beruházással bővítette kapacitását a Nestlé; a büki Purina ...


Népszerű termékek
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és ...

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése