5 különleges körtés finomság

Ha ősz, akkor körte - írja Anni. Talán ez a kedvenc őszi gyümölcsöm. Idén nem is nagyon lehet mást megenni a körtén és almán kívül, mert nem volt kedvező a nyár végi időjárás. Gondoltam megosztok Veled pár olyan körtés receptet, ami még jobban kiemeli ennek az isteni gyümölcsnek a zamatát.


1. Rusztikus körtetorta

Hozzávalók:

5 ek forró víz

¼ tk sáfrány

4 jégkocka

260 g liszt

30 g cukor

¾ tk só

65 g hideg, feldarabolt vaj

1 tojás sárgája

4 közepes méretű körte, kimagozva, meghámozva, felkockázva

100 g szárított cseresznye (vagy mazsola)

1 ek citromlé

2 ek cukor

1 ek liszt

¼ tk őrölt fahéj

csipetnyi só

60 ml körtelé vagy almalé

3 ek cukor

2 ek kandírozott gyömbér

tej


Elkészítés:

1. Egy kis tálkában áztasd a sáfrányt a forró vízbe, hagyd állni 15 percig. Ezután dobd bele a jégkockákat, hogy lehűljön, majd tedd félre.

2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és vajat, egészen addig, amíg nem kapsz durva morzsalékot.

3. Egy kis tálban keverd össze a tojássárgáját 3 evőkanál sáfrányos víz keverékkel. Add a lisztes keverékedhez. Ezután adj még vizes keveréket a tésztához evőkanalanként egészen addig, amíg nem lesz gyúrható tésztád.

4. A tésztából gyúrj egy nagy bucit, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe minimum 30 percre (de akár hagyhatod 3 napig is állni!).

5. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát úgy, hogy egy kb. 30 cm átmérőjű kört kapj. Ezt a tésztalapot helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

6. A töltelékhez egy tálban keverd össze a körtedarabokat, a szárított cseresznyét, a citromlevet, 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál lisztet, fahéjat és egy csipet sót. Óvatosan keverd össze a hozzávalókat.

7. Készíts körteszirupot. Egy kis lábasban melegítsd föl a körtelevet, a 3 evőkanál cukorral és a kandírozott gyömbérrel. Közepes lángon forrald föl, majd vedd lejjebb a lángot. Ezután óvatosan forrald fedő nélkül 5 percig. Ezután add a gyümölcsös töltelékhez.

8. Egyengesd el a tölteléket a tésztalapodon, de hagyj kb. 5 cm-es sávot a szélén. Ezt a részt hajtsd rá a a töltelékre, úgy igazgatva, hogy középen kilátsszanak a gyümölcsök. Kend meg a tésztát egy kis tejjel, és szórd meg egy kis cukorral.

9. Fedd le a gyümölcsös részt alufóliával, majd tedd a 190 fokra előmelegített sütőbe 45-60 percre. Akkor vedd ki, mikor már szép aranyszínű a tészta, és a töltelék pedig bugyogva megsült.


2. Pikáns körtés-parmezános zsemlék

Hozzávalók:

230 g liszt

75 g barna cukor

2 tk sütőpor

½ tk tört fekete bors

1/4 tk szódabikarbóna

¼ tk só

80 g vaj

2 tojás

2 púpozott evőkanál reszelt parmezán sajt

60 ml joghurt (lehetőleg folyós állagú)

1 közepes méretű körte, meghámozva, feldarabolva


1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, borsot, szódabikarbónát és sót. Add hozzá a kis darabokra vágott vajat, és dolgozd össze, hogy durva morzsás állaga legyen.

2. Egy kis tálban verd föl a tojásokat, adj hozzá a sajtot és a joghurtot. Ezután keverd a száraz hozzávalókhoz egy villa segítségével. Tedd bele a körtét is.

3. Lisztezett felületen gyors, gyengéd mozdulatokkal gyúrd a tésztát szinte teljesen simára. Nyújtsd ki kézzel vagy sodrófával egy kb. 20×20 cm-es négyzet alakra. Ezután vágd föl 16 kis kockára.

4. Helyezd a kis kockákat sütőpapírral kibélelt tepsire, kb. 2-3 cm távolságra egymástól, és tedd a 190 fokra előmelegített sütőbe.

5. Süsd 10-12 percig, amíg aranybarna zsemléket nem kapsz. Hagyd hűlni 5 percig, majd tedd rácsra őket pihenni. Melegen, körte kompóttal vagy lekvárral kínáld.


Még nincs vége, a többi receptért irány Anni oldala!



Forrás: napiboldogsag.com - Anni

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Az ősz slágere: a tészta nélküli sütőtökös túrótorta

A sütőtök sokak kedvence, és süteményekhez is felhasználható. A ketkes.com alábbi receptjének elkészítése után garantáltan a család kedvence lesz.

12 alkalom, amikor az írók egy egészen új szintre emelték a köszönetnyilvánítást

A regények elején vagy végén a legtöbbször az írók pár szóval megemlítik néhány szerettüket, családtagjukat, akiknek a könyvet ajánlják. Ezek általában rövid, kedves mondatok, amelyekben hálájukat fejezik ki azon emberek számára, akik segítettek nekik a könyv megírásában, ötleteikkel, szeretetükkel támogatták őket a nehezebb időszakokban is. De mint ahogy a világon bármit, ezt is lehet egészen másképp csinálni.

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

20 bizonyíték, hogy gyerekek nélkül dögunalom lenne az élet

A gyerekek - bármennyire is tudnak fárasztóak és kimerítőek lenni - a legnagyobb örömforrások, hiszen velük mindig történik valami. És még mások gyerekeinek képein is sírva lehet röhögni!


NAPI BOLDOGSÁG