Három arany, két bronz és hét kvóta a pénteki termés

A magyar csapat nagyszerű teljesítményt nyújtva három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát gyűjtött a péntek délutáni döntők során a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Az első aranyérmet a parádésan versenyző Csipes Tamara szállította a kajak egyesek 1000 m-es versenyében, majd jött a szegediek kedvence, a kenus Vajda Attila, aki amellett, hogy nagyszerű győzelmet aratott 1000 m-en, szerzett egy kvótát is Magyarországnak a jövő évi olimpiára. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes első helyével további négy ötkarikás indulási jogot gyűjtött, ráadásul megvédte címét. Az eddig is rekorder Kovács pályafutása 30. vb-aranyát szerezte.
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Benedek Dalma és Kovács Katalin a női kajak négyes verseny 500 méteres számának győztesei ünneplik aranyérmüket a Maty-éri olimpiai központban. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros harmadik lett 1000 m-en, a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős pedig bár nem tudott dobogóra állni a férfiak hasonló számában - a hatodik helyen végzett -, de ezzel is kiharcolt további két kvótát. A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs alkotta kenunégyes Medveczkyékhez hasonlóan harmadikként ért célba. A Kozmann György, Korisánszky Péter kenus duó utolsó, azaz kilencedik lett az 500 m-es fináléban, míg Dombvári Bence (K-1 1000 m) a B döntőben negyedikként zárva összesítésben a 13. helyen végzett. A két táv többi számában szombaton rendezik a finálékat.A 34-35 fokos, rekkenő hőség ellenére több ezren buzdították a magyarokat a Maty-éren.

A péntek délelőtti előcsatározások során hat magyar hajó biztosította a helyét a szombati finálékban. A Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpáros előfutam-győzelmével egyből a legjobb kilenc közé lépett, míg fél kilométeren Kozák (K-1), a Csipes, Kovács duó (K-2), Kugler Attila (K-1), Korisánszky Dávid (C-1), 1000 m-en pedig a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes a középfutamból került a legjobbak mezőnyébe. Amennyiben utóbbi egység a fináléban is célba ér, további négy kvótát gyűjt Magyarországnak.
Ezer méteren a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettes kiesett a középfutamban, így az egység számára véget ért a vb, ráadásul két kvótaszerzési esély is elúszott.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Ha tehetném, mindenkinek adnék egy darabot az aranyérmemből" - jó, hogy vannak olyan példaképeink, mint Szilágyi Áron

A Rio de Janeiró-i Karióka Arénában adott nyilatkozata után csütörtök délelőtt Facebook-oldalán köszönte meg a szurkolást és a neki küldött üzeneteket Szilágyi Áron.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.


NAPI BOLDOGSÁG