Tavaszi piacon: ismét itt a medvehagyma szezon

Március közepétől jelenik meg a tavasz első hírnöke, a piacok slágere: a medvehagyma (allium ursinum). Friss, zamatos, tele az erőre kapó tavasz illatával. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke.  



Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény, mely nevét nem véletlenül kapta. A medvék a téli álom után ezt a növényt nagy mennyiségben fogyasztják, hogy a testüket megtisztítsák és az anyagcseréjük újra beinduljon. Ha a medvéknek jó, akkor mi is egész bátran csemegézhetünk belőle. Kapható zöldségeseknél, bioboltokban, ha olyan helyen lakunk, ahol megterem akkor saját magunk is gyűjthetünk egy jó kirándulás keretében, virágzásig szedhető. 

Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.

Ha magunk szedjük fontos tudnivaló, hogy csak a leveleit szabad fogyasztani, a gumó mindenképpen maradjon a földben. Nem szabad összetéveszteni a medvehagymára hasonlító gyöngyvirággal, ami mérgező növény! A levelét kicsit megdörzsölve érezhető a hagyma máshoz nem hasonlítható illata. 

Ne tévesszük össze!

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Természetes immunerősítő növény, melynek számtalan jótékony hatása van:

kiváló vértisztító 
méregtelenítő
étvágygerjesztő
baktériumöl
koleszterin- és vérnyomáscsökkentő
elpusztítja a káros baktériumokat és gombákat
magas C-vitamin tartalma miatt javítja a közérzetet 
támogatja az immunrendszer működését
a népi gyógyászatban köhögés ellen is használják
az ízületekre is jó hatású
nehézfém kivezetésre (pl. amalgám) is alkalmazzák


Ennek a természetes mondhatni gyógynövénynek egyre nagyobb figyelmet szentelnek, Medvehagyma Fesztivált az országban több helyen is tartanak március végétől április végéig. 

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.

Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves


Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves, ezt vagy más medvehagymás recept kipróbálását ne hagyd ki, amíg szezonja van a zöldségnek! 


Szerző: Szilvási-Zupkó Anett - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Az ősz slágere: a tészta nélküli sütőtökös túrótorta

A sütőtök sokak kedvence, és süteményekhez is felhasználható. A ketkes.com alábbi receptjének elkészítése után garantáltan a család kedvence lesz.

Idén nyáron készítsd el a tökéletes főtt kukoricát!

Első gondolatra a világ legegyszerűbb dolgának tűnik a főtt kukorica elkészítése. Mégis, ha belegondolunk, hányszor bosszankodtunk amiatt, hogy kemény, túlfőtt vagy éppen száraz volt a délutáni nasinak szánt főtt kukorica. Idén nyáron készítsük el tökéletesre!

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

A legjobb frissítő, akár már reggelire is: jegeskávék egyszerűen, házilag

Évszázadok óta a kávé az egyetlen ital, amely nem megy ki a divatból. Nem csoda, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír, például: élénkít, antibakteriális, izomstimuláló és még sorolhatnám. Ellenben a kávét alapvetően forrón fogyasztjuk. Csak, hogy ebben a nyárias időben, már nem szívesen hevítjük tovább amúgy is átmelegedett testünket. Ezért itt egy pár csíny a friss jegeskávé elkészítéséhez.

100 éves ikerpár receptje a boldogsághoz

Mindketten édesanyák, nagymamák és dédnagymamák. Az ikerpár (saját bevallásuk szerint) megízlelte már az élet minden aspektusát: a nehézségeket, a próbatételeket, a könnyed boldogság érzését, az örömöt és a család által megélhető szeretetet. 6 dolog alapvető szerintük az élethez!


NAPI BOLDOGSÁG