Köztudott, hogy rengeteg virágot használnak fel az ételek dekorálásához, a természetgyógyászatban vagy az orvostudományban - az azonban már nem mindenki számára egyértelmű, melyiknek a szirma ehető. A Superstar Magazine 20 olyan virágot gyűjtött össze, amelyek szirmai természetes színt és finom ízt adnak ételeinknek.
Bár sokféle lehetőség közül választhatunk - egyesek például virágszirmokból készítenek házi fagylaltot, vagy a snidling virágával teszik pikánsabbá a pizzát - kellő körültekintéssel kell csipegetni a természet szépségeit. Először mindig bizonyosodjunk meg arról, milyen fajtával állunk szemben, és ügyeljünk arra, hogy a lentebb felsorolt esetekben csak a szirmokat fogyasszuk el. Ne feledjétek: a vadon nőtt virágok a legegészségesebbek, hiszen őket valószínűleg semmilyen kémiai szerrel nem kezelték.
Ha valamiben nem vagytok száz százalékig biztosak, kérjétek szakember segítségét!
1. Angyalgyökér
Édeskés, cukros íze miatt a cukrászdák kedvelt alapanyag: kiváló a különféle tortákhoz, édességekhez.
2. Bazsalikom
A bazsalikom virága hasonlóan pikáns ízű, mint a levele, de sokkal lágyabb, selymesebb. Saláták, köretek ízesítéséhez használják a leggyakrabban.
3. Körömvirág
A borsos, fűszeres "bukéja" szinte minden ételhez jól passzol.
4. Szegfű
Fűszeres, szegfűszeghez hasonló ízvilággal rendelkezik, levesek, saláták és tengeri herkentyűk remek kiegészítője.
5. Kamilla
Édes és selymes virág, amely pudingokhoz vagy süteményekhez passzol a leginkább.
6. Krizantém
A krizantém szirmai is az erősen fűszeres ízt képviselik - célszerű előbb megfőzni, majd úgy feldobni vele a salátákat.
7. Citrom
Édes és nagyon illatos virág, amely nem csak ékesíti a tortákat, édességeket, hanem felejthetetlen aromát is ad nekik.
8. A lóhere virága
Édes, kissé "likőrös" ízek keverednek ebben a virágban. Válasszunk fehér, piros vagy rózsaszín darabokat - frissen és sütve is kihagyhatatlan!
9. Bodzavirág
Amilyen az illata, olyan az íze: mint a cukor. Óvatosan vágjuk apróra, hogy ne sérüljenek a virágok, ezután pedig bármihez hozzáadhatjuk.
10. Fukszia
Az élénk, erős színvilág az, ami a fuksziát a saláták, köretek felejthetetlen hozzávalójává teszi.
11. Kardvirág
Bár nehéz elhinni, de a kardvirág íze leginkább a salátához hasonlítható, így általában különféle köretekhez szokták tálalni.
12. Hibiszkusz
A hibiszkusz virága olyan, mintha áfonyát ennénk - a gyümölcssaláták egyik elengedhetetlen alapanyaga.
13. Jázmin
Édességek, valamint kagylók és rákfélék zamatát erősíti fel ez a csodás virág.
14. Levendula
Pikáns és édes ételekhez egyaránt ajánlott - különösen ajánljuk a levendulacukrot kekszekhez, lekvárokhoz vagy zöldséges, fűszeres fogásokhoz.
15. Citromverbéna
Különösen teák és desszertek ízesítője lehet kellemes, citromos íze miatt.
16. Orgona
Friss, citromhoz hasonlító esszenciája miatt tortákhoz, fagylaltokhoz fogyaszthatjuk - egyes receptek szerint ha krémes sajttal összeturmixoljuk, ropogtatnivalókhoz is kiváló.
17. Rózsa
Bár elképesztő illatával vesz le a lábunkról, íze nem kevésbé finom! Gyümölcsös ételekhez, hideg italokhoz is jó ötlet hozzáadni.
18. Napraforgó
Főleg a dióhoz szokták hasonlítani a napraforgó sárga virágának zamatát, amely rendkívül jól "hatástalanítja" a zöldsaláták színének, ízének semlegességét.
19. A cukorborsó virága
A cukorborsó nevében benne van, hogy a virága mennyire meg tudja édesíteni a salátákat és a halételeket.
20. Ibolya
Az egyik leguniverzálisabb virágszirom: saláták, italok, köretek, húsételek, desszertek is békében megférnek mellette.
Tudj meg többet a témáról:
Öreganyáink tudománya: ahol a valós élet és az árokparti patika kezdődik!
Pozitív Nap
Forrás: superstarmagazine.com