Több ezer tonna magyar alma tart az orosz piacra


Első lépésként kétezer tonna magyar almát vesz a Magnit áruházlánc, már megkezdődött a gyümölcs szállítása Oroszországba - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).


A közlemény szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter állapodott meg az 5.000 üzletet és 15 logisztikai központot üzemeltető Magnit áruházlánc igazgatójával, hogy a cég friss zöldséget és gyümölcsöt vásárol Magyarországról.

Az ezután megkötött keretszerződés 4 évre szól, ennek alapján a Magnit 10 millió euró értékben vesz magyar zöldséget és gyümölcsöt.


Első lépésként 2.000 tonna alma Oroszországba szállításáról írtak alá megállapodást. Az első kamion alma elhagyta Magyarországot, ezt követően hetente 16 kamionnyi zalai és szabolcsi almát fogad az orosz áruházlánc. A megállapodás több száz hazai termelő piacra jutását segíti - közölte a tárca.

Az orosz áruházlánc további zöldség-gyümölcs szállítmányokat is fogad, a közeljövőben kínai kellel és eperrel megrakott kamionok indulnak Oroszországba.

A tájékoztatás szerint folyamatosan nő az Oroszországba irányuló kivitel, tavaly az előző évinél 21 százalékkal több terméket exportált Magyarország. A VM közlése szerint a magyar agrárdiplomácia kiemelkedő sikere, hogy alig három hónapos tárgyalássorozat eredményeként 126 magyar húsüzem és három tejfeldolgozó kapott orosz piacokra érvényes exportengedélyt.

Kapcsolódó hírek:
Nemcsak bennünket, Brazíliát is meghódította a magyar almaszirom

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Hazai siker: egy magyar találmány, ami éves szinten megtermeli egy családi ház áramigényét

Egyre több szélkerék forog a világban, egyre többen próbálják hasznosítani a megújuló erőforrásokat....

A világon 300 millió gyermeknek nincs cipője - egy fiatal srác találmánya most megoldhatja ezt a problémát!

Kenton Lee találmányának köszönhetően a szegénységben élő szülőknek nem kell amiatt aggódniuk, hogy miből vesznek új lábbelit a lurkóknak.

Egy eljegyzés előtti hisztéria- és a valóság

Arról, hogy mi lányok miben hibázunk. Az álmainkról. Életünk legszebb pillanatáról.

A legaranyosabb mókusos képriport, amit valaha láttál

A fenyőtoboz és a dió csodákra képes - ezeknek a finomságoknak köszönheti az orosz természetfotós, hogy nagyon közelről örökíthette meg a mókusokat.

Itt megnézheted, hol termelnek hozzád legközelebb friss gyümölcsöt, zöldséget

Uniós támogatással készült el egy honlap és mobil-alkalmazás, amelynek segítségével egymásra találhatnak a helyi termelők és a közelükben élő vevők.