Ebédeljünk-e rózsacsokrot, avagy mit kell tudni az ehető virágokról

Tudtad, hogy a levendulát nem csak szagolni lehet? A molyriasztó hatását megkérdőjeleznénk, de az íze igen finom, bár kicsit hasonlít a szappanra. Készítenek belőle például fagyit (a hasonló nevű fagyizó láncban), amit olyan enni, mintha a barátnőd parfümjét nyalogatnád. De szórhatod forró csokira, belesütheted az almás pitébe, és nyáron a limonádét is feldobja.

Virágokból készíthető még lekvár, szörp, zselé, ízesíthető velük méz vagy ecet, szárított por formájában pedig aromaként használhatjuk habokba, krémekbe, vagy ételszínezőként.

Fontos, hogy csak biztonságos forrásból származó, kimondottan evési célra termesztett virágot falatozgassunk, mert a virágboltban kaphatókat sokszor vegyszerekkel kezelték, ami nem igazán gyomorbarát.Szedjünk kinyílt virágokat, a bimbós vagy elnyílt virágok nem megfelelőek. Lehetőleg hűvösebb napszakban szedjük a virágokat és felhasználásukig vízben vagy hidegen, hűtőben tároljuk. Persze minél frissebben vannak felhasználva, annál jobb lesz az eredmény.

Pollen allergiásoknak nem ajánlott a virágkoszt, és túl sokat se fogyasszunk belőlük, mert emésztési probléma lehet belőle.

Például az almafa virága esetenként cianid anyagokat tartalmazhat, egyébként gyümölcsös édességekhez jól megy. Az akác virág nem csak méz formájában, hanem nyersen is finom. Szintén fogyasztható nyersen a szörp formában nagyon üdítő bodza. Furcsán hangozhat, de a büdöske szirmai is ehetőek, gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk, és a sáfrányt is helyettesíti. Az ibolyát nem csak (részben alulról) szagolni lehet, hanem főzve levesnek is fogyaszthatjuk. Végül nézzük a virágbolti slágert, a rózsát: a szirom alsó fehéres részét kell eltávolítani, de amúgy ehető, íze az almáéra, vagy a szamócáéra emlékeztet.

Próbáld ki Te is otthon! Légy kreatív, és dobd fel a menüt egy kis virággal!


Pozitív Nap
Forrás: selectfood.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhádból húsvét előtt

Ja, és az sem elhanyagolható, hogy a húsvéti ünnep közeledtével igen jól mutatnak majd az ünnepi asztalunkon, mert finomak, szezonjuk van és nagyon jól mennek a sonkához, tojáshoz!

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett

A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges. Legalábbis az a változata, ahogy eleink főztek még 70-80 évvel ezelőtt is.

3 szendvicsrecept, ami új dimenziót nyit a konyhádban

Kint hideg van, nincs időd nagyon főzni, de ennél valami laktató, finom, melege ételt? Íme, a megoldás: három szendvics, ami nem éppen a hétköznapi vajas-sonkás megoldás szintjén áll.


NAPI BOLDOGSÁG