Gyermekjóga, avagy móka és megelőzés egyben

A jóga lassan hétköznapi kultúránk részévé válik, szinte mindenkinek van valamilyen saját élménye, ismerete vagy elképzelése arról, hogy mi is a jóga. Éppen ezért tűnhet első hallásra szokatlan párosításnak a gyerek és jóga fogalom együtt. 

A hétvégi Millenárison tartott Jógafesztiválon vissza nem térő alkalom adódott arra, hogy két négyévessel belekóstolhassunk a jóga alap tudományába. Mély levegőt vettünk, és polifómra telepedtünk. Nem bántuk meg. Sőt. A bemutató órát a Gyermekjóga könyv szerzője, Csíki Mariann tartotta kedves, játékos, örömteli légkörben. Körben helyezkedtünk el, a kisebb ovis korú gyermekek mögött háttérben a támogató szülőkkel egyetemben. A foglalkozást érdeklődő, már praktizáló jógaoktatók is figyelemmel kísérték, bőszen jegyzetelve. Meglepett, amikor megtudtam, hogy már tizenöt éve van jelen Magyarországon a gyermekjóga, azóta pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mi sem bizonyítja jobban, hogy évente 30 gyermekjóga-oktatóval gazdagodik hazánk a gyermekek nagy örömére.
A foglalkozások 4 és 12 év közötti gyerekeknek ajánlott. A szakértők szerint önbizalom, helyes tartás és jobb jegyek a gyermekjóga pozitív mellékhatásai. (Kép: www.jogamoka.hu)

Merthogy örömből nem volt hiány. A foglalkozás legfőbb eleme a játék, mese, zene, mondókák ezért aztán a gyermekek ösztönösen és boldogan hajtják végre a gyakorlatokat. A kezdő lótuszüléshez: lábunkból pillangót, ujjakból távcsőt fontunk. Ezt követően a gyakorlatok sora azt az ívet követte, hogy óvodáskorban a helyes légzés és az érzelmi nevelés; iskoláskorban a helyes tartás, koncentráció, figyelem és összpontosítás kerül a jógaórák középpontjába. A tanulási nehézségekkel küzdő vagy dadogó gyermekeken is segíthet a mozgás, de a tinijógán önbizalom-építő tréningen is részt vehetnek a kamaszok. A gyermekjóga sokat segíthet a későbbi felnőttkorra kialakuló gerincproblémák, helytelen tartásból fakadó problémák megelőzésében is. A gyerekek élénk képzeletvilágába helyezkednek el a feladatok. Egy-egy tartás megértéséhez, kivitelezéséhez segítenek a természetből, mese -, és állatvilágból vett szemléltető példák. A foglalkozáson állatok, növények, tárgyak bőrébe bújunk, megismerkedünk különböző kultúrákkal, melynek eredményeként egyrészt bővül a gyermekek tudásanyaga, másrészt végtelen tisztelettel, alázattal és elfogadással lesznek képesek viszonyulni magához az élethez is.

A felnőtteknél nagy erőfeszítéssel járó hegycsúcs-póz kitolása itt játszi könnyedséggel megvalósult. Fontos anatómia ismeretekre tettünk szert a szegcsont kitapogatásával, de megmasszíroztuk saját arc berendezésünket is, így grimaszok, nyelvöltögetések, és fülcimpa húzogatások tovább oldották az amúgy is kötetlen hangulatot. A napköszöntés alap gyakorlatsorhoz is mese párosult kedves, fantáziadús gyereknyelven. Előkerült egy varázskalap, amiből minden gyerek kedvére húzhatott egy-egy állatos ujjbábot, amit aztán a kis társakkal meg is formáztak, így kelt életre körünkben sok-sok panda, maki, strucc. A megvalósítások lehengerlően leleményesek voltak. Végezetül a csukott szemmel fekve hallgatott mese alatt varázspálca (habverőre emlékeztető fejmasszírozó) csiklandozta a gyerekek kis buksiját. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

14 állat, aki jobban jógázik, mint te valaha!

A jóga ápolja a testedet és a lelkedet egyaránt. A modern ember igényeihez igazítva fizikai, mentális, szociális és lelki egészséghez segíti művelőjét, előrébb lendítve mindennapjai színvonalát.

Magyar gimnazista lány áll a világ egyik legnagyobb innovációs versenyének élén!

Minden évben megrendezik a világ legnagyobb innovációs versenyét, ahol idén két magyar diáklány is brillírozott!

7 jógapóz, hogy legyőzd az álmatlanságot!

Egy mindössze 2-3 perces gyakorlatsor, ami segít az elalvásban, és kipihentebben ébredhetünk általa, mint valaha. A bedtime jóga!

Lélekkozmetika: a belső, külső szépségért

Képzelj el egy olyan kozmetikát, ahol nem csak a bőröd, hanem a lelked is megváltozik. A testi-lelki-szellemi harmónia eléréséhez egy különleges módszert ismerhetsz meg, az Animi Lélekkozmetikát.

Szürke üzletrolók helyett, valami egészen kreatív színesíti az utcákat! (+képek)

A világ legnagyobb nyilvános szabadtéri galériáját akarják létrehozni.


NAPI BOLDOGSÁG