A káprázatos kakukkfű

A kerti kakukkfű

A Földközi-tenger vidékéről származik ez a sokunk által kedvelt fűszer-és gyógynövény. A korabeli egyiptomi, görög és római krónikák tanúsága szerint több mint 4000 éve használja az emberiség a kakukkfüvet élvezeti és gyógyászati célból egyaránt.

Az ajakosok családjába tartozik, évelő növény. Kedveli a száraz, meleg, napos területeket. Könnyen termeszthetjük kiskertben, vagy akár az ablakpárkányon, balkonon is. Nálunk jól megfér a körömvirág, izsóp, tárkony, levendula és zsálya társaságában:

Friss hajtásai kora nyártól szedhetők, virágjait is fogyaszthatjuk. A kerti kakukkfű virágos leveles hajtásait használjuk gyógynövényként. Magas az illóolajtartalma, ezen kívül cseranyagokat, flavonoidokat is tartalmaz.


Mire jó?

A kakukkfű külsőleg sebek, fagyások, ficamok borogatására, törések utókezelésére hasznos. Szájüregi gyulladások, fog-és torokfájás, szájüregi sebek gyógyítására öblögetőként használjuk. Fokozhatjuk a gyógyhatást, ha zsályát keverünk az öblögető szerhez. Illóolaja baktérium-, vírus- és gombaellenes.

Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, enyhe görcsoldó, köptető, köhögéscsillapító, tüdő-, emésztőrendszeri-és húgyúti fertőtlenítő hatással bír.

FONTOS: kismamák, epilepsziások és pajzsmirigy betegségben szenvedők ne használják!

Tipp:

Tea alaprecept

1-2 púpozott teáskanálnyi füvet 2,5 deci vízzel, tejjel vagy fehérborral (a növény illóolajai a tejben vagy a borban jobban kioldódnak), felteszünk kislángon főzni. Ha felforrt, levesszük a tűzről, 5-10 perc állás után leszűrjük. A kúraszerű fogyasztás napi háromszori adag. Légúti panaszok esetén ajánlott mézzel ízesíteni.

Illóolaj

Fürdővízhez 100 gr fűből 1 liter vízzel főzetet készítünk 15-20 perces főzéssel. Ha illóolajat teszünk a fürdővízbe, azt előzőleg kevés mézben, tejben vagy tejszínben oldjuk fel, mert a vízben nem oldódik ki és olajfoltként fog a víz tetején úszkálni.

Az illóolaj napi adagja 3x3-5 csepp alkoholban vagy tejben oldva.


Gyógyméz

Érdemes házilag kakukkfüves gyógymézet készíteni. Egy csokor füvet üvegbe teszünk és felöntjük jó minőségű, lehetőleg termelőtől vásárolt vegyes virágmézzel, az üveget lezárjuk. 3-4 hét után leszűrhetjük, de akár maradhat is a növény a mézben. Légúti betegségek, makacs köhögés esetén teaízesítőként, vagy akár önmagában is fogyaszthatjuk.

A konyhában

A kakukkfüvet fűszerként a rómaiak szívesen használták: likőröket, borokat, sajtokat ízesítettek vele. Ma egyre több konyhában találkozhatunk a kakukkfűvel, mivel sokoldalúan felhasználhatjuk. A kakukkfű fűszerként étvágyjavításra, emésztőszervi görcsök oldására, fájdalmak enyhítésére alkalmas.

Ízesíthetünk vele zöldfőzelékeket, leveseket, mártásokat, vagdaltakat, töltelékeket, húsételeket, halakat, köreteket, salátákat, gombából készült ételeket, sajtokat, körözöttet, szendvicskrémeket.


A francia konyha borspótlóként használja és egyik fő alkotóeleme a híres
provence-i fűszerkeveréknekEz a tipikus,”ahány ház, annyiféle keverék”, és persze mindenki a sajátjára esküszik. Én így készítem: egyenlő arányban összekeverek kakukkfüvet, borsikafüvet, majorannát, oregánót és levendulavirágot. Húsokhoz, salátákhoz, köretekhez használom.

A fűszerhez hasonlóan híres a provence-i likőr is, amelyet kakukkfű illóolajjal készítenek a következők szerint. Széles szájú üvegbe teszünk aprítva-zúzva 1-1 ág bazsalikomot, mentát, borsikafüvet, rozmaringot, 3 szál virágos levendulát, 10-10 gr édesköményt, koriandert, oregánót, 5 gr majorannát,5 csepp kakukkfű olajat, majd mindezt felöntjük 1 liter gabonapálinkával. Letakarjuk és 6 hétig világos helyen érleljük. Átszűrjük, 4-6 evőkanálnyi levendulamézzel édesítjük, és 14 napig tovább érleljük. Aperitifként kínáljuk.



Forrás: sokszinuvidek.hu - Horváth Adrienn

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...

Tudod, mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Nem sok jó, annyit elöljáróban elárulunk. Ráadásul sajnos az elhízáson túl azért (sokkal) több van ebben a dologban.

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?


NAPI BOLDOGSÁG