Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel

Kevés a hazai fokhagyma, míg tehetjük, tegyük az egészséget az asztalra.


Zsugorodik a fokhagyma termőterülete Magyarországon. Ezt nemrégiben Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke nyilatkozta a Magyar Hírlapnak. Makó térségében és Békés megyében is nem kevesen mást vetnek a földbe, például gabonát.

Elmondta: míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint. Nagy az élőmunka-teher a fokhagymán: a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent. A termesztők szerint öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, nincs kellő profit.

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termesztünk.


Miért ne a kínait?

Kínában a talajszennyezés nem kis aggodalomra ad okot. "Egy 2014-es hivatalos kormányzati jelentés kimutatta, hogy  kínai talaj közel egyötöde nehézfémekkel szennyezett,  olyanokkal mint a kadmium és arzén, valamint egészségtelen mennyiségű növényvédő szerekkel és műtrágyákkal. Szinte az összes nagy folyó ipari vegyi anyagokkal és háztartási hulladékkal szennyezett." (Epoch Times)


Hogyan ismerheted fel?Kínai fokhagyma

Fotó: wikimedia

Termelői hazai fokhagyma

Fotó: wikimedia


  1. - Ha a fokhagymának látszik a gyökere, esetleg szármaradványa, akkor feltehetően hazai. A Kínából származó hagymák ezen részeit le-, kivágják a súlycsökkentés miatt.

  2. - A hazai fokhagyma nehezebb, az importált könnyebb.

  3. - A kínai fokhagyma sok esetben hibátlan, óriás, hófehér fejekből áll, míg a hazai sokszor kisebb és árnyaltabb színvilágú.

  4. - A hazai fokhagyma ízvilága gazdagabb. Aki már tett ilyen irányú tesztet, az bizonyára tudja milyen a különbség.

FONTOS:

Vásároljunk hazai terméket!  Amennyiben hazánk lakossága a magyar fokhagymát tenné kosarába, talán újra nagyobb lenne a termelési kedv Makó és környékén.

Ne tévesszen meg a nemzeti színű szalag, mindig nézd meg a termék származási helyét is a csomagoláson!Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 tuti tipp: így dobd fel a natúr joghurtod egyetlen hozzávalóval

A görög joghurt az egyik legjobb reggeli- vagy nasiopció. Hogy ne váljon unalmassá, segítünk, hogyan dobhatod fel, mindössze egy-egy hozzávaló segítségével.

Ezekre van szükséged, amikor nagyon kívánsz egy-egy ételt

Sokan ismerhetjük azt a kínzó érzést, amikor egy bizonyos ételt vagy ízt kívánunk kitartóan és a poklok poklát éljük meg, ha nem jutunk hozzá.

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett

A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges. Legalábbis az a változata, ahogy eleink főztek még 70-80 évvel ezelőtt is.

Az őseink nem úgy aludtak mint mi - Vajon ők csinálták jól?

Meglepő eredményre bukkantak a tudósok őseink alvási szokásairól.

2016 legnagyobb magyar fogyásai

Személyes kedvencem ebből az évből a nagy fogyások közül az az anyuka, aki úgy fogalmazott, hogy "nem vagyok többé konyhamalac". Mivel világéletemben gondom volt a súlyommal, tudom, milyen az, amikor valakinek az egész életét kitölti a kilókkal való küzdelem...


NAPI BOLDOGSÁG