Nyíregyházi banánszüret

A látogatók jelenlétében kezdődött el a banánerdő szüretelése a Nyíregyházi Állatparkban.


Az első banánfüzérrel Boronkay Ágnes, 
a botanikai osztály vezetője. (sostozoo.hu)

A Zöld Piramisban található Ázsia házban a közel háromezer négyzetméteren termesztett banánok a napokban értek be. A mintegy 1,5 méteres, mézédes fürtöket az itt lakó vastagbőrűeknek és emberszabásúaknak kínálják a gondozók - mondta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő. A gyümölcsöt az orángutánok, míg a hatalmas, 70-80 centiméter széles leveleket az ázsiai elefántok kapják meg. Egy fürtön körülbelül 150 darab banán található. 

Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, amelyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részük úgynevezett zöldségbanán, nyersen nem fogyasztják, főzelékeket készítenek belőle. A Nyíregyházi Állatparkban a lágy szárú növényből több fajta növekszik. A legnagyobbak a csendes-óceániak - pálmaszerű törzsük magassága meghaladhatja a 16 métert - de gyümölcsöt termő-, főzelék-, textil-, dísz- és télálló banán is található. 

A Délkelet-Ázsiából származó banánt nem hiába nevezte el Carl von Linné svéd természettudós és botanikus Musa paradisiaca-nak - azaz paradicsomi növénynek -, hiszen annak minden része hasznosítható. Fogyasztható termése mellett levelét kunyhók fedésére használják, rostjaiból pedig szövet készül.


Elefánthölgyek az állatkertben. (kép: sostozoo.hu)
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 ok, amiért érdemes minden nap banánt enni

Ez az egészen egyszerű és finom gyümölcs elképesztően szuper hatással van ránk!

Így néztek ki: gyümölcsök és zöldségek régen és most

Kedvenc egészséges nassolni valóink nem mindig néztek ki úgy, mint ahogy ismerjük őket.

Légy kreatív!- 7 ötletes mód a banánhéj felhasználására

Alig várjuk, hogy a megvásárolt banánokat meghámozzuk és a finom, puha gyümölcshöz hozzájutva, bekebelezzük. A héj pedig szinte mindig a szemetesben végzi...

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~


NAPI BOLDOGSÁG