Mediball labdajáték - pozitív hatás testre és lélekre

A MediBall a kínai eredetű Tai Chi gyakorlatok körkörös mozdulatain alapuló labdajáték. Annyiban hasonlít pl. a teniszre vagy a tollaslabdára, hogy itt is ütőt használnak, de ebben a játékban a labdát nem vissza kell ütni, hanem egyfajta körkörös mozdulattal el kell kapni, és visszalendíteni. Könnyen megtanulható, és nagyszerű sport minden korosztálynak. Kínában, ahonnan ered, a parkokban látni időseket és fiatalokat egyaránt, akik rendszeresen gyakorolnak, párban és egyedül is.Mi is az a MediBall? 


A MediBall kínai nevén Rouliqiu ötvözi a hagyományos sportütő-kezelést a Tai Chi belső erejével. Az ütő egy gumi felszínből áll, amihez tartozik egy homokkal töltött labda. A játék közben tett mozdulatok lényege, hogy a labda ne ütődjön az ütőhöz, hanem a Tai Chi erőt használva kövesse az ütő mozgását, így alkotva körkörös mozdulatokat. Amikor a labda eléri az ütőt, ez a körkörös mozgás nemcsak felgyorsítja a labdát, hanem a mozdulatsor közben az ütőhöz tapad. A játék bármilyen körülmények közt gyakorolható: nincs időhöz, helyhez vagy időjáráshoz kötve, kültéren, kis helyen vagy bárhol gyakorolhatjuk. 


A játék Kínában


Az elmúlt 10 évben ez a játék az egész kínai társadalomban ismertté vált, az utóbbi pár évben pedig Európában és az Egyesült Államokban is elkezdték gyakorolni. Nemrégiben a gyakorlóknak köszönhetõen hivatalos nemzeti sporttá vált Kínában, aminek 7-91 évesek hódolnak. Bebizonyosodott az egészségre, életkedvre és mozgásra tett jótékony hatása. 1994-től az általános, közép- és felsőoktatás részévé vált Kínában ez a sport, hisz bizonyítottan segíti a tanulók testi és szellemi fejlődését.  

Jótékony hatása a szervezetre


A MediBall egy egész testet megmozgató sport, egyformán edzi a nyakat, vállat, derekat és lábakat. Akaraterőnk és szabadságérzetünk megnő, fejleszti a sokoldalú gondolkodást és a kreativitást. Rendszeres gyakorlásával jótékony hatást fejt ki a magas vérnyomás, cukorbetegség, trombózis, a máj zsíros degenerációjának megelőzésében. 

A körkörös mozgás centrifugális hatást eredményez, ami által a vér áramlása felgyorsul, így az izzadás is intenzívebben jelentkezik. A gyakorlás segítségével vérnyomásunk visszaáll normális mértékre, így megelőzhető az érelmeszesedés, a trombózis, és még számos betegség

Rendszeres gyakorlással szép lassan észrevehetjük magunkban, a mozgásunkban és egyúttal a pszichénkben is a pozitív változást. Mozdulataink egyre jobban kinyílnak, mozgásunk veszít a merevségéből, egyre nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk, a labda pedig szinte mágikus erővel „odaragad” az ütőhöz. 

A harmónia játéka - Badar Ágnes instruktor bemutatásában  Fotó: mediball.hu

A MediBall 5 jótékony hatása:


Fokozza az állóképességet
Növeli a hajlékonyságot
•       Javítja a szív- és érrendszeri funkciókat
Fájdalomcsökkentő, stresszoldó, nyugtató hatású
•       Javítja a légzést 
Szerző: Szilvási-Zupkó Anett, Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kinyitották a világ első különböző színekkel nyomtatott könyvét

Az első színes ábrákat tartalmazó kínai könyvet immáron bárki megtekintheti, miután a Camebridge-i Egyetemi Könyvtár közzétette honlapján. A könyv annyira törékeny, hogy eddig kinyitni is tilos volt, a mostani digitalizálás előtt ismeretlen volt a tartalma.

10 különös dolog Kínáról

Noha rengeteg szó esik Kínáról, mint a világ egyik legnagyobb gazdaságáról és hatalmáról, rengeteg olyan kisebb-nagyobb érdekesség van, melyekről nem tudunk, vagy csak ritkán esik szó. Ezekből mutatunk meg most tízet.

A kínai kutyahús fesztivál, avagy hogyan mentette meg egy nő 100 kutya életét (képriport)

Az állatvédők felháborodása ellenére megtartották Kínában az éves kutyahúsfesztivált. Kuanghszi tartományban így ünneplik a nyári napfordulót...

Így képzik ki a női testőröket Kínában

A gazdagság automatikusan maga után vonja a biztonság iránti vágyat, így nem véletlen, hogy a folyamatosan fejlődő Kínában egyre több testőrre van szükség.

2014-ben harminckét csodaszép óriáspanda született Kínában

Termékeny év volt: harminckét óriáspanda született idén a kínai tenyésztési programban, ezzel összesen már 394 fogságban világra jött pandát tartanak nyilván az országban.