Több ezer tonna magyar alma tart az orosz piacra

Első lépésként kétezer tonna magyar almát vesz a Magnit áruházlánc, már megkezdődött a gyümölcs szállítása Oroszországba - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).


A közlemény szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter állapodott meg az 5.000 üzletet és 15 logisztikai központot üzemeltető Magnit áruházlánc igazgatójával, hogy a cég friss zöldséget és gyümölcsöt vásárol Magyarországról.

Az ezután megkötött keretszerződés 4 évre szól, ennek alapján a Magnit 10 millió euró értékben vesz magyar zöldséget és gyümölcsöt.


Első lépésként 2.000 tonna alma Oroszországba szállításáról írtak alá megállapodást. Az első kamion alma elhagyta Magyarországot, ezt követően hetente 16 kamionnyi zalai és szabolcsi almát fogad az orosz áruházlánc. A megállapodás több száz hazai termelő piacra jutását segíti - közölte a tárca.

Az orosz áruházlánc további zöldség-gyümölcs szállítmányokat is fogad, a közeljövőben kínai kellel és eperrel megrakott kamionok indulnak Oroszországba.

A tájékoztatás szerint folyamatosan nő az Oroszországba irányuló kivitel, tavaly az előző évinél 21 százalékkal több terméket exportált Magyarország. A VM közlése szerint a magyar agrárdiplomácia kiemelkedő sikere, hogy alig három hónapos tárgyalássorozat eredményeként 126 magyar húsüzem és három tejfeldolgozó kapott orosz piacokra érvényes exportengedélyt.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Köszönet a ragtapaszért egy ügyetlen feleségnek

Midig van belőle otthon, egy kirándulásról sem hiányozhat. Létezik már folyékony formában, elefántos mintával, és különböző méretekben is megvásárolhatjuk a ragtapaszt. Azonban csak kevesek tudják, hogy egy szerető férjnek köszönhetjük a ragtapasz feltalálását.

Szinte életre kel, az amit ezzel rajzolsz

Tény, hogy fejlett világban élünk, ami nem mellesleg a rohanásáról szól. Vacsorát vásárolunk az internetről, elektronikusan olvasunk könyveket, chip van a kutyánk nyakába és még sorolhatnánk, hiszen olyannyira színes a skála. Azonban egy újdonság szöget ütött a mi fejünkbe is, méghozzá a futótűzként terjedő toll, amellyel bármit rajzolhatunk, az szinte életre kel.

Új ötlet, ami autósok százainak életét mentheti meg (+videó)

Összeszámolni sem tudjuk, hogy naponta hány autóbaleset áldozatáról számolnak be a hírcsatornák. A probléma megoldása érdekében új találmányt mutattak be...

Eleged van a tamponokból és betétekből? Ezzel elfelejtkezhetsz róluk!

Három New York-i nő olyan fehérneműt talált fel, amely kizárólag menstruáció idejére való, és feleslegessé teszi a tamponok és betétek hordását. Az alsónemű speciális, négyrétegű anyagból készült, elnyeli a vért, ugyanakkor elpusztítja a baktériumokat is.

Hazai siker: egy magyar találmány, ami éves szinten megtermeli egy családi ház áramigényét

Egyre több szélkerék forog a világban, egyre többen próbálják hasznosítani a megújuló erőforrásokat....