Az elmúlt évszázadban, különösen az utóbbi 2-3 évtizedben egyes betegségek előfordulása jelentősen megnőtt - nem véletlenül. A modern kor embere nem megfelelő életvitelt folytat, így a nagyrészt ülve eltöltött munkaidőnek, a sportban szegény életmódnak, a stressznek és az ásványi anyagokat, rostokat, vitaminokat nélkülöző étrendnek hamar megvan az eredménye. Ebben az esetben azonban az eredmény szót nem használhatjuk pozitív értelemben, hiszen olyan civilizációs betegségek jelentek meg, mint például a cukorbetegség.
Mi az a cukorbetegség?
A cukorbetegség, vagy diabétesz a glükóz (szőlőcukor) feldolgozási zavara, amelynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulintolerancia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, vagyis a vérben lévő mennyiség csökkentésére, a vércukorszint megemelkedik, és a szervezet anyagcseréje megbetegszik, cukorbetegség alakul ki.
A cukorbetegségnek két fajtája van. Az 1-es típusú főként a gyermekeket, fiatalokat érinti, lényege, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulása miatt nem termelődik inzulin, emiatt kívülről bevitt inzulinpótlásra van szükség. A hiány miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni, hanem a vérben marad, és magas vércukorszintet eredményez. Mivel így a sejtek éheznek, fehérjéket és zsírokat alakítanak át cukorrá, hogy tápanyaghoz jussanak.
A 2-es típusú cukorbetegség inkább idősebb korban jelentkezik. Bár ebben az esetben nem pusztulnak el az inzulintermelő béta sejtek, nincs megfelelő inzulinhatás, így végeredményben nem jut elég vércukor a sejtekbe. Mivel a cukorbetegség ezen típusánál van inzulin, a vércukorérték lassabban emelkedik, és a tünetek is másabbak. Míg az 1-es típusnál az okot nem ismerik (feltételezik a genetikai hajlamot, vírusok szerepét, autoimmun eredetet), így a megelőzésre sincs tökéletes mód, a 2-típusnál várható a betegség megjelenése bizonyos rizikótényezők esetén:
- túlzott kalóriabevitel
- aktív életmód és testmozgás hiánya
- magas glükóztartalmú ételek fogyasztása
- cukor, gabonaalapú ételek fogyasztása
- hidrogenizált olajak
- ásványi só hiány (magnézium, króm, cink), illetve az omega-3 zsírsav hiánya
Megelőzés és kezelés
Ahhoz tehát, hogy tenni tudjunk a cukorbetegség ellen, vagy, ha már betegek vagyunk, képesek legyünk segíteni testünk működését, komoly életmódváltásra és tudatos gondolkozásra van szükségünk. Mivel a cukorbetegek 80%-a elhízott, elengedhetetlen a a rendszeres mozgás, és a szintén rendszeres, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag diéta/étrend. Ha minden nap legalább egy fél órát sétálunk, futunk, vagy egész egyszerűen biciklivel járunk munkába, valamint kevesebb cukrot, finomított szénhidrátot (például fehér lisztet) és zsírdús ételeket eszünk, már sokat tettünk az egészségünkért.
Mindezek mellett nem árt, ha természetes immunerősítést is végzünk, akár kúraszerűen; ennek egyik legjobb módja a búzafű és búzacsíra bevitele a szervezetbe. Bár a bioboltokban beszerezhető búzafű ledarálásával tökéletesen egészséges búzafűlevet kaphatunk, van jóval egyszerűbb és költségkímélőbb megoldás is: ha kapszula formájában szedjük az ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból származó zöld nedűt, amelynek egyedüli mellékhatása a színtiszta egészség.
Egy kutatócsoport szerint, amelynek tanulmánya 2009 decemberében jelent meg a Journal of Herbal Medicine and Toxicology magazinban, a búzacsíra és a búzafű ugyanis határozottan javítja a glükóz és a lipidek szintjét a vérben, így hatékonyan alkalmazható a cukorbetegség kezelésében. A vizsgálat során 30 önkéntest vizsgáltak két csoportra osztva. Az egyik csoport minden étkezéshez fogyasztott búzafűlevet, a másik nem. A kutatók azt találták, hogy már 15 g búzafű is jelentősen csökkenti bizonyos élelmiszerek glikémiás indexét így javítva a vér glükózszintjét.
Mivel a cukorbetegségnél fokozottan kell figyelni a szervezetünkbe juttatott glutén mennyiségére is, nagyon fontos, hogy a terméket tesztelték-e gluténmentességre, és ha igen, akkor nyugodt szívvel használhatjuk.
Pozitív Nap
Forrás: webbeteg.hu / tenyek-tevhitek.hu / reverde.hu