Október 23. - Ünnepi programok a hétvégén

Ismét kordonok nélküli, családi programokkal teli nemzeti ünnepre hívnak minden korosztályt a szervezők október 23., a szabadság napja alkalmából. Szombat délután a Műegyetemen lesz megemlékezés, onnan fáklyás menet indul a Bem térre, majd a Kossuth térre. Vasárnap a Kossuth téren családi programok, koncertek várják az érdeklődőket.

A tájékoztatás szerint szombaton 15 órakor a Műegyetemen ünnepi megemlékezés lesz, a kormány nevében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter mond beszédet. A helyszínről hagyományos fáklyás menet indul a Bem térre; a megemlékezés után a menet korhű ruhába öltözött fiatalokkal és Csepel teherautókkal az élen továbbindul a Kossuth térre, ahol 19 órakor fellobban a Forradalom lángja. A megemlékezésen politikusok, fiatal színészek, közéleti személyiségek és az 56-os szervezetek képviselői is jelen lesznek. A Kossuth téren, a Forradalom lángjánál Szabadság koncert lesz Maróti Viki és a Nova Kultúr Zenekar közreműködésével. Október 23-án, vasárnap reggel a nemzeti lobogó felvonása után a Kossuth téri programokra várják az érdeklődőket: 10 órától az Olvasóligetben többek között Szente Vajk, Fenyő Iván, Kautzky Armand irodalmi feldolgozásokkal, korabeli dokumentumokkal idézi fel a forradalmi eseményeket. A gyermekek számára 10 óra 30 perctől a szabadság témájában aszfaltrajzverseny lesz. Eközben a felnőttek világ- és népzenét hallgathatnak a kisszínpadon fellépő Illés Ferenc Triótól, az Orthent, a Bohemian Betyars együttesektől, valamint Kiss Gergő és barátaitól - áll a közleményben.
Már szinte hagyományként, vasárnap 10 és 18 óra között most is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház. A parlamenti sétára vállalkozók megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet, valamint a Szent Koronát. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés ingyenes. A tavalyi kezdeményezést folytatva az idén is kapcsolódik a programhoz Szabadság futam, amely vasárnap 9 órakor Budakesziről startol. A résztvevők onnan a félmaratoni távot együtt futhatják le a Bécs-Pozsony-Budapest ultramaraton versenyzőivel, de a Műegyetem központi épülete elől 3 kilométeres futás is indul 11 órakor. A befutó az I. kerületi Czakó utcai sportpályán lesz, ahol Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester és Czene Attila sportért felelős államtitkár fogadja az érkezőket. Október 20-tól ötvenhatos hangulatot idézve közlekednek a 4-es és 6-os villamosok, amelyek útvonaluknál fogva több ötvenhatos helyszínt is érintenek, ilyen a Széll Kálmán tér, a Széna tér, a Blaha Lujza tér, a Corvin köz. A villamosokon a forradalmat és annak áldozatait ábrázoló fotók várják az utazóközönséget, a megállókban a hangosbemondókon keresztül rövid, a forradalmi eseményeket megelevenítő bejátszások lesznek hallhatók. A részletes programok keddtől az oktober23.kormany.hu honlapon olvashatók.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG