Mediball labdajáték - pozitív hatás testre és lélekre

A MediBall a kínai eredetű Tai Chi gyakorlatok körkörös mozdulatain alapuló labdajáték. Annyiban hasonlít pl. a teniszre vagy a tollaslabdára, hogy itt is ütőt használnak, de ebben a játékban a labdát nem vissza kell ütni, hanem egyfajta körkörös mozdulattal el kell kapni, és visszalendíteni. Könnyen megtanulható, és nagyszerű sport minden korosztálynak. Kínában, ahonnan ered, a parkokban látni időseket és fiatalokat egyaránt, akik rendszeresen gyakorolnak, párban és egyedül is.Mi is az a MediBall? 


A MediBall kínai nevén Rouliqiu ötvözi a hagyományos sportütő-kezelést a Tai Chi belső erejével. Az ütő egy gumi felszínből áll, amihez tartozik egy homokkal töltött labda. A játék közben tett mozdulatok lényege, hogy a labda ne ütődjön az ütőhöz, hanem a Tai Chi erőt használva kövesse az ütő mozgását, így alkotva körkörös mozdulatokat. Amikor a labda eléri az ütőt, ez a körkörös mozgás nemcsak felgyorsítja a labdát, hanem a mozdulatsor közben az ütőhöz tapad. A játék bármilyen körülmények közt gyakorolható: nincs időhöz, helyhez vagy időjáráshoz kötve, kültéren, kis helyen vagy bárhol gyakorolhatjuk. 


A játék Kínában


Az elmúlt 10 évben ez a játék az egész kínai társadalomban ismertté vált, az utóbbi pár évben pedig Európában és az Egyesült Államokban is elkezdték gyakorolni. Nemrégiben a gyakorlóknak köszönhetõen hivatalos nemzeti sporttá vált Kínában, aminek 7-91 évesek hódolnak. Bebizonyosodott az egészségre, életkedvre és mozgásra tett jótékony hatása. 1994-től az általános, közép- és felsőoktatás részévé vált Kínában ez a sport, hisz bizonyítottan segíti a tanulók testi és szellemi fejlődését.  

Jótékony hatása a szervezetre


A MediBall egy egész testet megmozgató sport, egyformán edzi a nyakat, vállat, derekat és lábakat. Akaraterőnk és szabadságérzetünk megnő, fejleszti a sokoldalú gondolkodást és a kreativitást. Rendszeres gyakorlásával jótékony hatást fejt ki a magas vérnyomás, cukorbetegség, trombózis, a máj zsíros degenerációjának megelőzésében. 

A körkörös mozgás centrifugális hatást eredményez, ami által a vér áramlása felgyorsul, így az izzadás is intenzívebben jelentkezik. A gyakorlás segítségével vérnyomásunk visszaáll normális mértékre, így megelőzhető az érelmeszesedés, a trombózis, és még számos betegség

Rendszeres gyakorlással szép lassan észrevehetjük magunkban, a mozgásunkban és egyúttal a pszichénkben is a pozitív változást. Mozdulataink egyre jobban kinyílnak, mozgásunk veszít a merevségéből, egyre nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk, a labda pedig szinte mágikus erővel „odaragad” az ütőhöz. 

A harmónia játéka - Badar Ágnes instruktor bemutatásában  Fotó: mediball.hu

A MediBall 5 jótékony hatása:


Fokozza az állóképességet
Növeli a hajlékonyságot
•       Javítja a szív- és érrendszeri funkciókat
Fájdalomcsökkentő, stresszoldó, nyugtató hatású
•       Javítja a légzést 
Szerző: Szilvási-Zupkó Anett, Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Sertar, a 40 000 szerzetes "országa"

Szerzetesek és apácák otthona ez a kies, modern világtól messze eső hely.

1400 éves ginkgo fa, ami minden ősszel aranyba borít egy buddhista kolostort (képriport)

Minden arany, vörös, réz és mélybarna levélben ott rejlik az ősz ezerarcú szépsége. Most egy távoli vidék aranyban úszó őszi pillanatait mutatjuk meg nektek!

Kinyitották a világ első különböző színekkel nyomtatott könyvét

Az első színes ábrákat tartalmazó kínai könyvet immáron bárki megtekintheti, miután a Camebridge-i Egyetemi Könyvtár közzétette honlapján. A könyv annyira törékeny, hogy eddig kinyitni is tilos volt, a mostani digitalizálás előtt ismeretlen volt a tartalma.

10 különös dolog Kínáról

Noha rengeteg szó esik Kínáról, mint a világ egyik legnagyobb gazdaságáról és hatalmáról, rengeteg olyan kisebb-nagyobb érdekesség van, melyekről nem tudunk, vagy csak ritkán esik szó. Ezekből mutatunk meg most tízet.

A kínai kutyahús fesztivál, avagy hogyan mentette meg egy nő 100 kutya életét (képriport)

Az állatvédők felháborodása ellenére megtartották Kínában az éves kutyahúsfesztivált. Kuanghszi tartományban így ünneplik a nyári napfordulót...