Nincsen nyár lángos nélkül - 5 recept a javából

Ugye elképzelhetetlen a nyári strandolás lángos nélkül? És az otthoni lángossütés? Ha otthon kívánjuk meg ezt a magyar specialitást, egyszerűen elkészíthetjük, és garantáltan elfogy az utolsó falatig. Segítségül mutatunk néhány lángos receptet a kefirestől a túróval töltöttig. Jó étvágyat kívánunk!


Kefires lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl kefir, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só.

Elkészítése: az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A lisztet, a sót, a tojást és a kefirt egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáöntjük az élesztős tejet. Összegyúrjuk és letakarjuk, 30 percen át pihentetjük, hogy megkeljen.  A tésztából kisebb gombócokat szakítunk, lisztezett felületen kinyújtjuk, vagy olajos kézzel széthúzzuk. A lángosokat forró olajban kisütjük. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.


Sajttal és sonkával töltött lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, 15 szelet sonka, 15 szelet sajt.

Elkészítése: az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, a tejföllel, a maradék tejjel és sóval együtt egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, letakarjuk és 40 percen keresztül pihentetjük. Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd ízlés szerinti darabokra szaggatjuk. Minden darab tészta felébe teszünk egy szelet sajtot és sonkát, majd ráhajtjuk a töltetlen oldalát. A széleit összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki sütés közben. Forró olajban megsütjük. Önmagában is csodás, de kínálhatjuk a szokott módon, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal.


Burgonyás lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 1/2 dkg só.

Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük és megtisztítva áttörjük. Az élesztőt csészében 2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk és 2-3 kanálnyi liszttel elkeverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten tartjuk. Az áttört burgonyát összekeverjük a liszttel, megsózzuk. Amikor az élesztős keverék eredeti térfogatának kb. kétszeresére emelkedett, a burgonyás liszthez öntjük, adunk hozzá még körülbelül 1,5 dl meleg vizet, összedolgozzuk, és jól megdagasztjuk, amíg a tészta már nem tapad a kezünkre. A tészta keményebb legyen, kelés közben puhulni fog. A kidolgozott tésztát enyhén lelisztezzük és letakarva, meleg helyen 1 óra hosszat kelesztjük. Ez alatt egy peremes sütőlapot jól kizsírozunk. A megkelt tésztát félbevágjuk, felét átgyúrva, leborítva félretesszük, másik felét lisztezve, kinyújtjuk akkorára, mint a sütőlap. Sodrófára felcsavarjuk és a kikent sütőlap keskeny vége fölé emelve, ráhengerítjük; egy félóráig letakarva kelesztjük, villával megszurkáljuk, forró sütőben pirosra sütjük. Szeletekre vágjuk, forró zsírral megkenjük, esetleg fokhagymával bedörzsöljük, frissen fogyasztjuk. Nagyon jó, ha tejföllel átkenjük a bezsírozott lángosokat. A tészta félretett részét negyedóra múlva a deszkán kinyújtjuk, lelisztezzük, vigyázunk, hogy az alja is lisztes legyen, le ne tapadjon és letakarjuk. Amikor az első lángos megsült, a sütő-lapot átzsírozzuk és a második lapot az elsőhöz hasonlóan a sütőlapra helyezve, megsütjük. Ha két sütőlapunk van, a második lapot is közvetlenül a sütőlapra tehetjük. Elkészíthetjük a hagyományos módon: tojás nagyságú cipócskákra osztjuk, kistányér nagyságúra kisodorjuk, fél órát pihentetjük, majd villával megszurkálva, pecsenyesütőben, egyszerre 2-3 lángost bő, forró zsírban szép pirosra sütünk. Reszelt sajttal is megszórhatjuk.


Sajtos-tejfölös lángos

Hozzávalók: 15 g élesztő, 2 evőkanál liszt + 200 g liszt, csipet cukor, csipet só, 100 gramm burgonya, kávéskanál tört köménymag.

Elkészítése: 15  g élesztő felfuttatunk 2 evőkanál liszttel, késhegynyi cukorral és 1/2 pohár langyos vízzel, majd hozzákeverünk 200 g lisztet, 100 g héjában főtt, még melegen szétnyomott burgonyát, és annyi vizet, hogy a tészta sem kemény, sem lágy ne legyen. Egy lapos kávéskanál tört köménymaggal, és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán lángosokat formálunk belőle. Ezeket a közepén kétszer bevagdossuk, és bő forró zsírban mindkét oldalán szép pirosra sütünk. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.


Kapros túróval töltött lángos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 25 dkg tehén- vagy juhtúró, 2 evőkanál zsíros tejföl, só, friss kapor, olaj.

Elkészítése: a lisztet kevés langyos tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd vékonyra kinyújtjuk és nagy, kerek lapokat vágunk ki belőle. A túrót áttörjük, megsózzuk, a tejföllel simára kavarjuk, a vágott kaporral ízesítjük. A töltelékből minden tésztakorongra halmozunk, a szélét ráhajtjuk, összegöngyöljük, és ismét laposra nyújtjuk. Tíz percig pihentetjük, majd bő forró olajban kisütjük. Kínálhatjuk reszelt sajttal és tejföllel, de ezek nélkül is ízletes.



További lángos recepteket a ketkes.com oldalon találsz.


Forrás: sokszinuvidek.hu

Címfotó: MTI - Kallos Bea

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Egy fotósorozat, ami megmutatja a gyerekek hogyan töltötték net és okostelefon nélkül a nyarat szerte a Földön

Summer Unplugged, azaz "nyár kihúzva", ez volt egy nemzetközi fotósverseny címe. Ennek pedig az volt a témája, hogy a gyerekek, hogyan töltik a nyarat, ha nem az interneten lógnak, vagy a Tv előtt ölnek. Fotósok százai örökítették meg világszerte, milyen boldogan telt a gyerekek nyara tévé, internet és telefon nélkül! Mutatjuk a legjobbakat!

Idén nyáron készítsd el a tökéletes főtt kukoricát!

Első gondolatra a világ legegyszerűbb dolgának tűnik a főtt kukorica elkészítése. Mégis, ha belegondolunk, hányszor bosszankodtunk amiatt, hogy kemény, túlfőtt vagy éppen száraz volt a délutáni nasinak szánt főtt kukorica. Idén nyáron készítsük el tökéletesre!

Egy fiatal csapat úgy mutatja be a Dunakanyart, ahogyan előttük még senki

Az elmúlt évek legszuperebb kezdeményezésében, a DunakanyarGO-ban az ország egyik méltatlanul mellőzött tájegységét ismerhetjük meg

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?


NAPI BOLDOGSÁG