Távol a város zajától, a Mecsek gyönyörű kis falujában, Cserkúton csodálatos környezet, "gazvacsorák" és 100% természet várják a kikapcsolódni vágyókat.
A cserkúti Biobia Porta Pajta Szálló hazánk talán egyik legkülönlegesebb vendéglátóipari egysége. Amellett, hogy csodálatos természeti környezetben, faluszéli patakparton szépen felújított parasztudvar várja az odalátogatókat, igazán különleges ételeket is fogyaszthatunk, amelyek mentesek a káros anyagoktól, hiszen a hozzávalókat a természet adta és ettől igazán bio!
Dr. Németh Ibolyát, a szálló tulajdonosát kérdeztük!
Hogyan született a Biobia elnevezés?
Pont húsz éve egy környezeti nevelési továbbképzésen, a résztvevők írtak rólam egy versikét, amiben Bio Biának szólítanak. A Bia becenevem a gimnáziumból van, Ibolyának hívnak eredetileg, de jórészt Biának ismernek. Amikor belekezdtem ebbe a vállalkozásba „elővettem a fiókból” ezt a becenevet.
Már az első kapcsolatfelvétel alkalmával észrevehető volt valami különleges és nagyon pozitív energia. Mi ennek a forrása?
A természet maga. A sok kreatív tevékenység. Mások segítése. A "bölcsülés". A sok tanulópénz elköltésével kialakított belső béke. Az unokák és más gyerekek. A belém ágyazott tomboló kezdeményező, jobbító szándék.
Honnan jött az ötlet, hogy egy bioszállót alapíts?
Több mint húsz éve tudatosan környezeti nevelek. Több „felület” volt ehhez már életemben: felsőoktatásban, továbbképzéseken, tréningeken, helyi és országos civil szervezetekben, iskolákban, bölcsődében, nagy baráti társaságban. Elváltam, szűk volt éppen a bölcsőde, az egyik gyerekem és a férje is munkanélküli lett, a nővérem meghalt és anyukám – a dédi – hozzám került, kihasználatlanul álltak az építmények az udvarunkban, bátorított egy régóta falusi turizmussal foglalkozó helyi barát – akivel sok dolgot szerveztünk együtt a cserkúti Faluszépítő Egyesületben, együttműködést ajánlott. Már régóta így láttam vendégül a hozzánk érkező barátokat.
Teljesen saját zsebből tartod fenn a létesítményt? Vannak támogatóid?
Beindult, már látom, hogy fog működni. Egyelőre nem a bioszálló (az egyszerű szálláshoz meg kell találni a célcsoportot), hanem a gazvacsorák, ökobüfék, játszóházak, táborok, rendezvények… Sok szálon és lehetséges lábon indultam. Kialakulóban van a célcsoport és a programok. Olyan megkeresések is érkeznek, amire nem is gondoltam, pl. egy étterem ehető virágokat rendelt tőlem anyák napi rendezvényére. Szóval saját zsebből, ami most üres, sok-sok munkával.
Családi vállalkozásként működik a Biobia Porta Pajta Szálló? Kik segítik a munkádat?
Mekkora népszerűségnek örvend a létesítmény?
Szerencsére egyre nagyobbnak. Sokat tettünk érte ökocsalis társaimmal. Az ismertség nem jön magától. Rengeteget kóstoltattunk, játszóházaztunk, gyógynövénytúráztattunk ingyen, sok terméket osztogattunk szét. Sokat segítettek a médiában dolgozó barátok, a régi tanítványok, „pótgyerekek”, és rengeteg időt töltök az interneten való népszerűsítéssel. Nincs mögöttem szakács, kertész, marketing menedzser, kreatív igazgató… De van mellettem sok jó partner, barát.
Csodálattal. Amikor meglátják a virágos szendvicseket, vagy megkóstolják a medvehagymabigyót, amikor kivesszük a kemencéből a nagytepsi gazos sült céklát, vagy borjúkötelet, amikor belekóstolnak a szezonális gazlevesbe, az üstben rotyogó bodzás cukkini lekvárba… Jól fogadják őket, az örömöt sokszorozza, hogy ők is részt vesznek a készítésükben. (Sokat megosztottam a Biobia Porta Pajta Szálló Facebook oldalán, ha rámentek az albumokra, könnyebben tájékozódtok.)
Ezek az ételek saját „találmányok”?
Miután teletömtük magunkat az ételkülönlegességekkel, színes és igazán különleges programokon vehetünk részt. Túrázhatunk, (pl. a Jakab-hegyre a Pálos kolostorromhoz, Pécsre, Orfűre – fürdeni, Abaligetre – cseppkőbarlangot csodálni), gyógyfüveket gyűjtögethetünk, bepillantást nyerhetünk a lekvár főzés, a kertészkedés rejtelmeibe, festegethetünk, fára mászhatunk. Összességében, elmondhatjuk, hogy ez egy olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni!
További információkat itt találhattok!
Szerző: Mihályi György – Pozitív Nap