Elindult a Kiadó Üzletek Fesztiválja


A Nyitva a Kortárs Építészeti Központ és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésének köszönhetően valósult meg. A We Love Budapest úgy tudja, a program keretében egy pályázatot írtak ki, hogy a leginkább újszerűnek és életképesnek ítélt vállalkozások egy hónapra teljesen ingyen kapják meg a korábban elhagyatott üzleteket, és kockázat nélkül, élesben próbálhassák ki magukat. 

A fesztiválon olyan önkormányzati- és magántulajdonosok vesznek részt, akik tulajdonképpen egy személyes, bizalmi kapcsolaton alapuló, újszerű ingatlanközvetítésre mondtak igent, mikor felajánlották kiadatlan helyiségüket.


A Nyitva csapata FB-oldalukon kihangsúlyozta, hogy a tulajdonosok és a beköltözők mellett Budapestnek is rendkívül hasznos ez a kezdeményezés: az eddig kihasználatlan erőforrások beindításával, az elhanyagolt helyiségek felélesztésével nem csak a kiskereskedelem, a vendéglátás, vagy a kulturális élet lendülhet fel, de megváltozhat a város képe és hangulata is. 

"Hiszünk benne, hogy az a város, ahol a lakosság használhatja és kihasználhatja a mellőzött erőforrásokat, egy fenntartható város, ahol teret kap a közösség, a tudás és a kreativitás" - írják. 


A kezdeményezés honlapján bővebben is olvashatunk azokról a projektekről, amik szeptember 19-től kipróbálják magukat "az utcán". A paletta hihetetlenül színes: integrációs, kulturális és oktatási, gasztronómiai, valamint életmóddal összekapcsolható kezdeményezések közül válogathatunk.

A Halisten Stúdió például öt frissen végzett tervezőgrafikusból áll, és saját bevallásuk szerint mindent csinálnak és szeretnek is csinálni, ami grafika vagy tipográfia. A SZÍNTÉR alkotóműhely egy olyan teret szeretne kialakítani, ahol a gyerekek természetesen meglévő kreativitásukat élhetik ki. A  SZÍNTÉRREL egy épületben működő CÓKMÓK különleges hátizsákok készítésével erősíti a szolidaritás értékét. Minden megvásárolt táska párját ugyanis állami gondozásban élő kisgyerekekhez juttatják el. 

SZÍNTÉR 


Nagyon tetszik nekünk a Guruló Műhely is, amit a Mozgássérült Emberet Rehabilitációs Központja hozott létre azzal a céllal, hogy mozgássérült emberek bevonásával bármilyen guruló járművet (biciklit, stb.) megjavítsanak. Ráadásul nem mehetünk el szó nélkül a Naspolya Nassolda mellet sem: a falatozó olyan egészséges nasikat kínál nektek, mint a rozmaringos aszaltbarack-turmix vagy a szilvás granolaszelet - a lényeg, hogy tápláló, kézműves ínyencségeket készítenek üres kalóriák helyett!

Naspolya Nassolda kínálat
Forrás: Naspolya Nassolda - Facebook


Bővebb információkért és a többi projekt megismeréséért látogassatok el a fesztivál honlapjára: mindent megtudhattok arról, melyik üzlet hol található, ellátogathattok a helyiségek weboldalára, és böngészhettek kedvetekre! Reméljük, megjön a kedvetek ahhoz, hogy élőben is szemügyre vegyétek a kínálatot!




Pozitív Nap

Forrás: welovebudapest.com / Nyitva - Facebook / nyitvafesztival.hu
Képek forrása: Nyitva - Facebook

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Budapest: az egyik legélhetőbb és a legszebb város a kontinensen (videók, amiktől még budapestiként is lehidalsz)

Legalábbis az Expedia utazási oldal szerint a magyar főváros nem kevesebb mint a legszebb és legélhetőbb a vén Európa kontinensén. Nos, mi ezzel biztosan nem fogunk vitatkozni!

A betondzsungel ösvényein - Ha még nem ismered, akkor ezt nagyon sürgősen pótold!

A Betondzsungel Ösvényein a nagyvárosi élet mindennapjait veszi a célkeresztbe. Jivens O. Breewenses "természetfilm" sorozata, arra vállalkozik, hogy tudományos igényességgel, közelről mutassa be a nagyvárosi emberek különböző csoportjait.

Elképesztő 145 éves titok lappang Kőbánya alatt - vess rá te is egy pillantást!

Kőbánya roppant izgalmas környék, csak igyekszik ezt a lehető legjobban titkolni. Az itt lévő Dreher Sörgyár csak egy, a nevezetességei közül.


NAPI BOLDOGSÁG