Nem is gondolnánk, hogy ez a finom csonthéjas milyen jótékony hatásokkal rendelkezik. A cikkünk után garantált, hogy fogyasztása nem csak a bejgli közelgő szezonja miatt fog megemelkedni. Íme 8 indok, miért válaszd a diót!
1. Védi a szívet és csökkenti a koleszterinszintet
A dió nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely a szív védelmezője. Az omega-3 zsírsav normalizálja a koleszterinszintet, valamint ösztönzi a szervezet inzulin termelését. Azok számára, akik cukorbetegségre hajlamosak, fokozottan ajánlott a fogyasztása.
2. Óvja az idegrendszert
Az idegrendszer egészségének megőrzése érdekében is fontos a dió: a csonthéjas ugyanis az idegrendszer támogatója, gazdag a megfelelő működéséhez szükséges vitaminokban, ásványi anyagokban, például B-vitaminban.
3. Segít nyugodtan aludni
A nyugodt alváshoz a pajzsmirigyünk által termelt melatonin-hormon szükséges, aminek az aktivitása a többi szervünkhöz hasonlóan éjjel lecsökken, így alacsonyabb a hormontermelése is. A dió szintén tartalmaz melatonint, amely képes kiegészíteni a szervezet által termelt mennyiséget, ha úgy érezzük, hogy alvásunk minősége csökkent.
4. Megelőzheti a rákot
A dió magas antioxidáns tartalmának nagy jelentősége van a daganatos megbetegedések megelőzésében is. A dió fitoszteroljai (növényekben található koleszterinszerű molekulák) blokkolják a mellrákban lévő ösztrogén receptorokat, esetleg lassítják a sejtnövekedést, így a dió rendszeres fogyasztása mell- és prosztatarák esetén különösen javasolt. Kutatók szerint napi 3 deka dió elrágcsálása szükséges.
5. Tele van E-vitaminnal
A dió fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns. Ezáltal erősítjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is.
6. Jót tesz a születendő gyermeknek
Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították. Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van.
7. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz
A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz. A cink segíti a növekedésért és fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben, emésztésban és nuklein sav szintézisben. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal.
8. Egészségesebbé teszi a bőrt
A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják mint "bázis olaj" különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.
És, ha mindez még nem lenne elég, a dió kiváló agykarbantartó - erről bővebben is olvashatsz cikkünkben!
Forrás: femcafe.hu / bien.hu