Idén az orosz piacra is jut a magyar meggyből

Megkezdődött a meggyszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az utóbbi évek legmagasabb felvásárlási árával indult a szezon. Idén Oroszországba is jut a magyar meggyből


A megyében 4.200 hektár meggyültetvény van, s mivel az áprilisi fagy miatt csak a termés bő egyharmada maradt meg a fákon, igen jó árat kínálnak a gyümölcsért az átvevők a termelőknek. A kézzel szedett meggyért kilogrammonként 330-340 forintot is adnak a felvásárlók, míg a géppel rázott ára 210-220 forint közötti jelenleg.

Az április 10-i hajnali fagy - mínusz 3-9 fokot mértek Szabolcsban, de a fagyzugosabb helyeken a léghőmérséklet elérte a mínusz 11 fokot is - a meggytermés közel kétharmadát pusztította el.

A kevés termés miatt a felvásárlási árak jelentősen emelkedtek, s jóval meghaladják a tavalyit is, amikor szintén fagy károsította a fákat Szabolcsban. A múlt évben kilogrammonként 240 forintot fizettek a meggyért a szezon elején, ami az idén 90-100 forinttal lett több. 


Kompenzál a felvásárlási ár

Az idei magas felvásárlási ár kompenzálja a terméskiesést, a mostani és a tavalyi veszteséget. A meggy termesztésének kilogrammonkénti önköltségi ára ugyanis 70-80 forint közé tehető, így most jelentősebb többletbevételre tehetnek szert a gazdálkodók, akiket jelentős kár ért a tavaszi fagyok következtében.

A Nyíregyházához közeli Apagy környéki kertekből most exportra is szállítanak frissen szedett meggyet Szabolcsból. Oroszországba viszik a gyümölcsöt, s a termelőknek a kézzel szedett meggyért 330, míg a géppel szüreteltért 220 forintot fizetnek az exportőrök kilogrammonként.


Gyógyszer, süti, befőtt, bor - sokat tud a meggy

A kézi meggyszüret egyébként igen fáradságos munka: egy fa, nagysága szerint 15-70 kg gyümölcsöt is terem. A sövényekről óránként 5-7 kg, a nagyobb fákról 3-4 kg-os szüreti teljesítménnyel számolhatunk. A gyümölcs friss fogyasztásra, befőzésre,  mélyhűtésre, lé és bor készítésére egyaránt alkalmas. Virágzás idején akár díszfának is beválik. Fája jó minőségű bútorfa, levele és gyümölcskocsánya és magva pedig gyógyszeralapanyag. 

Gyógyhatását tekintve a gyümölcs húsa sem "panaszkodhat": mélybordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van. Ezenkívűl a meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetové teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek muködését is befolyásolja. Hat a légzoszervek gyógyítására, különösen meghuléses betegségek esetében. 

Most fogyasszuk bőven ezt a sokoldalú gyümölcsöt, hiszen idényben, frissen és ebben a hőségben a legjobb! 

Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 indok, és minden nap meggyet ennél!

Lassan itt van a meggyszezon, ha szerencsénk van a helyi piacokon a legszebb, vegyszermentes példányokból is vásárolhatunk. Válasszuk a helyi termelők portékáit, hiszen így nagy esélyünk van rá, hogy a biomeggy minden előnyét élvezhessük

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja: rekordmennyiségű alma lesz idén!

Elengedhetetlen az egészségünk szempontjából, hogy az őszi-téli időszak egyik legfontosabb egészségvédő gyümölcséből sokat fogyasszunk.

Juhászképzés indul a magyar egyetemeken

Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese szerint az agrárágazatban jelenleg nagy tudáshiány van, ez különösen igaz a juhtenyésztésre.

Vége a kimagozás gyötrelmének: így csináld pofon egyszerűen! (+videó)

A kimagozás gyötrelméből egy csapásra zseniális és egyszerű technika válik!

Remek termés lesz idén: nemsokára szüretelhetjük a meggyet és a cseresznyét!

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Most így történt!


NAPI BOLDOGSÁG