A siker hozzávalói: Leves. és Pasta.

2011 nyarán két lelkes fiatalember, felismerve a kínálkozó lehetőséget, formabontó vállalkozásba kezdett: megnyitotta utcán evős, papírpoharas levesbüféjét, a Leves.-t (ejtsd: levespont). Most a legenda folytatódik: március elején nyit a Pasta. (ejtsd: pastapont).


A népmesei módon, szájról szájra terjedő reklám eredménye ma már a 12 négyzetméteres büfé előtt naponta hosszan kígyózó sor. És a legenda folytatódik, március elején megnyit a Pasta.


Horváth Zoltán és Gögge Ádám a Kálvin tér és a Fővám tér között vágott bele nem mindennapi vállalkozásába. A napi öt levessel előrukkoló „miniétterem” elsősorban az egyetemistákat célozta meg, de mára egyre nagyobb számban fordulnak meg a vendégek között „felnőttek”, és a külföldiek körében is nagyon népszerű a Leves. A napi étlapon a hagyományosabb karfiol- vagy gyümölcslevestől kezdve a mexikói chilis csirkén át a kókuszos sütőtök levesig minden fellelhető. A leveseken kívül grillezett szendvicsek és aprósütemények is szerepelnek a repertoáron.

A kultikus Leves.-poharak

Ezt jól kifőzték!


A benti tér szűkössége miatt a már leveshez jutók az utcán elhelyezett pultoknál kénytelenek elfogyasztani étküket, ezzel is tovább fokozva a sorban állók étvágyát. Merthogy sor szinte mindig van, jobb esetben csak pár méteren húzódva, de egy igazán erős déli csúcsban még a Sörcsarnok előtt is toporognak a levesre vágyók.


A csapat ma már 300 liter levest főz egy nap, és 800 vendéget szolgál ki ezzel, akiknek nagy hányadát a két közeli egyetem, az ELTE és a Corvinus éhes hallgatói teszik ki.

Mitől lehet ennyire sikeres egy vállalkozás, aminek még saját honlapja sincs? A mérsékelt árak és a magyar leveskultúra mellett a fő ok pont az újdonság, a szokatlanság varázsa. „Bármiben lehet valami újat alkotni, csak ötlet kell hozzá” – mondta korábban Horváth Zoltán a privatbankar.hu-nak.

Már pedig a Leves. hiánypótlónak bizonyult. „Az a munka izgalmas része, hogy van egy ingatlan, amit kiválasztunk, ott megcsinálunk egy helyet, és azt felfuttatjuk. Onnantól az megy. A Leves. abból a szempontból kezd unalmas lenni, hogy már nem nyújt sok újat, beállt a forgalom, tudjuk, mivel kell számolnunk. Ez a része kicsit beszürkült, még ha a vendégekkel nagyon is jól elvagyunk.

És lőn a Pasta.

Azta Pasta.!
Képek forrása: a Leves. és a Pasta Facebook oldala



Így hát a fiúk újabb ötletet rántottak elő a tarsolyból. Az előzetes hírek alapján a koncepció ugyanaz, csak ezúttal nem a levesekre, hanem a tésztaételekre fókuszálnak. A Pasta.-ban is marad a 4+1-es felállás, azaz egy állandó étel (a Leves.-ben ez a hideg gyümölcsleves, míg a Pasta.-ban a bolognai) és négy naponta változó tészta közül választhat a korgó gyomrú nagyérdemű.

Mivel a két üzlet nagyon közel helyezkedik el egymáshoz, így akár egy kétfogásos ebédet is végig lehet enni a Vámház körúton, ugyanattól a szolgáltatótól. A még meg sem nyitott Pasta. Facebook oldala már több, mint 3500 lájkot tud felmutatni, így valószínű, hogy itt már a kezdetektől sikerül komoly forgalmat bonyolítani. És ki tudja, nem követi-e majd a vállalkozásokat egy Hús. vagy egy Desszert. a körúton továbbhaladva?




Szerző: Frányó Krisztina - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

Meglepő, de ez novemberben az ország egyik kedvenc receptje

Abszolút klasszikus, letisztult, hagyományos, pofon egyszerű, könnyű és ráadásul még olcsó is. A cidris novemberi napokra pedig tuti befutó. Lássuk a magyarok kedvenc frankfurti levesét!

HÚSLEVES (nem egyszerűen gyógyszer és ebéd, nem egy szimpla étel, a húsleves a minden)

Ez a film a karácsonyi húsleves készítését dolgozza fel, de ne a klasszikus főzőműsorra gondoljon valaki, ha esetleg tervbe veszi a megnézését. Inkább a főzés hangulata, és közege ami lényeges. A videó hangulata, a nyugalma, visszarepít egy szebb világba!

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál.


NAPI BOLDOGSÁG