Tíz százalékkal növelte exportbevételét 2011-ben a Gyulai Húskombinát Zrt, a társaság az orosz piacon tudott több terméket értékesíteni – nyilatkozta kedden Ruck János vezérigazgató.
Békés megye legnagyobb élelmiszer-feldolgozó üzeme nyolc ezer tonna készterméket állított elő, 1.600 tonnával többet, mint 2010-ben, a tradicionális gyulai szárazkolbászból és füstölt hentesáruból három ezer tonna került a hazai és a külföldi piacokra, kenőmájasból 3.500 tonna döntően belföldre, a felvágott és egyéb termékek mennyisége 1.500 tonna volt - mondta a vezérigazgató.
A Gyulai Húskombinát Zrt. eredményességéről Ruck János az MTI-nek kifejtette: az orosz piaci szállítások növelésének köszönhető, hogy a társaság a 2011-es üzleti évet mindössze két-három százalék közötti árbevétel arányos veszteséggel tudta zárni.
A békési hungarikum
Ruck János hozzátette: a gyulai társaság békés megye legnagyobb hungarikumot előállító élelmiszer-üzeme, hazai sertésből, hazai alapanyagokból készül a minőségi kolbász és hentesáru, a többletköltségeket nem igazán lehet elismertetni a hazai piacon a fizetőképes kereslet korlátai miatt. A társaság várja a hungarikumokról szóló törvényt, ami védelmet nyújt a tradicionális nemzeti élelmiszereket hagyományos receptúrák szerint gyártók számára.
A társaság 2012-ben az exportpiaci értékesítés további növelésével számol és a belföldi fogyasztás némi növekedésével.