Dupla annyi hal fogy, de öt évvel ezelőtti árakon
Idén karácsony előtt már javában tart a hal értékesítés, azonban a 100 tonna halat szinte ár alatt kell eladni. A hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft-nél lehalászták már a szükséges mennyiséget, az éves termés 20 százalékát.
A cég idén karácsonyra is csak a hat évvel ezelőtti árakon képes eladni a pontyot, nem tudnak emelni. Az áru minősége azonban az egyik legjobb az országon. Azonban még mindig sokan a fagyasztott tengeri halat választják.
Pedig nincs az a tengeri hal, ami felvenné a versenyt a magyarral. Miért mondjuk ezt? Nem akarjuk leszólni a sósvízi kínálatot, de gondoljuk csak végig:
- a tengeri halat (fajtától függetlenül) több ezer kilométerre halásszák le tőlünk;
- az eredete sokszor nem ellenőrizhető
- hónapokon át, akár egy évig is csücsülhet kővé fagyasztva konténerhajókon, majd a hosszú szállítást követően az üzletek fagyasztópultjaiban.
Míg a hazai:
- alig egy-két naposan megvehető;
- vagy akár élve is hazaviheted;
- ellenőrzött;
- kiváló minőségű (például a szilvásváradi pisztráng, még Nyugat-Európai társait is veri minőségben);
- nem terheli úgy a környezetet, ugyanakkor a hazai tenyésztőket támogatod döntéseddel.
Meggyőztünk? Akkor csak szólunk, hogy nem csak a ponty létezik! Elképesztően sok variáció van a halászléhez, vagy a rántott halszelethez, esetleg más halétekhez. Segítünk választani: itt böngészheted végig a
Hal kisokost A-tól Z-ig!
Pozitív Nap