Mára méltatlanul mellőzötté vált, pedig a régmúltban előszeretettel használták az izsópot. A Biblia szerint a megtisztulás növénye, és több ókori, középkori gyógyító tartja légúttisztító, nyugtató, emésztésjavító, fájdalomcsillapító csodaszernek. Június végétől virágzik, úgyhogy épp ideje begyűjteni!
Az izsóp fásodó tövű, évelő törpecserje, virágai lilásak, átellenesen álló levelei ovális-lándzsás alakúak. Az izsóp az ajakosok családjába tartozik, jellegzetes, kellemes illatot áraszt. Június végétől augusztusig virágzik, ekkor gyűjthetjük be a virágos hajtásokat. Általában szárítással tartósíthatjuk, de illóolajat is desztillálnak belőle.
A déli, mediterrán vidékekről származik, a középkor óta hazánkban is több helyen termesztik. Meleg-és fényigényes, de a szárazságot viszonylag jól tűri. Mindenképpen ajánlott kiskerti termesztésre, mert virágos hajtásai jó szolgálatot tesznek fűszerként a konyhában és alapnövénye a házi gyógynövénypatikának is.
Mire jó az izsóp?
Elsősorban gyomor-és bélpanaszok, étvágytalanság, emésztési zavarok ellenszere. Szélhajtó hatású, köptető, légúttisztító, ezért légúti panaszok kezelésére is hasznos. Vizsgálatokkal igazolták enyhe görcsoldó és vizelethajtó hatását is.
Illóolaját asztma, szénanátha, nehézlégzés, krónikus hörghurut, köhögés influenza, étvágytalanság, bőrbántalmak, emésztési zavarok esetén ajánlják, de bélférgesség ellenes hatással is bír és serkenti a havi vérzést is.
Tipp1: Gyógytea készítéséhez 2 teáskanálnyi szárított növényt leforrázunk ¼ liter vízzel, majd 5-10 perces állás után leszűrve elkortyolgatjuk. Ha emésztési panaszra fogyasztjuk, ne ízesítsük, egyéb esetben a mézzel édesítés javasolt.
Tipp2: Erős izzadékonyság esetén, vagy a változókori hőhullámok kezelésre is alkalmas az izsóp, ilyenkor szárított zsályával, fele-fele arányban keverjük a növényeket, így készítsünk belőle teát.
Tipp3: Fűszerként húsokhoz, halakhoz, burgonyával és zellerrel készülő ételekhez, zöldségsalátákhoz használjuk.
Forrás: sokszinuvidek.hu