Pénzt vagy szendvicset? Ez a kérdés forog reggelente sok szülő fejében. Szendvicset készíteni idő, a gyerek is a suli büféjének „vonzó” kínálatát szereti. Pedig a házi szendvics finomabb, olcsóbb, egészségesebb, változatosabb – csak valahogy kiment a divatból. Megpróbáljuk visszahozni.
Ha a könnyebb utat választjuk, könnyen becsaphatjuk magunkat. Attól még, hogy pénzt nyomunk a gyerek kezébe, egyáltalán nem biztos, hogy tízórait vesz belőle. De ha el is jut vele a büféig, az átlagkínálat a sonkás/szalámis/sajtos zsömléknél és az agyoncukrozott süteményeknél nagyjából véget is ér. A változatosságot maximum a melegszendvics és a pizzaszelet biztosítja, minimális zöldséggel, fehér lisztből sütött zsemlében vagy kenyéren, tartósítószeres, túlsózott, csekély beltartalmi értékű és minőségű alapanyagokból. Nem épp az ideális menü egy gyereknek.
Csupa előny
A házi szendviccsel viszont nem futhatunk lukra. Első előnye, hogy tudjuk, hogy mit eszik a gyerekünk – és manapság már ez is nagy szó. Persze így is ott a lehetőség, hogy inkább odaadja valakinek, vagy egyszerűen a kukába vágja, de hát a gyerek nem kockázati biztosítás. Reggelente 5-10 perc munkáért cserébe egészséges és változatos tízórait készíthetünk, ráadásul jóval olcsóbban, mintha a suliban költené a pénzt. A büfészendvics 250-300 forint is lehet, az otthoni ennek a feléből kihozható – biominőségben. De nemcsak pénzt, időt is spórolunk vele, hiszen nem a sorban állással telik el a gyerek szünete.
Finom meggyőzés
Nem vagyunk persze könnyű helyzetben, hiszen csemetéink elsőre valószínűleg nem fognak repesni reformkísérleteinktől. Ráadásul a billiódolláros marketingipar ellen küzdünk szerény fegyvereinkkel, amikor megpróbáljuk megértetni velük, hogy nem feltétlenül az a jó, ami menő, sőt. De vannak azért módszerek.
Először is, menjünk biztosra: az új találmányokat otthon, vacsoraként vezessük be, ne az uzsonnadobozban szembesítsük velük gyermekeinket. Ez azért is jó, mert a közös evészet közben látja a gyerek, hogy mi is ugyanazt esszük. A jó példa többet ér minden szónál.
Következő lépésként kísérletképp csomagolhatunk sárgarépát, karalábét, a merészebbek zellerszárat az ismert szendvicsek mellé. Az agyonsózott és -tartósítószerezett felvágottakat kiválthatjuk grillezett csirke- vagy pulykamellel, sajtból pedig bevezethetjük a kézműves készítésű ízesítetteket.