Amire minden felelős szülőnek fel kell készítenie gyermekét!

A fentebb említett esetre számtalan példát hallottunk már, ám a legutóbbi ilyen történésre alig pár napja, hétvégén került sor, egy Tenisz Klub közvetlen közelében. Az üggyel kapcsolatosan pedig felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Dunakeszi Tenisz Klub.

A kislány édesanyjának írása....

E szerint az egyik edzés után a pálya előtt várakozó kislányt két, fekete dzsippel közlekedő férfi megpróbálta elrabolni. A szöveg már jól ismert, édesanyád nem fog ideérni, megkért, hogy hazavigyelek, vagy édesapád kórházban van, sietnünk kell - hangzik el nagyon sokszor, hiszen így próbálják a fiatalokat a kocsiba csalogatni. 

Felelős szülőként óvnunk kell gyermekeinket

Felelős szülőként óvnunk kell a gyermekeinket, ám figyelembe kell vennünk azt is, hogy nem teheti meg mindenki azt, hogy háztól házig szállítsa gyermekeit, legyen szó óvodáról, iskoláról, zsúrról, vagy bármilyen különfoglalkozásról.

Mit tehetünk mégis? 

1. Fel kell készítenünk a fiatalokat ezekre az eseményekre. A jól bevált módszert, amit a szüleink alkalmaztak nem véletlenül találták ki: nem szabad idegenekkel szóba állni, velük menni, vagy akár beszállni a kocsijukba. Fontos, hogy beszélgessünk gyermekinkkel, és felkészítsük őket ezekre a helyzetekre.

2. A gyermek mindig gyanakodjon. Amikor idegen szólítja le őket, mindig legyenek gyanakodóak és távolságtartóak. 

3. Tudassuk a gyermekkel, hogy ha bármi történne, anya értesítené és érted jönne valaki a családból. Sosem küldene mást maga helyett, ezért ne higgyen senkinek. 

4. Ha bárki erőszakosan viselkedik velük, és olyat kérnek, amit ők nem akarnak megtenni, azon nyomban szaladjanak el, kiabáljanak és ordítsanak. Lehet, hogy nagyon triviálisnak hangzik, de ezzel megnő az esélye annak, hogy valaki meghallja, és a segítségére siet. 

5. A mobiltelefon jó dolog, még akkor is, ha sokszor csak rossz dolgokat hallunk a használatuk felől. Legalábbis lehet jó célokra is alkalmazni, például ezekben az esetekben. Látványosan vegye elő a telefonját a gyermek, és minden résztvevő, aki látja az eseményeket, és kezdjenek el videózni. Ettől az elkövető megijed, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy ilyen bizonyítékok esetén nem követik el a bűncselekményt. 


Sok esetben az is előfordul, hogy a történteknek vannak szemtanúi, ám annyira megijednek, hogy nem mernek odamenni, és az illetők segítségére sietni. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy higgadtak maradjunk, hívjuk a rendőrséget, készítsünk felvételt és képet arról, amit látunk. 

Társadalomban élünk, ahol ha akarjuk, ha nem, emberekkel vagyunk körülvéve, ezekért az emberekért pedig felelősek vagyunk, legyen az a gyermekünk, az ismerősünk vagy akár egy vadidegen az utcán. Fontos, hogy segítsünk, ahogyan csak tudunk. Ám mivel a statisztikák szerint leginkább gyermekeket és fiatal lányokat érint ez a dolog, ezért készítsük fel őket minden eshetőségre: ne bízzanak az idegenekben, és minél előbb hagyják el a kétes helyszínt!

Vigyázzunk egymásra!

Szilágyi-S. Erika/Pozitív Nap


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Videón, ahogy kirobban az öröm egy 11 éves kislányból, amikor megtudja, örökbe fogadhatják

Az amerikai kislány megható reakcióját egy térfigyelő kamera vette fel az iskolájában. "Az őszinte öröm legtisztább megnyilvánulása." Így jellemezte a Utah államban található American Heritage iskola munkatársa a 11 éves lány reakcióját a hírre, hogy nevelőszülei hivatalosan is örökbe fogadhatják.

"Egy asszonynak két munkahelye van" - az anyák, feleségek láthatatlan munkájának ereje!

Az önkéntes tevékenység és a fizetetlen házimunka gazdasági szempontból láthatatlan (vagyis semmilyen valutában nem definiálják, nem pénzre váltott tevékenység), így ezáltal sokszor presztízs nélküliek is. Ez a társadalmi jelenség pedig leginkább a nőket érinti, ennek egyik oka a hagyományos nemi szerepek között keresendő, ám a mára tömeges női munkavállalás ellenére sem változott ez a helyzet.

Az babák tízparancsolata, avagy nyílt levél a szülőknek egy újszülöttől

A skót NHS Ayrshire Maternity Unit Facebook-oldalán tűnt fel az a nyílt levél, amelytől az internet már megint egy kicsivel jobb hellyé vált. Azóta már az "újszülöttek tízparancsolataként" is emlegetik, annyira találó és szívhez szóló tanácsok vannak benne friss szülők számára.

Örökbe fogadták a bús menhelyi kutyust, az előtte-utána fotóktól pedig megdobban a szíved

Amikor egy Reddit-felhasználó meglátta ezt a magányos kutyust egy állatmenhelyen, úgy döntött, hogy megosztja a fotóját a nagyvilággal abban reménykedve, hátha valaki magához veszi őt.

Ez kéne legyen a házi feladat a gyerekednek a nyárra!

Reméljük Kati néni nem haragszik, hogy idéztük a gondolatait, és így még több szülőhöz és gyerekhez eljuttatjuk azokat!


NAPI BOLDOGSÁG