Ez a süti egyébként szakasztott olyan, mint a nem-vegán tesója, talán az állaga más egy egészen picikét, de a különbséget csak az veszi észre, aki nagyon akarja. A hozzávalók nyilván kicsit speciálisabbak, mint a hagyományos változatban szereplő alapanyagok, de nagyjából mindent meg tudsz venni egy DM-ben és bioboltban.
Lássuk, hogy mit is kell beszerezni hozzá!
Hozzávalók: 60 g kókuszolaj 50 g barna nádcukor + 5 ek juharszirup VAGY 10 ek juharszirup 1 ek lenmagliszt (vagy porrá őrölt lenmag) + 3 ek víz 1 tk vaníliakivonat 100 g teljes kiőrlésű liszt 1/2 tk sütőpor 1 tk fahéj 1/4 tk só 130 g zabpehely (apró szemű) 50 g mazsola 50 g mandulaElőször is egy pici tálkában keverd össze a lenmaglisztet a vízzel. Ennek kb. 30 percig kell állnia, hogy enyhén zselés/pépes állagú löttyöt kapjunk. Ha csak lenmagod van, akkor le kell darálni vagy meg kell őrölni teljesen finomra, és használhatod azt is. (Ez lesz egyébként a tojáshelyettesítőd.)
Ezután egy tálban keverd össze jó alaposan a száraz összetevőket: a lisztet, sütőport, sót, zabpelyhet, fahéjat.
Ha ezzel kész vagy, jöhet a cukor és/vagy juharszirup simára keverése a kókuszolajjal. Tedd hozzá a vaníliakivonatot vagy egy vaníliarúd kikapart magjait. Végül jöhet hozzá a vízzel elkevert, már kocsonyássá-pépessé vált lenmagliszt.
Ezután alaposan keverd össze a két mixedet - ha túl száraznak és összedolgozhatatlannak érzed, nyugodtan adj hozzá egy kis vizet.
Végül keverd hozzá a mazsolát és a durvára aprított mandulát.
Ezután nem kell már mást tenned, mint hogy dió nagyságú golyókat formálgass a tésztából (úgy a legkönnyebb, ha egy evőkanállal adagolod a tésztát), és sütőpapírral bélelt, vagy kókuszolajjal kikent tepsibe rakosgasd őket. Ezután nyomogasd le őket az ujjaiddal, hogy kis korongokat kapj.
Tedd a sütiket 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd őket kb. 10 percig. Akkor jó, ha már elkezdett aranybarnára pirulni a külsejük, de még nem teljesen kemények.
Frissen, langyosan is nagyon finomak, de légmentesen záródó edényben napokig eláll és uzsonnának, tízórainak - vagy csak úgy - ropogtatható!
Még több isteni és egészséges receptért irány a Napiboldogság blog! Szerző:
Anni - napiboldogsag.com