Péntek 13. - Ne féljünk a naptártól!

Felmérések szerint a nyugati kultúrákban, főleg Amerikában és az angolszász nyelvterületeken az emberek 8-10 százaléka hisz abban, hogy ha egy hónap tizenharmadik napja péntekre esik, az szerencsétlenséget jelent.


Ez a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, aminek eredetét a legendák olyan régmúlt eseményekre vezetik vissza, mint Jézus keresztre feszítése, a templomos lovagok rendjének felszámolása, sőt, az özönvíz, vagy a kiűzetés a Paradicsomból. Valójában a babona messze nem ilyen ősi: a péntek tizenharmadika balszerencsés mivoltáról a legrégebbi írásos említés 1869-ből való, a híres zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzából (Rossini egyébként 1868. november 13-án halt meg, ami péntekre esett).


Biztonságos? Nézzük a kutatásokat!


Miért szerencsétlen ez a nap, az egyetlen érv az, hogy a tapasztalat ezt mutatja. De tényleg ezt mutatja?  Az elmúlt pár évtizedben több tanulmány is született, amelyek statisztikai adatokkal próbálták alátámasztani, vagy éppen cáfolni a babona igazát, vicces és ellentmondásos eredményekkel. Egy holland tanulmány 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg, hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, ha az a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken.

Egy 1993-as cikk a British Medical Journalből ennek éppen az ellenkezőjét állítja, itt a szerzők a hatodikára és tizenharmadikára eső pénteki napok statisztikáit hasonlították össze, és arra jutottak, hogy 13-án 52 százalékkal több a baleset. A leginkább zavarba ejtő eredményre egy finn pszichiáter, Dr. Simo Nayha jutott 2002-ben. A 1971 és 1997 közötti halálos közúti balesetek statisztikája alapján dolgozott, és azt találta, hogy egy átlagos naphoz képest péntek 13-án a férfiaknak 2, míg a nőknek 63 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy közlekedési balesetben meghaljanak.

Abban viszont minden tudományos kutatás szerzője egyetért, hogy az átlagostól eltérő péntek tizenharmadikai adatokról nem a dátum, hanem maga a babona tehet. Ezzel pedig meg lehet magyarázni bármit: ha kevesebb a baleset, az azért van, mert direkt óvatosabbak vagyunk a baljóslatú napon, ha több, az meg azért, mert idegesít a tudat, hogy ma szerencsétlen nap van.

Elkerülhetetlen, de a tapasztalat szerint gond nélkül lepörög ez a nap is


A péntek tizenharmadikát nem lehet megúszni, minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor összejön. Idén éppen ilyen tripla év van, január után áprilisban, aztán júliusban is péntekre fog esni tizenharmadika. A Gergely-naptárban egyébként egy négyszáz évente ismétlődő mintázatban követik egymást a napok és dátumok párosai, és tény, hogy a több tizenharmadika esik péntekre, mint bármilyen más napra.
 
 

                                                                       Péntek 13. :

        
                                                                                 - január 13.

                                                                                 - április 13.
                                                                                 - július 13.
 


Akiknek szerencsét hoz


A kínaiak szerint a 13 kifejezetten szerencsés szám. Náluk a négyes számít szerencsétlennek, mert a kiejtése hasonlít a halál szóhoz. Európában és Amerikában a péntek 13. nemcsak az egyik legismertebb, de egyben a leginkább megosztó misztikus dátum is: erre a napra vagy végtelenül nagy szerencsét, vagy épp ellenkezőleg, balszerencsét jósolnak a két tábor hívei. 

Ha egy hónap tizenharmadik napja péntekre esik, egyesek biztosan egy teljes napra bezárkóznak. Ők – akiket a szakirodalom paraszkevidekatriafóbiásoknak nevez – úgy vélik, a tökéletességet megtestesítő tizenkettedike után egy nappal semmi újba nem szabad kezdeni, épp ezért útra kelni, vagy vállalkozást indítani. A kételkedők ezzel szemben úgy gondolják, a fontos eseményeket nem is lehetne ennél megfelelőbb időpontra időzíteni: házasodni, új autót vagy házat venni is csak ekkor érdemes, a péntek 13-án született ember pedig egyenesen a szerencse fia.

Elkerülni nem lehet ezt a napot, minden évben átéljük, néha többször is. Lélekben már most békéljünk meg vele és ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget neki, akkor nem lehet baj!


Szerző: Pozitív Nap

Felhasznált források: T.J. Scanlon, R.N. Luben, F.X. Scanlon, N. Singleton (1993). "Is Friday the 13th bad for your health?"British Medical Journal (307): 1584–1586., uk.reuters.com - Dutch study shows Friday 13th not more unlucky

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Milyen lesz az új esztendő a babona szerint?

Szilvesztert és az új év első napját ezernyi szokás övezi. Mi néhányat most megosztunk Veletek, hátha valakinek sikert hoz a népi babona, a hiedelem.

Luca meghozza a fényt: mostantól a nappalok hosszabbak egy tyúklépéssel!

Luca napján dologtiltás van a hölgyeknek és ez a népi babonák, varázslatok ideje is!

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)


NAPI BOLDOGSÁG