Áprilisban kezdődik a hazai madárvilág költési időszaka - hogyan segíthetünk?


A lakott területek gazdag madárvilágának egy része odúköltő, ezeket a fajokat mesterséges odúk kiakasztásával segíthetjük – akár a sokadik emelet magasságában is. Az összes madárnak, így a fák, bokrok ágai között fészkelőknek és a fehér gólyáknak is nagy segítség, ha száraz fű, kutyaszőr, vékony gally és vastagabb ág fészeképítő-anyagot helyezünk ki nekik.

Orbán Zoltán fotója

Magyarország a világon az elsők között kezdte el széles körben alkalmazni a mesterséges odúkat a múlt század első éveiben. Herman Ottó, a Magyar Ornithologiai Központ (1919-től Madártani Intézet) vezetőjének javaslatára Csörgey Titusz ornitológus tanulmányutat tett báró Berlepsch világhírű németországi madárvédelmi telepén. Az ott szerzett tapasztalatai alapján, állami támogatással alakult meg az Első Magyar Fészekodúgyár a Baranya megyei Kárászon 1905-ben. Innen látták el az országot, különös tekintettel az erdészeteket, odúkkal és etetőkkel.


Akkoriban még úgy gondolták, hogy a mesterséges odúknak teljes egészében utánoznia kell a harkályok készítette természetes odúkat, ezért ezek az eszközök farönkökbe készültek speciális fúróval.

Orbán Zoltán fotója

A falvakban, városokban is élő madarak többsége azonban nem odúkban, hanem fák, bokrok ágai között fészkel. Ezeket a fajokat – valamint az odúköltőket is – száraz fűből, a kutyák és macskák gondozása során visszamaradó szőrből álló fészekanyag kihelyezésével segíthetjük.

De vékonyabb gallyakat is kitehetünk, ezeket előszeretettel gyűjtik és építik be fészkeikbe az örvös galambok, a balkáni gerlék és a fekete rigók. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az odúk és fészekanyag kihelyezésével nem csak a madarakon segítünk, de ezek megfigyelése remek szabadidős elfoglaltság is fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Orbán Zoltán fotója


Pozitív Nap



Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kövesd élőben, és láss csodát: az élet gyönyörű pillanatai, reggel, délben vagy este!

Kövesd élőben, és láss csodát: webkamerán a széncinege fészekrakása és költése

Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából, mint amennyit itthon termesztünk. Kevés a hazai fokhagyma, míg tehetjük, tegyük az egészséget az asztalra.

Mit szólnál, ha röviddel születésed után 120 méteres zuhanást kellene leküzdened!? (+videó)

El tudod képzelni, hogy röviddel születésed után 120 méteres zuhanást kell leküzdened? Nos, az apácalúd fiókáinak ezzel a feladattal indul a nagybetűs élete...

Itt megnézheted, hol termelnek hozzád legközelebb friss gyümölcsöt, zöldséget

Uniós támogatással készült el egy honlap és mobil-alkalmazás, amelynek segítségével egymásra találhatnak a helyi termelők és a közelükben élő vevők.

Íme a legkreatívabb heverő: a madárfészek! (képekkel)

Az OGE CreativeGroup két tervezője Merav Salush Eitan és Gaston Zahr valószínűleg nagy madárrajongó lehet, ha már elkészítették ezt a fekvőhelyet.


NAPI BOLDOGSÁG