Egyre több városban lesz közösségi kerékpár-kölcsönző

Esztergomban és Szegeden az első hónapok kedvező tapasztalatai alapján folyamatosan fejlesztenek, Budapesten heteken belül elindulhat a BuBi, és Hévízen is tesztelik már a közforgalmú kerékpárokat.


Mindig van forgalom az esztergomi bicikli-dokkoló állomásoknál. A helyiek már több mint fél éve használják a városban a közösségi biciklit. Az utóbbi hetekben látványosan megnőtt az érdeklődés. „Most, hogy jön a jó idő, egyre többen használják, tehát napi 50-60 bérléssel tudunk jelen pillanatban számolni. Úgyhogy mondhatni azt, hogy közel 90, pontosan 93 dokkoló állomásból álló rendszer 6 állomással és közel 70 kerékpárral, ez egy nagyon jó arány" – mondta Varga Mihály formatervező.

Így néz majd ki a BuBi


Szegeden is népszerű a kölcsönzés. A városban a múlt héten újabb két helyen állítottak fel kerékpárállomást, így mostanra már hét helyről lehet bérelni a bringákat. Szabó László, a Citybike egyik vezetője azt mondja: a városban szinte már mindenki kipróbálta a kétkerekűeket. "Az idelátogató turista, az itt tanuló egyetemista, az itt élő szegedi és nyílván mindenki, aki egyébként ide érkezik Szegedre" – mondta Szabó László, projekt menedzser.

Hévízen a hivatal munkatársai tesztelték a napokban a rendszert, hogy júniusra fennakadás nélkül működjön. A városban négy helyen mintegy 30 bicikli van elhelyezve. Az alpolgármester azt mondja: már most tervezik újabbak kihelyezését. „A rendszert hamarosan bővíteni kell, ugyanis akkora rá az érdeklődés. 200 ezer eurós beruházásról beszélünk jelenleg, amit a későbbiekben, az igényeknek megfelelően szeretnénk tovább bővíteni " – mondta Kepli József János, Hévíz alpolgármestere.

Párizsban már működik a rendszer


Hasonló a helyzet a fővárosban is. A Budapesti Közlekedési Központ mintegy száz kollegája teszteli a csaknem ezeregyszáz közösségi kerékpárt. "Kipróbálják a bicikliket is és magát a számítógépes rendszert is. Minden nap felveszünk egy jegyzőkönyvet a tapasztalt esetleges hibákról" – mondta Vitézy Dávid. 
A budapesti bérbicikliket, vagyis a BUBI-t várhatóan május elejétől lehet használni.

Ha többet akarsz megtudni a BuBiról, a budapesti biciklirendszerről olvasd el korábbi cikkünket!



Forrás: MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Budapest: az egyik legélhetőbb és a legszebb város a kontinensen (videók, amiktől még budapestiként is lehidalsz)

Legalábbis az Expedia utazási oldal szerint a magyar főváros nem kevesebb mint a legszebb és legélhetőbb a vén Európa kontinensén. Nos, mi ezzel biztosan nem fogunk vitatkozni!

A betondzsungel ösvényein - Ha még nem ismered, akkor ezt nagyon sürgősen pótold!

A Betondzsungel Ösvényein a nagyvárosi élet mindennapjait veszi a célkeresztbe. Jivens O. Breewenses "természetfilm" sorozata, arra vállalkozik, hogy tudományos igényességgel, közelről mutassa be a nagyvárosi emberek különböző csoportjait.

Elképesztő 145 éves titok lappang Kőbánya alatt - vess rá te is egy pillantást!

Kőbánya roppant izgalmas környék, csak igyekszik ezt a lehető legjobban titkolni. Az itt lévő Dreher Sörgyár csak egy, a nevezetességei közül.


NAPI BOLDOGSÁG