Ha valami különleges, egzotikus ételre vágyunk, szívesen választunk más nemzetek konyháiból. De vajon más nemzetek is szívesen választanak a miénkből?
Ahogy a külföldi magyar éttermek sikere is mutatja, a válasz „igen”. Ha figyelmesen keresünk, a világ legtöbb szegletében találhatunk olyan utcát, ami gulyáslevestől és palacsintától illatozik.
Éppen ilyen a svédországi Helsingborg leghíresebb utcája, a Bruksgatan is. Csóti Attila és Márta különleges gasztronómiai élményt igyekszik nyújtani a tenger gyümölcsein élő skandinávoknak a Glada Änkan, azaz Víg özvegy étteremben. A hangulatról pedig világhírű részletek gondoskodnak Lehár Ferenc és Kálmán Imre operettjeiből, illetve a virtuóz cigányzene is képviselteti magát. Az étterem honlapján lévő vendégkönyv a megcáfolhatatlan bizonyíték a sikerről.
"Ha romantikus vacsorára gondolnak, általában a francia és az olasz konyha jut először eszükbe. De ha legközelebb hangulatos félhomályra, mintás terítőkre és egy jó üveg borra vágyakoznak, a magyar konyhát is vegyék számba!"
"Magyarország hangulatát és ízét is elhozza a belvárosi gasztronómia életébe."
Ilyen, és ehhez hasonló cikkek jelentek meg a kanadai Jonas’ Restaurantról. Az étterem, bár kicsi, rengeteg törzsvendéggel büszkélkedhet a távoli kontinensen. Még a paprikás csirkét is sikerült bejuttatnia az Avenue Magazine által kiválasztott 25 legjobb étel közé.
Viszont nem is sejtjük, milyen hírneve van a londoni Gay Hussarnak. Az idén 60. születésnapját ünneplő étterem nem máshol, mint a város egyik legelőkelőbb színháznegyedében, a Sohoban működik, így rengeteg elit vendéget ismertethetett már meg a tradicionális magyar ízekkel. A több emeletes vendégtérben, és a privát szobákban is sok híres politikai személy, újságíró és művész fordult már meg.
Még mindig élvezet, 50 év után is. A tekintélyes adagokban érkező magyar ételektől, és az elbűvölő személyzettől különlegesnek érezheti magát a vendég – írta a Zagat, az egyik legnevesebb éttermi kalauz.
De ha Párizsban járnánk, és kedvünk támadna egy kis choux farcis à la façon de debrecent vagy goulache de veau servie au choix avec nokedlit enni (debreceni töltött káposzta és borjúpörkölt nokedlivel) akkor sem kell hazáig jönnünk, elég ha betérünk a lélegzetelállítóan gyönyörű Le Paprika étterembe.
Még hosszan sorolhatnánk a jobbnál jobb szállókat, csárdákat szerte a világból. Thaiföldtől kezdve, az Egyesült Államokon át Helsinkiig jutva is találnánk igazi, magyaros éttermeket. Szóval nem kell félnünk, bármerre is sodor minket az élet, a jó hortobágyi húsos palacsinta, vagy az igazi marhapörkölt nokedlivel sosem lesz számunkra elérhetetlen.
Szerző: Gerstenbrand Bence - Pozitív Nap