2030-ra megszűnik a szegénység?



Több százmillióan lépnek át a középosztályba - véli az amerikai agytröszt, aki szerint a szegénység így 2030-ra jóformán megszűnik a világban.


A szegénység jóformán megszűnik 2030-ra szerte a világon, a kétmilliárd fősre növekvő középosztály több jogra és erőforrásra tart igényt - jelentette ki egy amerikai elemző központ vezetője szombaton a coloradói Aspenben folyó biztonságpolitikai fórumon.

Christoper Kojm, a Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC) elnöke kiemelte: ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a kevesebb mint napi egy dollárból élő emberek száma egymilliárdról a felére csökken két évtized alatt, a középosztályhoz tartozók lélekszáma pedig egymilliárdról kétmilliárdra emelkedik. Még ha a gazdasági világválság legsúlyosabb előrejelzései közül néhány helyesnek is bizonyul a következő években, akkor is több százmillióan lépnek át a középosztályba - mondta Kojm, aki a Nemzeti Hírszerzési Tanács év végén nyilvánosságra kerülő globális előrejelzését ismertette.

MTI Fotó: Soós Lajos

A prognózis a jövőbeli viselkedések mozgatórugóit elemzi


A Nemzeti Hírszerzési Tanács az összes amerikai hírszerző ügynökség adataira támaszkodva elemzi a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdéseket. A 2030-ig szóló prognózisban a "jövőbeli viselkedés mozgatórugóit" próbálják meg feltárni, hogy segítsék a kormányzati hivatalokat - a Fehér Háztól kezdve a külügyminisztériumig - jövőbeni politikájuk és programjaik megtervezésében.

Kojm szerint a gyarapodó középosztály nem nagyon fogja eltűrni a tekintélyelvű rendszereket. "A kormányzás egyre nehezebbé válik az emelkedő jövedelmek által jellemzett országokban. A középosztály tagjai a középosztály értékeit vallják és nagyobb egyéni jogosítványok megszerzésére törekednek, és most rendelkezésükre áll a közösségi média és egyéb technikai eszközök, hogy ezt megvalósítsák, ideértve az elnyomó kormányok megdöntését" - mutatott rá Kojm, kiemelve a képzettség szintjének növekedését is.

A negatív jelenségek között említette, hogy a következő 18 év során várhatóan 50 százalékkal növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, noha a Föld népessége 7,1 milliárdról csak 8,3 milliárdra emelkedik. A középosztály tagjai a középosztályra jellemző, húsban gazdag diétát akarnak, amihez viszont több takarmány és víz szükséges. Ezt súlyosbítja, hogy 2030-ra az emberiség közel fele vízhiánnyal küzdő térségben fog élni. Kojm ugyanakkor azt jósolta, hogy az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően csökkenhet a szakadék a kereslet és a kínálat között az élelmiszereket és a vizet illetően.

A NIC előrejelzése szerint 2030-ra a városlakók aránya a jelenlegi 50-ről 60 százalékra kúszik fel. Az ázsiai gazdaságok várhatóan tovább bővülnek, de a munkavállalók átlagéletkorának növekedése miatt Kínát lekörözhetik az olcsóbb munkaerőt kínáló országok, így India, Vietnám és Indonézia.




Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

Ingyen szállhatunk meg olasz vendégházakban - egy feltétellel

La Settimana del Baratto. Magyarul Barter Hét. Így nevezik azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően több ezer olasz vendégszállóban ingyen pihenhetünk meg, ha készek vagyunk érte megdolgozni. A szó legszorosabb értelmében - írja a Condé Nast Traveler.

Tüneményes képekkel ünnepeljük, hogy a hópárduc nem veszélyeztetett faj többé

A gyönyörű és egzotikus hópárducot 1972 óra veszélyeztetett fajként tartották számon, de a múlt héten jó hír érkezett a macskák felől. Az elmúlt három év adatait elemezve a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolta vissza őket.

Virágba borult földünk legszárazabb területe: csodaszép fotók a ritka jelenségről

Idén ismét virágba borult földünk legszárazabb területe, a chilei Atacama-sivatag. A virágzó sivatagnak nevezett jelenség olyankor következik be, amikor az El Niño hatására bő csapadék hullik az egyébként rendkívül csapadékszegény területre.


NAPI BOLDOGSÁG