Éhes bolygó: ezt eszi a világ! 2. rész

Mit eszik a világ lakossága? Mit eszik egy család Angliában, az Indiában, vagy éppen Lengyelországban? erre a kérdésre keresték a választ a “Hungry Planet: What the World Eats” (magyarul: Éhes bolygó: mit eszik a világ?) című könyv szerzői is, akik bemutatják azt, hogy egy átlagos család egy héten át hogyan táplálkozik a Földgömb lekülönbözőbb pontjain. Íme egy kis ízelítő, két részben!


Megdöbbentő lehet, hogy milyen jelentős eltérések vannak nemzetek táplálkozása között. Sok család például a fejlett nyugat-európai országokban gyorséttermi ételeket és üdítőitalokat fogyaszt, míg egy ecuadori család főleg zöldségeken, magvakon és gyümölcsökön él. Az alábbi képek önmagukért beszélnek, és talán a legégetőbb kérdés az, hogy mennyire maradt meg a táplálkozás tisztelete, az étel megbecsülése világunkban? 


Nagy-Britannia


Több mint 60 ezer forintot költenek hetente élelmiszerre, de az átlagos család Nagy-Britanniában főleg feldolgozott ételeket és édességet eszik. Kedvelt ételek közé tartozik a csokoládés karamellás sütemény, majonézes szendvics és garnéla koktél.

Egyiptom


Ez a kairói család átlagosan 10-15 ezer forintot költ hetente kajára, amit jellemzően friss gyümölcsre, zöldségre és húsárura költenek. Azért a cukros, szénsavas globális üdítőmárkák az ő asztalukon is helyet kapnak.
 
Ecuador


Átlagosan 6-8 ezer forintnak megfelelő összeget költenek ételre, ami döntő hányadában zöldségből, gyümölcsből és magvakból áll. Ennek a családnak a kedvenc étele a káposztás krumplileves.

Lengyelország


Ez a lengyel család átlagosan 30 - 35 ezer forintnak megfelelő összeget költ hetente élelemre. Jellemzően sok a zöldség, krumpli és friss húsárú az asztalukon, amit a hagyományos lengyel konyhának megfelelően maguk főznek meg. Kevésbé fogyasztanak főétkezésre késztermékeket, inkább az édesség fogyasztásukra jellemzőek a finomított és késztermékek, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek a tejtermékekre, sajtokra, vajra.

India


Heti 8-10 ezer forintból oldja meg ez az indiai család a betevő falatokat. Az asztalon szinte semmilyen késztermék nincs, fűszerek, friss alapanyagok, zöldségek és indiai kenyérfélék láthatók az asztalon. Azonban a világ egyik legismertebb kóla fajtája ezen az asztalon is elfért egy palackkal.

Bhután


Az ország egyik falujának lakói hetente összesen 1000-1200 forintnak megfelelő összeget költenek élelemre.Ebbe a szerény összegbe sok helyben megtermelt zöldség, gyümölcs és rizs fér bele. Szerény, de egészséges étrend, az övéké, amiből a hús szinte teljesen hiányzik. Bár ez a szegénységnek, és nem a tudatos vegetáriánus étkezésnek tudható be.

Franciaország


Sok szörp, sok félkész-, vagy késztermék ugyanakkor igen változatos ételek halmozódnak fel ennek a francia családnak az asztalán. Nem csoda, hiszen átlagosan 90 -100 ezer forintnak megfelelő összeget költenek élelmiszerre hetente. Kedvencük a carbonara spagetti és a thai ételek.

Mali


Gabonafélék és főleg a rizs képezi a heti étkezés alapját ennél a családnál, amit hetente átlagosan 5000 forintból oldanak meg.

Törökország


Ez az isztambuli család a hagyományos török konyha szerint étkezik, de nyomokban már az ő asztalukon is elférnek a cukros üdítők. Átlagosan 30 - 35 ezer forintért étkeznek hetente és nagy hangsúlyt fektetnek a zöldségekre és friss pékárukra. 


A fenti és a könyvben látható képeket 24 országban 30 család asztaláról készítette Peter Menzel és Faith D'Aluisio.

Vajon hogyan nézne ki egy átlagos magyar család asztala? Mi kerülne az abroszra? Írd meg tippjeidet hozzászólásban! 

Itt megnézheted a világ más családjainak asztalát is!


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...

Tudod, mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Nem sok jó, annyit elöljáróban elárulunk. Ráadásul sajnos az elhízáson túl azért (sokkal) több van ebben a dologban.


NAPI BOLDOGSÁG