Ha ősz, akkor körte - írja Anni. Talán ez a kedvenc őszi gyümölcsöm. Idén nem is nagyon lehet mást megenni a körtén és almán kívül, mert nem volt kedvező a nyár végi időjárás. Gondoltam megosztok Veled pár olyan körtés receptet, ami még jobban kiemeli ennek az isteni gyümölcsnek a zamatát.
1. Rusztikus körtetorta
Hozzávalók:
5 ek forró víz
¼ tk sáfrány
4 jégkocka
260 g liszt
30 g cukor
65 g hideg, feldarabolt vaj
1 tojás sárgája
4 közepes méretű körte, kimagozva, meghámozva, felkockázva
100 g szárított cseresznye (vagy mazsola)
1 ek citromlé
2 ek cukor
1 ek liszt
¼ tk őrölt fahéj
csipetnyi só
60 ml körtelé vagy almalé
3 ek cukor
2 ek kandírozott gyömbér
tej
Elkészítés:
1. Egy kis tálkában áztasd a sáfrányt a forró vízbe, hagyd állni 15 percig. Ezután dobd bele a jégkockákat, hogy lehűljön, majd tedd félre.
2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és vajat, egészen addig, amíg nem kapsz durva morzsalékot.
3. Egy kis tálban keverd össze a tojássárgáját 3 evőkanál sáfrányos víz keverékkel. Add a lisztes keverékedhez. Ezután adj még vizes keveréket a tésztához evőkanalanként egészen addig, amíg nem lesz gyúrható tésztád.
4. A tésztából gyúrj egy nagy bucit, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe minimum 30 percre (de akár hagyhatod 3 napig is állni!).
5. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát úgy, hogy egy kb. 30 cm átmérőjű kört kapj. Ezt a tésztalapot helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
6. A töltelékhez egy tálban keverd össze a körtedarabokat, a szárított cseresznyét, a citromlevet, 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál lisztet, fahéjat és egy csipet sót. Óvatosan keverd össze a hozzávalókat.
7. Készíts körteszirupot. Egy kis lábasban melegítsd föl a körtelevet, a 3 evőkanál cukorral és a kandírozott gyömbérrel. Közepes lángon forrald föl, majd vedd lejjebb a lángot. Ezután óvatosan forrald fedő nélkül 5 percig. Ezután add a gyümölcsös töltelékhez.
8. Egyengesd el a tölteléket a tésztalapodon, de hagyj kb. 5 cm-es sávot a szélén. Ezt a részt hajtsd rá a a töltelékre, úgy igazgatva, hogy középen kilátsszanak a gyümölcsök. Kend meg a tésztát egy kis tejjel, és szórd meg egy kis cukorral.
9. Fedd le a gyümölcsös részt alufóliával, majd tedd a 190 fokra előmelegített sütőbe 45-60 percre. Akkor vedd ki, mikor már szép aranyszínű a tészta, és a töltelék pedig bugyogva megsült.
2. Pikáns körtés-parmezános zsemlék
Hozzávalók:
230 g liszt
75 g barna cukor
2 tk sütőpor
½ tk tört fekete bors
1/4 tk szódabikarbóna
¼ tk só
80 g vaj
2 tojás
2 púpozott evőkanál reszelt parmezán sajt
60 ml joghurt (lehetőleg folyós állagú)
1 közepes méretű körte, meghámozva, feldarabolva
1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, borsot, szódabikarbónát és sót. Add hozzá a kis darabokra vágott vajat, és dolgozd össze, hogy durva morzsás állaga legyen.
2. Egy kis tálban verd föl a tojásokat, adj hozzá a sajtot és a joghurtot. Ezután keverd a száraz hozzávalókhoz egy villa segítségével. Tedd bele a körtét is.
3. Lisztezett felületen gyors, gyengéd mozdulatokkal gyúrd a tésztát szinte teljesen simára. Nyújtsd ki kézzel vagy sodrófával egy kb. 20×20 cm-es négyzet alakra. Ezután vágd föl 16 kis kockára.
4. Helyezd a kis kockákat sütőpapírral kibélelt tepsire, kb. 2-3 cm távolságra egymástól, és tedd a 190 fokra előmelegített sütőbe.
5. Süsd 10-12 percig, amíg aranybarna zsemléket nem kapsz. Hagyd hűlni 5 percig, majd tedd rácsra őket pihenni. Melegen, körte kompóttal vagy lekvárral kínáld.
Még nincs vége, a többi receptért irány Anni oldala!
Forrás: napiboldogsag.com - Anni