Idén az orosz piacra is jut a magyar meggyből


Megkezdődött a meggyszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az utóbbi évek legmagasabb felvásárlási árával indult a szezon. Idén Oroszországba is jut a magyar meggyből


A megyében 4.200 hektár meggyültetvény van, s mivel az áprilisi fagy miatt csak a termés bő egyharmada maradt meg a fákon, igen jó árat kínálnak a gyümölcsért az átvevők a termelőknek. A kézzel szedett meggyért kilogrammonként 330-340 forintot is adnak a felvásárlók, míg a géppel rázott ára 210-220 forint közötti jelenleg.

Az április 10-i hajnali fagy - mínusz 3-9 fokot mértek Szabolcsban, de a fagyzugosabb helyeken a léghőmérséklet elérte a mínusz 11 fokot is - a meggytermés közel kétharmadát pusztította el.

A kevés termés miatt a felvásárlási árak jelentősen emelkedtek, s jóval meghaladják a tavalyit is, amikor szintén fagy károsította a fákat Szabolcsban. A múlt évben kilogrammonként 240 forintot fizettek a meggyért a szezon elején, ami az idén 90-100 forinttal lett több. 


Kompenzál a felvásárlási ár

Az idei magas felvásárlási ár kompenzálja a terméskiesést, a mostani és a tavalyi veszteséget. A meggy termesztésének kilogrammonkénti önköltségi ára ugyanis 70-80 forint közé tehető, így most jelentősebb többletbevételre tehetnek szert a gazdálkodók, akiket jelentős kár ért a tavaszi fagyok következtében.

A Nyíregyházához közeli Apagy környéki kertekből most exportra is szállítanak frissen szedett meggyet Szabolcsból. Oroszországba viszik a gyümölcsöt, s a termelőknek a kézzel szedett meggyért 330, míg a géppel szüreteltért 220 forintot fizetnek az exportőrök kilogrammonként.


Gyógyszer, süti, befőtt, bor - sokat tud a meggy

A kézi meggyszüret egyébként igen fáradságos munka: egy fa, nagysága szerint 15-70 kg gyümölcsöt is terem. A sövényekről óránként 5-7 kg, a nagyobb fákról 3-4 kg-os szüreti teljesítménnyel számolhatunk. A gyümölcs friss fogyasztásra, befőzésre,  mélyhűtésre, lé és bor készítésére egyaránt alkalmas. Virágzás idején akár díszfának is beválik. Fája jó minőségű bútorfa, levele és gyümölcskocsánya és magva pedig gyógyszeralapanyag. 

Gyógyhatását tekintve a gyümölcs húsa sem "panaszkodhat": mélybordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van. Ezenkívűl a meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetové teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek muködését is befolyásolja. Hat a légzoszervek gyógyítására, különösen meghuléses betegségek esetében. 

Most fogyasszuk bőven ezt a sokoldalú gyümölcsöt, hiszen idényben, frissen és ebben a hőségben a legjobb! 

Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

A 86 éves Instagram sztár nagymama folyamatosan lenyűgözi követőit (képriport)

A divatos nagymama folyamatosan elképeszti követőit az Instagrammon, amellyel bebizonyítja, hogy az életben a legtöbb dolog kortalan...

El tudtok képzelni nála türelmesebb gazdit? Ő az, aki Tokió utcáin sétáltatja teknősét...

Új látványosságnak számít Tokióban az idős bácsi, aki nap mint nap az utcára viszi sarkantyús teknősét.

A világon 300 millió gyermeknek nincs cipője - egy fiatal srác találmánya most megoldhatja ezt a problémát!

Kenton Lee találmányának köszönhetően a szegénységben élő szülőknek nem kell amiatt aggódniuk, hogy miből vesznek új lábbelit a lurkóknak.

Otthagynád a gyerekedet az út szélén? Akkor a kutyáddal se tegyél ilyet!

Egy megdöbbentő, ám annál tanulságosabb magyar rövidfilm terjed az interneten, ami a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet.

Egy tanmese, amit minden felnőttnek el kellene olvasnia

Egy remek szöveg arról, milyen könnyen átsiklunk a valóban fontos dolgokon, és egy tanács, hogyan kerüljük el ezt a jövőben!

Bravó: 46 év után először magyar játékfilm is versenyben van a cannes-i filmfesztiválon

Nemes Jeles László első, Saul fia című játékfilmje meghívást nyert a május 13. és 24. között megrendezésre kerülő 68. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába.


Népszerű termékek
Pink mini muffin szappan
866 Ft/3db

Elbűvölő mini muffin, pink kosárkával, csillámmal és gyönggyel

Megnézem a terméket
Kalocsai dekor szappan
1189 Ft

Egyedi mintával készítünk más szappant is!

Megnézem a terméket
Piros Macaron Szappan
1189 Ft

Piros színű macaron szappanok díszdobozva csomagolva

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése