A legegészségesebb és legfinomabb zabkeksz!


Ez a süti egyébként szakasztott olyan, mint a nem-vegán tesója, talán az állaga más egy egészen picikét, de a különbséget csak az veszi észre, aki nagyon akarja. A hozzávalók nyilván kicsit speciálisabbak, mint a hagyományos változatban szereplő alapanyagok, de nagyjából mindent meg tudsz venni egy DM-ben és bioboltban.

Lássuk, hogy mit is kell beszerezni hozzá!

Hozzávalók:

    60 g kókuszolaj
    50 g barna nádcukor + 5 ek juharszirup VAGY 10 ek juharszirup
    1 ek lenmagliszt (vagy porrá őrölt lenmag) + 3 ek víz
    1 tk vaníliakivonat
    100 g teljes kiőrlésű liszt
    1/2 tk sütőpor
    1 tk fahéj
    1/4 tk só
    130 g zabpehely (apró szemű)
    50 g mazsola
    50 g mandula


Először is egy pici tálkában keverd össze a lenmaglisztet a vízzel. Ennek kb. 30 percig kell állnia, hogy enyhén zselés/pépes állagú löttyöt kapjunk. Ha csak lenmagod van, akkor le kell darálni vagy meg kell őrölni teljesen finomra, és használhatod azt is. (Ez lesz egyébként a tojáshelyettesítőd.)

Ezután egy tálban keverd össze jó alaposan a száraz összetevőket: a lisztet, sütőport, sót, zabpelyhet, fahéjat.

Ha ezzel kész vagy, jöhet a cukor és/vagy juharszirup simára keverése a kókuszolajjal. Tedd hozzá a vaníliakivonatot vagy egy vaníliarúd kikapart magjait. Végül jöhet hozzá a vízzel elkevert, már kocsonyássá-pépessé vált lenmagliszt.

Ezután alaposan keverd össze a két mixedet - ha túl száraznak és összedolgozhatatlannak érzed, nyugodtan adj hozzá egy kis vizet.

Végül keverd hozzá a mazsolát és a durvára aprított mandulát.

Ezután nem kell már mást tenned, mint hogy dió nagyságú golyókat formálgass a tésztából (úgy a legkönnyebb, ha egy evőkanállal adagolod a tésztát), és sütőpapírral bélelt, vagy kókuszolajjal kikent tepsibe rakosgasd őket. Ezután nyomogasd le őket az ujjaiddal, hogy kis korongokat kapj.


Tedd a sütiket 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd őket kb. 10 percig. Akkor jó, ha már elkezdett aranybarnára pirulni a külsejük, de még nem teljesen kemények.

Frissen, langyosan is nagyon finomak, de légmentesen záródó edényben napokig eláll és uzsonnának, tízórainak - vagy csak úgy - ropogtatható!


Még több isteni és egészséges receptért irány a Napiboldogság blog!

Szerző: Anni - napiboldogsag.com
 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Meglepő, de ez novemberben az ország egyik kedvenc receptje

Abszolút klasszikus, letisztult, hagyományos, pofon egyszerű, könnyű és ráadásul még olcsó is. A cidris novemberi napokra pedig tuti befutó. Lássuk a magyarok kedvenc frankfurti levesét!

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Az ősz slágere: a tészta nélküli sütőtökös túrótorta

A sütőtök sokak kedvence, és süteményekhez is felhasználható. A ketkes.com alábbi receptjének elkészítése után garantáltan a család kedvence lesz.

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.


NAPI BOLDOGSÁG