A nagy vitamin "biznisz": szintetikus kontra természetes

Bizonyos betegségek, illetve kórhajlamok esetén érdemes inkább természetes formában bevinned a vitaminokat, mert a túl nagy dózisban alkalmazott, szintetikus étrendkiegészítők nem feltétlenül válnak hasznodra. 

De talán hatásosabb, ha köntörfalazás nélkül kimondjuk: felejtsd el a szintetikus táplálékkiegészítőket! Igen, jól olvastad. Főleg a mindenre jó, tv-ben agyon reklámozott multivitaminokat, mert sokszor nagyobb a füstje, mint a lángja, ugyanakkor egy vagyont költhetsz rá. Gondolj bele, mi lenne, ha mindebből friss zöldséget, gyümölcsöt vennél, vagy akár olyan valóban természetes étrendkiegészítőt, ami például teljesen bio, és nem laboratóriumban termett?

A szintetikus vitaminok mára bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem úgy hatnak, nem úgy szívódnak fel és nem azokat a biokémiai változásokat idézik elő, mint az organikus, valóban bioaktív vitaminok és ásványi anyagok. Az a férfi például, aki éveken át, naponta egy (szintetikus)multivitaminnál többet szed, például jó eséllyel halad daganatos megbetegedés felé, hiszen a "vitaminokkal" jóhiszeműen betol magába szénsavat (pezsgőtabletták), színezékeket, csomósodásgátlót, tartósítószert, rákkeltő aroma anyagokat. És persze a szintetikus vitaminokat, amelyek nem olyan mértékbe szívódnak fel, és nem olyan mértékben hasznosulnak, mint a valódi vitaminok, ezért a fel nem dolgozott vegyületek idegen anyagként keringenek az emberi szervezetben... Jobb esetben egy idő után kipisiljük őket.


Nézzük meg még közelebbről a dolgokat, vegyük például a klasszikus C-vitamin esetét! Szóljunk még pár szót az IGAZI C-vitaminról! 

Az L-aszkorbinsavnak csak a neve csúnya, de ő a legtermészetesebb az összes, a reklámokban és az ismeretterjesztésben C-vitamin névvel illetett vegyületek közül. Amikor ugyanis bármiféle magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, akkor az a C-vitamin éppen az említett L-aszkorbinsav.

A C-vitaminnak egyébként két enantiomer párja létezik, úgymint az L-, és D-aszkorbinsav, valamint az L-, és D-izoaszkorbinsav. Az L-aszkorbinsav rendelkezik a legjelentősebb biológiai aktivitással.

A D-aszkorbinsav és az L-izoaszkorbinsav csak mesterséges körülmények között fordul elő, vitaminhatásuk elhanyagolható. Az L-aszkorbinsav könnyen dehidroaszkorbinsavvá oxidálódik, mely a szervezetben is lejátszódó reverzibilis folyamat.A dehidroaszkorbinsav teljes értékű C-vitamin hatással rendelkezik, mivel a szervezetben azonnal L- aszkorbinsavvá redukálódik.


Csak 100%-ban L típusú aszkorbinsavat (C-vitamint) szabad fogyasztani, mert az természetes eredetű, ezért bioaktív is. Ellentétben a D típussal, ami szintetikusan előállított. Ha nincs ráírva az adott készítményre, hogy milyen, akkor csaknem biztos, hogy szintetikus aszkorbinsavval van dolgunk. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a természetes c-vitamint azért kell naponta fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja, hanem azonnal felhasználja (hiszen szüksége van rá), ezért rendszeres bevitele az indokolt.

A c-vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt - gyönyörű, igaz?


Mi tehát a megoldás? Az egészséges, bio alapokra helyezett táplálkozás! Zöldség, gyümölcs, csíra, búzafű minden mennyiségben. Ilyenkor nyugtázza magában általában az olvasó: na ja, igen. És honnan, hogyan, mikor? Mert habár a szándék megvan, sokszor nincs lehetőség megtermelni, beszerezni, nincs idő feldolgozni. Ma már azonban lehetőség van alternatív megoldásokat találni, olyan valóban bio alapanyagból álló étrendkiegészítőt is lehet beszerezni, ami forradalmian új eljárással készül, megbízható, bevizsgáltan öko - ezáltal tartalmazza az eredeti összetevők hatóanyagait, amik nem károsodnak, és köszönő viszonyban sincsenek szintetikus "társaikkal".

Tudj meg többet, olvass tovább! 




Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Előtte-utána fotóval ünnepel a modell, aki egész életében küzdött a kilókkal

"Ez egy friss kép rólam és a testemről, ahogy most kinéz. Lehet, hogy nem tökéletes, és nem hívnak vele fehérnemű-bemutatóra, de az enyém, és végtelenül büszke vagyok rá."

Eleven fények: amikor az erdő világít +VIDEÓ

Az élőlények fénykibocsátó tudománya, a biolumineszcencia egyszerre mindennapos és varázslatos jelenség.Varázslatos, hiszen gyönyörű látvány, amikor egy kis állat földereng, ragyogni kezd az éjszakában...

71 másodperc arról, miért teljesen nevetségesek elgondolásaink a "jó nőről"! (+videó)

Tömör gyönyör - avagy 71 másodpercbe sűrítve mindaz a valósnak látott műiség, amit a nők arcába tolnak nap mint nap.

Csorgó napsugár őszre, télre

Mi, magyarok alig eszünk mézet, pedig a hazai méz megállja a helyét bárhol a világban - írja a cookta.hu. Semmivel nincs benne több kalória, mint a cukorban, ugyanakkor igazi áldás. Úgy is nevezik: az istenek eledele.

Igazán különleges állatok, akikről el sem hiszed, hogy léteznek

A természet nagy mókamester. Ugyan tudjuk, hogy a dolgoknak csak véges számú kombinációja létezhet, azért a jó öreg Anyatermészet időről időre meglep minket.


NAPI BOLDOGSÁG