Többmilliárdos támogatás a koraszülött-ellátás fejlesztésére

Mintegy 3,8 milliárd forint támogatást ítéltek meg egy uniós pályázat keretében húsz egészségügyi intézmény koraszülött-ellátáshoz szükséges eszközparkjának a fejlesztésére – közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken.
Az intézmények hat vidéki régióban pályázhattak a koraszülöttek ellátásához szükséges informatikai és orvostechnikai eszközök fejlesztésére. Az elnyert összeget így elsődlegesen korszerű lélegeztetőkészülékek, inkubátorok, multifunkciós betegőrző monitorok, úgynevezett perinatális diagnosztikai készülékek beszerzésére, valamint az ezek üzemeltetéséhez szükséges informatikai fejlesztésekre fordíthatják. 
Mint írták, az uniós forrásból a koraszülöttek ellátásával foglalkozó tizennégy, a legmagasabb szintű intenzív ellátást nyújtó centrum és hat alacsonyabb progresszivitási szintet képviselő intenzív újszülöttosztály részesül. A jövő év második felére így megújulhat a többi között az orvosegyetemek – Pécs, Szeged és Debrecen –, valamint több nagyobb város koraszülött-ellátásával foglalkozó intézmények eszközparkja.   "A pályázat eredményeként a koraszülött-ellátásban rendelkezésre álló eszközpark átlagos életkora az európai uniós normáknak megfelelően a jelenlegi 10 évről 5 év alá csökkenhet” – írta az államtitkárság. A közlemény szerint a koraszülöttek ellátásával foglalkozó, legmagasabb szintű centrumok szeptember végéig a közép-magyarországi régióban is további 1,1 milliárd forint keretösszeg erejéig pályázhatnak az orvosi eszközpark megújítására és a kapcsolódó informatikai rendszer fejlesztésére.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Magyar sikersztori - így építsd meg a világ legnagyobb kaszinóját!

Tizennyolc nemzetközi díjat zsebelt már be a magyar POSSIBLE Games a gyermekeknek kifejlesztett mobiljátékukkal...

7 egyszerű akaratfejlesztő gyakorlat, amik az ismeretében eltűnik a körülötted levő zűrzavar

"Hogyan lehet erősíteni az akaraterőt?" - teszik fel sokan a kérdést, köztük sok kutató is foglalkozik a témával. Mi most segítünk neked: hidd el, a változás közel van!

Ezekben a szakmákban isszák a legtöbb kávét!

Tudtad, hogy hivatásunktól is függhet, hogy mennyi kávét fogyasztunk naponta?

Ismét világelső lett a Prezi: már mobilról is prezentálhatunk

Mobilról is prezentálhatnak, illetve bekapcsolódhatnak mások előadásába a Prezi felhasználói, a cég csütörtöktől működő új funkciójának köszönhetően.

11 gyakorlat, amik az agyadat tornáztatják

egyszerű, de annál hatékonyabb gyakorlat, amelyekkel erőfeszítés nélkül edzheted agyadat. Néhányat már ma elkezdhetsz!