Több ezer tonna magyar alma tart az orosz piacra

Első lépésként kétezer tonna magyar almát vesz a Magnit áruházlánc, már megkezdődött a gyümölcs szállítása Oroszországba - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).


A közlemény szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter állapodott meg az 5.000 üzletet és 15 logisztikai központot üzemeltető Magnit áruházlánc igazgatójával, hogy a cég friss zöldséget és gyümölcsöt vásárol Magyarországról.

Az ezután megkötött keretszerződés 4 évre szól, ennek alapján a Magnit 10 millió euró értékben vesz magyar zöldséget és gyümölcsöt.


Első lépésként 2.000 tonna alma Oroszországba szállításáról írtak alá megállapodást. Az első kamion alma elhagyta Magyarországot, ezt követően hetente 16 kamionnyi zalai és szabolcsi almát fogad az orosz áruházlánc. A megállapodás több száz hazai termelő piacra jutását segíti - közölte a tárca.

Az orosz áruházlánc további zöldség-gyümölcs szállítmányokat is fogad, a közeljövőben kínai kellel és eperrel megrakott kamionok indulnak Oroszországba.

A tájékoztatás szerint folyamatosan nő az Oroszországba irányuló kivitel, tavaly az előző évinél 21 százalékkal több terméket exportált Magyarország. A VM közlése szerint a magyar agrárdiplomácia kiemelkedő sikere, hogy alig három hónapos tárgyalássorozat eredményeként 126 magyar húsüzem és három tejfeldolgozó kapott orosz piacokra érvényes exportengedélyt.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Mennyit tudsz a világ legnagyobb dolgairól?

A bolygónk hatalmas, de nem a leghatalmasabb a Naprendszerben. Tudod melyik bolygó a legnagyobb? És melyik emlős? A kérdésekre választ is kapsz.

A tanárnő meglepő módot talált, hogy megértesse diákjaival az iskolai bántalmazás problémáját

Az iskolai bántalmazás hazánkban is probléma, melyre már több szervezetet is létrehoztak, hogy segítse a gyerekeket.

Fantasztikusan kreatív, interaktív könyvvel tiszteleg ez a férfi a magyar találmányok előtt (+videó)

Az emberiség történelmének nagy találmányai közül nem kevés magyar emberek nevéhez kötődik. Előttük tiszteleg Filkor Gábor ezzel a nem mindennapi videóval.

Egy gyakorlat mind fölött? - A PLANK

Tavaly új őrület terjedt a Facebookon, a 2015 február 1-én induló Plank Challenge-hez több százezren csatlakoztak. Sokan azt remélték, hogy 28 nap alatt lapos és kockás hasuk lesz a napi pár perc hídtartásnak köszönhetően. Valóban ennyire egyszerű lenne? A hídtartás tényleg többet ér a felüléseknél? Kockás hasunk lehet egyetlen hónap leforgása alatt? Fogyni valószínű nem fogyott az, aki mindössze napi pár perc planktól várta az üdvözülést. Ennek ellenére érdemes bevenni a napi testmozgás rutinunkba és legalább csináljuk jól! Almásy Csilla segítségével kivesézzük a plank gyakorlatot töviről hegyire - figyelem, lesznek meglepetések.

Szoktál kertészkedni? Akkor ezt most nagyon fontos elolvasnod!

TUDTAD? ...hogy tavasszal, a kerti munkák beindulásával ugrásszerűen megnő a porckorongsérves betegek száma? Ha te is kertészkedsz, ezt most fontos elolvasnod!


NAPI BOLDOGSÁG