A legjobb, ha a vitaminszükségletedet többnyire természetes forrásokból fedezed. Az vitalzone.hu weboldal megmutatja, melyik a 15 legjobb természetes vitaminforrás, melyeket rendszeresen fogyasztanod kellene.
Hal - A-vitamin
A tengeri halak nem csupán omega-3 zsírsavakban gazdagok, hanem a bőr szépségéhez, illetve a látás élességéhez nélkülözhetetlen A-vitaminnak is biztos forrásai. A létfontosságú vitamin a fogak és a csontok felépítésében is részt vesz.
Mogyoró - B1-vitamin
Gyakran említik idegerősítőként is, mivel a vitamin legfontosabb célterülete az idegrendszer. Nélküle a szervezet nem képes a szénhidrátok lebontására, és a sejtek energiaforrás nélkül maradnak. Biztos forrása az élesztő, a búzacsíra és a mogyoró.
Sajt - B2-vitamin
A riboflavinnak is nevezett B2-vitamin szerves molekula. Az anyagcsere-folyamatok optimális működésének biztosításában játszik igen fontos szerepet, emellett segíti az emésztést, a táplálékok megfelelő hasznosítását és energiává alakulását. Kiváló forrása a sajt.
Teljes kiőrlésű gabona - B3-vitamin
A B3-vitamin energiával látja el a testet, valamint hozzájárul az idegrendszer megerősítéséhez, illetve az izmok építéséhez. A nikotinsavként is ismert vegyület legjobb forrásai a húsfélék, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.
Szója - B5-vitamin
A biotin néven is ismert vitamin hiányában túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak alakulhatnak ki. Ennek elkerülése érdekében fogyassz szójából készült élelmiszereket, májat és tojássárgáját - mindegyikük kiváló B5-vitaminforrás.
Máj - B6-vitamin
A B6-vitaminnak komoly szerepe van a vörösvértestek képződésében, részt vesz a sejtek fehérjeszintézisében, valamint az elraktározott energia felszabadításában. Legbiztosabb forrásai pedig az állati eredetű táplálékok - elsősorban a máj.
Lencse - B9-vitamin
A folsavként is ismert vitaminra minden olyan életműködéshez szükség van, amelyben sejtosztódás következik be. A magzati fejlődés során különösen fontos - segíti az idegrendszer létfontosságú vegyületeinek előállítását. A spenót és fejes saláta mellett a főtt lencse az egyik legbiztosabb forrása.
Marhahús - B12-vitamin
A kobalaminként is ismert B12-vitamint csak a negyvenes években fedezték fel. Azóta kiderült, ez az egyetlen vitamin, amelyet a szervezet nagy mennyiségben képes raktározni. A vészes vérszegénység gyógyírjaként ismert vitamin legbiztosabb forrása a különböző állati eredetű ételek - így a marhahús.
Sárgarépa - B13-vitamin
A sárgarépa a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz A-vitamint, csak béta-karotint. A gyökérzöldségek viszont gazdagok B13-vitaminban - mely megvéd a májműködési zavarok kialakulásától, valamint lassítja az öregedést.
Csipkebogyó - C-vitamin
Sokan gondolják, hogy az immunrendszer őrének legbiztosabb forrásai a citrusfélék. A 100 g friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamint tartalmaz - ami a citrom tízszerese. Ha azonban teát főzöl belőle, ennek nagy része elveszik - mivel 60C° fölött a vitamin elillan a növényből.
Ha érdekel, milyen ételekben vannak még létszükségletű vitaminok, olvasd el a cikk folytatását is!
Forrás: vitalzone.hu