Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal. Ennek ellenére háztartások millióiban használják, holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag - írja az Ezt fald fel! blog.
A házi ételízesítő elkészítése rendkívül egyszerű: a hozzávalók arányait ízlés szerint lehet variálni, maga a "gyártás" pedig mindössze két-két és fél órát vesz igénybe. Szerintünk ennyit mindenképpen megér!
Hozzávalók az ételízesítőhöz:
- 10-12 db sárgarépa
- 10-12 db fehérrépa
- 3 db karalábé
- 3 db zeller
- 3 db paradicsom
- 4 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. - vegyesen a legjobb)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg kelbimbó
- 30 dkg karfiol
- 30 dkg káposzta
- 2 csomag petrezselyem zöld
- 2 csomag zeller zöld
- konyhasó
Ételízesítő elkészítése:
A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, húsdarálóval is ledarálhatja a zöldségeket, de lehet, hogy a turmixgép jobb megoldás.
Aprítsuk fel vele a zöldségeket, majd az őrleményt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót. Az Ezt fald fel! blog írójának a folyamat végére (sóval együtt) 3 kiló ételízesítője lett, ami három darab 800 ml-es üveget töltött meg.
Ha több információt szeretnél megtudni a házi ételízesítőről, olvass tovább!
Forrás: eztfaldfel.blogspot.hu