Tudtad, hogy a levendulát nem csak szagolni lehet? A molyriasztó hatását megkérdőjeleznénk, de az íze igen finom, bár kicsit hasonlít a szappanra. Készítenek belőle például fagyit (a hasonló nevű fagyizó láncban), amit olyan enni, mintha a barátnőd parfümjét nyalogatnád. De szórhatod forró csokira, belesütheted az almás pitébe, és nyáron a limonádét is feldobja.
Fontos, hogy csak biztonságos forrásból származó, kimondottan evési célra termesztett virágot falatozgassunk, mert a virágboltban kaphatókat sokszor vegyszerekkel kezelték, ami nem igazán gyomorbarát.Szedjünk kinyílt virágokat, a bimbós vagy elnyílt virágok nem megfelelőek. Lehetőleg hűvösebb napszakban szedjük a virágokat és felhasználásukig vízben vagy hidegen, hűtőben tároljuk. Persze minél frissebben vannak felhasználva, annál jobb lesz az eredmény.
Például az almafa virága esetenként cianid anyagokat tartalmazhat, egyébként gyümölcsös édességekhez jól megy. Az akác virág nem csak méz formájában, hanem nyersen is finom. Szintén fogyasztható nyersen a szörp formában nagyon üdítő bodza. Furcsán hangozhat, de a büdöske szirmai is ehetőek, gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk, és a sáfrányt is helyettesíti. Az ibolyát nem csak (részben alulról) szagolni lehet, hanem főzve levesnek is fogyaszthatjuk. Végül nézzük a virágbolti slágert, a rózsát: a szirom alsó fehéres részét kell eltávolítani, de amúgy ehető, íze az almáéra, vagy a szamócáéra emlékeztet.
Próbáld ki Te is otthon! Légy kreatív, és dobd fel a menüt egy kis virággal!