A 15 legjobb természetes vitaminforrás

A legjobb, ha a vitaminszükségletedet többnyire természetes forrásokból fedezed. Az vitalzone.hu weboldal megmutatja, melyik a 15 legjobb természetes vitaminforrás, melyeket rendszeresen fogyasztanod kellene.


Hal - A-vitamin

A tengeri halak nem csupán omega-3 zsírsavakban gazdagok, hanem a bőr szépségéhez, illetve a látás élességéhez nélkülözhetetlen A-vitaminnak is biztos forrásai. A létfontosságú vitamin a fogak és a csontok felépítésében is részt vesz.

Mogyoró - B1-vitamin

Gyakran említik idegerősítőként is, mivel a vitamin legfontosabb célterülete az idegrendszer. Nélküle a szervezet nem képes a szénhidrátok lebontására, és a sejtek energiaforrás nélkül maradnak. Biztos forrása az élesztő, a búzacsíra és a mogyoró.

Sajt - B2-vitamin

A riboflavinnak is nevezett B2-vitamin szerves molekula. Az anyagcsere-folyamatok optimális működésének biztosításában játszik igen fontos szerepet, emellett segíti az emésztést, a táplálékok megfelelő hasznosítását és energiává alakulását. Kiváló forrása a sajt.


Teljes kiőrlésű gabona - B3-vitamin

A B3-vitamin energiával látja el a testet, valamint hozzájárul az idegrendszer megerősítéséhez, illetve az izmok építéséhez. A nikotinsavként is ismert vegyület legjobb forrásai a húsfélék, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.

Szója - B5-vitamin

A biotin néven is ismert vitamin hiányában túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak alakulhatnak ki. Ennek elkerülése érdekében fogyassz szójából készült élelmiszereket, májat és tojássárgáját - mindegyikük kiváló B5-vitaminforrás.

Máj - B6-vitamin

A B6-vitaminnak komoly szerepe van a vörösvértestek képződésében, részt vesz a sejtek fehérjeszintézisében, valamint az elraktározott energia felszabadításában. Legbiztosabb forrásai pedig az állati eredetű táplálékok - elsősorban a máj.


Lencse - B9-vitamin

A folsavként is ismert vitaminra minden olyan életműködéshez szükség van, amelyben sejtosztódás következik be. A magzati fejlődés során különösen fontos - segíti az idegrendszer létfontosságú vegyületeinek előállítását. A spenót és fejes saláta mellett a főtt lencse az egyik legbiztosabb forrása.

Marhahús - B12-vitamin

A kobalaminként is ismert B12-vitamint csak a negyvenes években fedezték fel. Azóta kiderült, ez az egyetlen vitamin, amelyet a szervezet nagy mennyiségben képes raktározni. A vészes vérszegénység gyógyírjaként ismert vitamin legbiztosabb forrása a különböző állati eredetű ételek - így a marhahús.


Sárgarépa - B13-vitamin

A sárgarépa a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz A-vitamint, csak béta-karotint. A gyökérzöldségek viszont gazdagok B13-vitaminban - mely megvéd a májműködési zavarok kialakulásától, valamint lassítja az öregedést.


Csipkebogyó - C-vitamin

Sokan gondolják, hogy az immunrendszer őrének legbiztosabb forrásai a citrusfélék. A 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamint tartalmaz - ami a citrom tízszerese. Ha azonban teát főzöl belőle, ennek nagy része elveszik - mivel 60C° fölött a vitamin elillan a növényből.


Ha érdekel, milyen ételekben vannak még létszükségletű vitaminok, olvasd el a cikk folytatását is!


Forrás: vitalzone.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...

Tudod, mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Nem sok jó, annyit elöljáróban elárulunk. Ráadásul sajnos az elhízáson túl azért (sokkal) több van ebben a dologban.

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?


NAPI BOLDOGSÁG