Itt megnézheted, hol termelnek hozzád legközelebb friss gyümölcsöt, zöldséget

Uniós támogatással készült el egy honlap és mobil-alkalmazás, amelynek segítségével egymásra találhatnak a helyi termelők és a közelükben élő vevők.

A www.30km.hu szolgáltatás civil szerveződésből indult, s európai uniós támogatással valósult meg, azóta pedig non-profit alapon működik. Nyár végi indulása óta már több mint négyezer-négyszázan regisztráltak a szolgáltatására. A honlap vagy a mobil alkalmazás segítségével bárki megnézheti, hogy közvetlen környezetében milyen zöldséget, gyümölcsöt termelnek, vagy épp milyen kézműves termékeket állítanak elő, majd akár egy gombnyomással felveheti a gazdával a kapcsolatot. A fejlesztés eredményeként több helyi termelőnél megnövekedett a vásárlók száma.


Linczenbold Máté termelő arról beszélt, hogy a honlap segítségével nem csak a terméküket tudják eljuttatni a fogyasztókhoz, hanem a munkáját is megmutathatják.

Vörös Levente, a www.30km.hu alapító tagja elmondta: kezdeményezésük célja az volt, hogy a vevők könnyen és gyorsan, versenyképes áron, helyben vásárolhassák meg a friss, hazai élelmiszereket, ugyanakkor a kis- és helyi termelők is megtalálják a felvevőpiacukat, ne kelljen áruikat több száz kilométerre utaztatniuk a fogyasztóig. Hozzátette: a szolgáltatás termelőként és vásárlóként is regisztrációval érhető el.

Vörös Levente azt mondta: a logisztikán, a szállításon is dolgoznak, és abban bíznak, hogy idén ebbe az irányba is tovább tudnak lépni.MTI/Kossuth Rádió

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?

5 olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...

A jövő képlete: kevesebb munka, több élet

Ha kevesebbet dolgoznánk, az megmenthetné a gazdaságunkat, a józan eszünket, és a bolygónkat is. Égbekiáltó ellentmondás, vagy tényleg ez lehet a jövő képlete?

Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából, mint amennyit itthon termesztünk. Kevés a hazai fokhagyma, míg tehetjük, tegyük az egészséget az asztalra.

+1 étel, amiről azt hitted, hogy karcsúsít, pedig...

A fogyókúra nagy üzlet. Tulajdonképpen bármilyen szépen és ízlésesen "becsomagolt" terméket el lehet adni, ha egy jól menő, népszerű diéta mögé áll.


NAPI BOLDOGSÁG